H1N1 - Gyakran ismételt kérdések
Várszegi Viktória
2009. szeptember 29.

Melyek az új influenza tünetei?

Általában megegyeznek a "szokásos", szezonális influenzáéval, vagyis: láz, köhögés, torokfájás, orrdugulás, orrfolyás, izomfájdalom, fejfájás, fáradtság, hidegrázás; esetleg hasmenés, hányinger, hányás. A betegség hirtelen kezdődik, a leggyakrabban rövid és enyhe lefolyású, illetve szövődmény nélkül gyógyul.

Milyen hosszú a lappangási idő?

1-4, maximum 7 nap (ritkán).

A tünetek jelentkezésekor mi a teendő?

A lehető leghamarabb fel kell keresni a háziorvost, illetve – a továbbfertőzést megelőzendő – otthon kell maradni!

Ha fennáll valamilyen krónikus probléma, és a beteg állapota rosszabbodna, valamint szövődmények esetén AZONNAL orvoshoz kell fordulni!

Hogyan lehet megelőzni a fertőzést vagy annak további terjedését?

A megbetegedés esélye csökkenthető, ha kerüljük a szoros érintkezéseket, betartjuk az általános higiéniai szabályokat (gyakori kézmosás, köhögés-tüsszentés etikett).

Hogyan mossunk hatásosan kezet?

Mindig meleg vízzel és szappannal, valamint elegendő ideig (min. 20 másodperc)! Az alkohol tartalmú kézfertőtlenítők (min. 60% alk.) szintén megfelelnek (szappan helyett).

Életben marad-e a vírus a különböző tárgyak felületén (pl.: kilincs)?

Igen. Az influenzavírus olyan módon is terjed, hogy valaki a kezével - a különböző tárgyak megfogásával - továbbítja a váladékcseppekben található vírust a saját nyálkahártyájára (szemébe, szájába, orrába).

Hogyan védekezzenek a kismamák a fertőzéssel szemben?

A várandósokra is ugyanazok az iránymutatások érvényesek, mint mindenki másra. Amennyiben influenzaszerű tüneteket észlelnek magukon, AZONNAL forduljanak orvoshoz, hogy mielőbb elkezdhessék a vírusszaporodást gátló gyógyszerek szedését! A kismamák fokozott kockázatnak vannak kitéve az új influenza szövődményeit illetően, ezért is fontos, hogy ne késlekedjenek, a lehető leghamarabb kezdjék el a gyógyszeres kezelést.

Milyen lázcsillapítót javasolt adni a beteg gyermeknek?

Többféle vény nélkül kapható lázcsillapítót találunk a gyógyszertárban, különböző hatóanyag tartalommal, melyek láz- és fájdalomcsillapító összetevőket egyaránt tartalmaznak. A szalicilát tartalmú készítmények nem javasoltak influenzás megbetegedés esetén, mert – bár ritkán – súlyos szövődményeket okozhatnak. Az orvosság kiválasztásakor az esetlegesen fennálló gyógyszerallergiára is tekintettel kell lenni természetesen. A nem gyógyszeres fájdalomcsillapítási módszerek közül a hűtőfürdő a leghatásosabb eljárás.