Itt szúr és ott fáj, de mikor forduljak orvoshoz a várandósság alatt?
Spira Eszter
2021. augusztus 31.

Kismamaként is- ahogyan mindig és mindenben - sokfélék vagyunk. Van, aki úgy érzi, hogy soshasem volt ennél jobb formában és összhangban a testével, van, aki kicsit néha rosszabbul érzi magát, de alapvetően békében éldegél a „másállapotban“, és van, akinek mindene fáj és mindentől fél. Ezek közül minden állapot és érzés teljesen normális. De vannak helyzetek, amikor hozzáállástól és lelki alkattól függetlenül orvosi segítségre van szükség.

Az egyik főnököm kedvenc szava járása, hogy a terhesség nem betegség, hanem egy természetes állapot. Nyílván nem kell mondanom, hogy az illető férfi, vagyis soha életében egyetlen egy gyermeket sem hordott ki, viszont szerencsére mindenről van véleménye. Abban igaza is van, hogy a terhesség nem betegség, ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy egy sor betegséget előhozhat, illetve hajlamosíthat rá, és ezek bizony sokszor egyáltalán nem veszélytelenek. Azon már vitatkoznék (szoktam is) vele, hogy terhesnek lenni mennyire természetes állapot, mert az egy dolog, hogy utódot nemzeni, kihordani és világra hozni valóban a természet rendje, de ez az állapot mindennek mondható, csak természetesnek nem. 

Mindenesetre most megnyugtatnék mindenkit, aki esetleg tart a várandósságtól, vagy éppen várandós, hogy korábban már mások és végigcsinálták, van eleje és vége, és hát a produktum (a csodálatos, illatos pihe-puha pici babácska) azért a végén mindenért kárpótol majd akárhogyan is alakuljon az a bizonyos 9 hónap.

 

Ebben az írásban sorra vesszük azokat az okokat, amikor nem győzködjük magunkat, hogy a természet leányai vagyunk és jó lesz az, meg nem akarok hisztizni, nincs is semmi bajom, hanem egyből hívni kell az orvost és vagy személyesen, vagy telefonon, de azonnal konzultálni kell vele.

 




Vérzés

 

Sokszor teljesen ártalmatlan, sokszor intim együttlét után jelentkezik, ugyanakkor vérzés esetén azonnal fordulj orvoshoz, biztos, ami biztos. Ez különösen igaz az első és a harmadik trimeszterre. Tehát, ha vérzést tapasztalsz, ne ess pánikba, de azonnal hívd az orvost.

 

Húgyuti fertőzés

 

A húgyuti fertőzés tipikusan egy olyan betegség, amiről a fentiekben írtam; a terhesség sok kismamánál kihozza az erre való hajlamot. A húgyuti fertőzés legtipikusabb jelei, ha sokszor kell pisilned, esetleg égő és csípő érzés kíséri a pisilést, illetve a rengeteg pisilést, temérdek pisilés, vagy legalábbis inger váltja fel. Ennek a hátterében legtöbbször bakteriális fertőzés áll, amit kezelni kell, ugyanis a kezelés elmaradása növelheti a koraszülés kockázatát, és egyébként is minek a szenvedéséket fokozni.

 

Magas vérnyomás és vizesedés

 

Rossz hírt kell közölnöm: a legtöbb kismamának sajnos fel kell készülnie arra, hogy a terhessége egy bizonyos pontján elefánt lábakon kell majd döcögnie, és a kedvenc Pandora gyűrűje sem biztos, hogy rámegy még a kisujjára sem. Ez sajnos természetes. Ugyanakkor ez a vizesedés akár intő jel lehet arra is, hogy a vérnyomása túl magas. Ezért érdemes gyakran és rendszeresen vérnyomást mérni a terhesség során, és azt sem akárhogyan: mindig úgy mérj vérnyomást, hogy ittál és pisiltél előtte (mert ilyenkor egy picit magasabb a vérnyomás), illetve az is nagyon fontos, hogy egymás után kétszer mérd meg, méghozzá ugyanazon a karodon. Akkor kell orvoshoz fordulni, ha  a mért érték ugyanazon a napon, többszöri mérés után (külünböző napszakokban)  eléri, vagy meghaladja a 140/90 Hgmm-es mértéket. Ezt az állapotot ugyanis gesztációs hipertóniának, azaz terhesség indukálta magas vérnyomásnak nevezik, és kezelést igényel.

 

Magas láz, influenza

 

Ilyenkor sincs ok pánikra, hiszen attól még, hogy valaki terhes, ugyanúgy megfázhat, elkaphat ezt-azt. Egy kis láz és nátha miatt nem érdemes orvoshoz fordulni, ilyenkor a legjobb módszer a pihenés. Ugyanakkor a tartós láz és rossz közérzet megviseli a szervezetet, ilyenkor fordulj orvoshoz, hogy mihamarabb enyhüljenek a tünetek és újra erőre kapj.

 

Változás a magzat mozgásában

 

Ez egy igazi „mumus“, mert ugye nincs röntgen szemünk, nem látjuk, hogy a babácska tulajdonképpen mit csinál egész nap az anyaméhben. De az együtt töltött 9 hónap alatt azért minden kismama kitapasztalja, hogy a babája mennyit és mikor szokott mozogni. Ha ebben változást észlelsz, egyből fordulj orvoshoz. Ha nagyon félsz és aggódsz, hogy vajon miért érzed őt kevesebbet mozogni, soha ne hezitálj elmenni az ügyeletre egy megnyugtató ultrahangra! Sokkal jobban árt, ha otthon idegeskedsz, mint amennyire cikinek érzed addott esetben, hogy emiatt fordultál orvoshoz. Egyébként itt hívnám fel a figyelmet arra, hogy nincs az a kérdés, vagy kétely, ami miatt rosszul kellene érezned magad! Bízz magadban és az ösztöneidben! Ha úgy érzed, hogy szükséged van egy orvosra megnyugtatásképpen, akkor irány az orvos!

 



Görcsök

 

Alapvetően azért fontos görcsök esetén konzultálni az orvossal, mert a görcsölésnek millió oka lehet, amiből az egyik a szülés beindulása. Ezen kívül azonban okozhatják a görcsöket a méhet megtámasztó szalagok elmozdulásai, vagy a méh tágulása és még száz meg száz egyéb dolog. Szerencsére az okok megállapítása nem a mi feladatunk, éppen ezért érdemes ebből a célból felkeresni az orvost, aki viszont egy pillanat alatt képes megállapítani a görcsök eredetét.

 

Nagyon fontos azonban, hogy a terhesség során bármilyen panasz esetén, ha úgy érzed, hogy nem vagy jól, hogy valami nem olyan, mint volt, vagy egyszerűen csak úgy aggódsz, keress fel egy orvost, és oszd meg vele a kételyeidet, aggodalmaidat. Hidd el, hogy nem te leszel az első kismama, akit hazaküldenek, hogy nyugi, nincsen semmi baj. Te viszont szépen megnyugszol majd, hogy aztán pár nap vagy pár hét múlva, valami más miatt kezdj el újult erővel aggódni.