Influenza ellen
Várszegi Viktória
2009. szeptember 25.

A legegyszerűbb és a legköltségkímélőbb higiéniai eljárások, így a kézmosás, a maszkok használata és a fertőzött páciensek elkülönítése bizonyulnak a leghatékonyabb módszereknek az influenza és az egyéb légúti megbetegedések terjedésével szemben - derült ki egy frissen közzétett tanulmányból.

A Rómában működő Cochrane Collaboration nevű nemzetközi nonprofit szervezet akut légúti fertőzésekkel foglalkozó csoportjának professzora, Tom Jefferson által vezetett kutatás során a szakértők egy összefogó áttekintést készítettek mintegy 59 olyan tanulmány eredményeinek felhasználásával, melyek a légúti betegségeket okozó mikrobák terjedésének megakadályozásával foglalkoztak. A British Medical Journal című szakfolyóirat internetes oldalán (www.bmj.com) megjelent tanulmány olyan betegségeket vesz górcső alá, mint a közönséges téli meghűlés, az atípusos tüdőgyulladás (SARS) valamint az influenza, ám nem tér ki az új, H1N1 vírusra.

Az egyes tanulmányok mind azt vizsgálták, hogy hányan fertőződtek meg akkor, mikor már érvényben voltak az egyes megelőző intézkedések, majd ezeket az adatokat vetették össze, a "védekezés nélküli" időszakokban tapasztalt megbetegedések számával. A publikációk nem ölelték fel a különböző védőoltásokat és vírusölő gyógyszereket.

Az egyszerű higiéniai intézkedések betartásával, különösen a kisgyermek esetében, az otthonokban is útját lehet állni a fertőzés terjedésének. A tanulmány szerzői felhívják a figyelmet arra, hogy "a fiatalabb gyerekek kevesebb figyelmet fordítanak a higiéniára, és mivel sokkal tovább él bennük a fertőzés, illetve sokkal többet érintkeznek másokkal, így egyfajta hordozóként viselkednek a háztartásban".

(MTI)