H1N1 – Falus András akadémikus
Várszegi Viktória
2009. november 30.

A betegség veszélyes szövődményeit sorolva mindenekelőtt azt emelte ki, hogy a vírus nagyon nagy aktivitással támadja meg a tüdő sejtjeit, ami tüdővérzést okoz,további veszély a hosszan tartó, lenyomhatatlan láz, amely a szívet és a vesét teszi tönkre.

Hozzátette: különösen fontos az oltás a terhes nők és fiatalok esetében. Előbbiek szervezete a magzat védelme miatt olyan immunválaszt ad, amely "nagyon nem kedvez" a vírus elleni védekezésnek. A fiataloknál a szervezet "túlreagálása" kockázatos. Az új influenza esetében rengeteg olyan gyulladáskeltő anyag, úgynevezett citokin keletkezik, amely magas lázat, vérkeringési problémákat válthat ki, károsítva a szívet, az agyat, a tüdőt, a májat.

Mint Falus András rámutatott, ezzel szemben az oltás mellékhatásai igen enyhék. "Olyan mellékhatások fordulnak elő, mint a szezonális influenza elleni védőoltásnál tapasztaltak, csak még ritkábban jelentkeznek" - emelte ki a professzor, megjegyezve, hogy káros a vakcinában lévő higannyal riogatni a lakosságot, ugyanis minden oltóanyagban van higany. Ez azonban szerves kötésben lévő higany, amely gyorsan oldódik és ürül ki a szervezetből, vagyis semmiféle új veszély nincs.

(MTI)

A Babásmamás.hu továbbra sem kíván állást foglalni, mindenkinek a maga meggyőződése szerint kell eljárnia a védőoltás beadatása tekintetében. Igyekszünk minél több hasznos információval és tudományos ténnyel ellátni Benneteket, de a döntést nem hozhatjuk meg mások helyett!