Mit tehet a sejt, aki mit se sejt? Avagy minden, amit tudnod kell a fantasztikus őssejtekről
Spira Eszter
2021. szeptember 30.

Óriási közhelynek tűnhet, mégis igaz: az egészségünk a legnagyobb kincs. Az egészségünk megőrzéséért rengeteg mindent tehetünk: igyekezhetünk jól táplálkozni, rendszeresen mozogni, és megfelelő vitaminokkal-étrendkiegészítőkkel támogatni a szervezetünket. Ugyanakkor a szervezetünk ki van téve a környezeti ártalmaknak, a stressznek, a családi anamnézisben fellelhető örökletes betegségeknek, és hát –mint minden bonyolult szerkezet- annak, is hogy valami időről-időre elromlik benne. Saját magunk megóvása mellett, sokkal fontosabb számunkra, hogy szeretteink, leginkább a gyermekeink a legjobb egészségnek örvendjenek és megóvjuk őket a betegségektől. Mit tehetünk azért, hogy a lehető legmagasabb szinten megóvjuk az egészségüket?

Valaki mondja már meg, hogy mi az az őssejt!



 

Az egészséges életmódban van egy hatalmas felelősség is, hiszen ahhoz, hogy valóban egészségtudatosan éljünk (gondolva közben a jövőnkre és a családunkra is) fontos, hogy tájékozottak legyünk és folyamatosan kövessük az orvostudomány fejlődését, ajánlásait.

Az őssejtek esetében is ez a helyzet; annak ellenére, hogy az első sikeres köldökzsinórvér eredetű őssejt-transzplantáció óta több, mint 50 000 beültetés történt világszerte (és évente nagyjából további 4000 beültetésre kerül sor), az őssejtekről számos tévhit kering a világban, illetve sokak számára a pontos fogalom meghatározás még mindig megfoghatatlan. 

 

Az őssejtek olyan folyamatosan osztódó sejtformák, amelyek még nem specializálódtak, ezért képesek lehetnek pótolni a károsodott, vagy kóros állapotú sejteket.

Őssejtekkel mindenki rendelkezik. A vérképző őssejtek leggazdagabb forrása a csontvelő, kinyerésük legtöbbször a csípőlapátból történik, de a perifériás vérből is kivonhatók. A legegyszerűbben azonban a születéskor összegyűjtött köldökzsinórvérből lehet hozzáférni. Azon kívűl, hogy sokkal egyszerűbb kinyerni az őssejteket születéskor a köldökzsinórvérből, számos további előnnyel rendelkeznek: ezek az őssejtek fiatalabbak, nagyobb mértékű szaporodóképességet mutatnak, még nem károsították őket fertőzések és háttérsugárzások, tehát „makulátlanok“. Ezért sokkal kisebb a transzplantáció utáni kilökődés esélye, mint a felnőtt szervezetből kinyert „idősebb“ őssejtek esetében. Nem beszélve arról, hogy egy kellemetlen beavatkozáson sem kell átesnünk azért, hogy őssejthez jussunk.

 

De mégis mire jók ezek az őssejtek?

 

Az orvostudomány jelenlegi állása szerint köldökzsinórvér őssejt-transzpantáció segítségével mára már több, mint 80 különböző betegséget lehet gyógyítani. A leukémia esetében, ha például az időben kezelt leukémiás betegek őssejt-beültetést kapnak, 76 százalékuk meggyógyul, miközben a nem transzplantált betegeknél a gyógyulási arány csak 30 százalék. A leukémia mellett  az őssejtek segítségével vérképzési zavarokat, valamint az immunrendszer működési zavarait, és olyan gyermekkori rákbetegségeket lehet gyógyítani, mint például az Ewing szarkóma vagy neuroblasztoma. 

Az őssejt kutatás az orvostudomány egyik legdinamikusabban fejlődő területe. Így a fentieken kívül nálunk is egyre több terápiában jelenik meg az őssejtek alkalmazása, ilyen például a porckopások kezelése, vagy a regeneratív orvoslás egyéb területei, de az aktuális kutatások révén olyan területeken is feszegetik az őssejtek hatékonyságát, mint a cukorbetegség, szív- és érrendszeri kórállapotok, bőr- és látássérülések vagy a daganatos betegségek egyéb fajtái. 

 

Itthon is elérhetőek az őssejttel kapcsolatos kezelések? Teljes mértékben!

 

Sokszor olvassuk a hírekben, hogy külföldön milyen csodálatos kezelések vannak; sziámi ikreket választanak szét, hihetetlen transzplantációs műtétekről számolnak be a hírportálok, ezért hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy nálunk még sok minden gyerekcipőben jár, ami a világban már széleskörben elérhető és elterjedt. De nem ez a helyzet az őssejtekkel! Magyarországon már két évtizede végeznek rendszeresen köldökzsinórvér eredetű őssejt-transzplantációt, a leggyakrabban vérrel és vérképzéssel kapcsolatos betegségek kezelésében. Jelenleg öt állami transzplantációs központ működik Magyarországon, ahol az őssejtbeültetés költségét az állam finanszírozza. Az eljárás lényege, hogy a korábban lefagyasztott őssejteket felolvasztják, majd a véráramon keresztül egy infúziós kezeléssel a szervezetbe juttatják. A vérképző őssejtek beépülnek a szervezetbe és helyreállítják az immunrendszert; a beteg sejtek helyére jól működő sejtek épülnek.

 

De hogyan juthatok hozzá az őssejtekhez?



 

A lehető legegyszerűbb módja az őssejt kinyerésének a baba születésekor, a köldökzsinórvérből történik. A köldökzsinórvér levétele gyors és egyszerű eljárás, amit a szülészorvos, vagy a szülésznő végez közvetlenül a baba születése után a pulzáló köldökzsinórból. Ennek az eljárásnak semmilyen kockázata nincs sem a kisbabára, sem pedig az édesanyára nézve, hiszen a vér gyűjtése a születés után történik a placentából és a köldökzsinórból.



 

A levett mintákat egy speciális mélyfagyasztó technikával tárolják, amelynek eredményeképpen a sejtek anyagcseréje annyira lelassul, hogy az idő múlásával sem öregszenek. Ez azt jelenti, hogy elméletileg korlátlan ideig tárolhatóak. A legtovább tárolt köldökzsinórvér, amellyel sikeres transzplantáció történt 25 év után lett felhasználva.

 

Ezeknek az őssejteknek a beültetéséhez szöveti összeférés szükséges a beültetni kívánt sejtek és a befogadó szervezet között. Ez az összeférés saját minta beültetése esetén természetesen nem kérdés. A saját felhasználáson túl azonban, családon belül az édestestvérek között van arra a legnagyobb esély (nagyjából 80 százalék), hogy megvan a szükséges szöveti összeférés.



 

 

Az őssejt valóban életet menthet, de meg tudom én ezt fizetni?

 

Sokan azt gondolják, hogy ha valami ennyire hatékony és jó, akkor az az átlagember számára megfizethetetlen. Ezt igazolják a számok is. Magyarországon átlagosan évente 90 000 szülés zajlik, de a szüléseknek mindössze 6-7 százaléka végződik köldökzsinórvér-gyűjtéssel. Ennek oka általában abban rejlik, hogy a köztudatban még mindig az van jelen, hogy az őssejt levétel és tárolás „úri huncutság“, mivel nagyon drága. 

Ezzel szemben a valóság az, hogy már egy átlagos babakocsi áráért van lehetőség gondoskodni születendő kisbabánk őssejtjeinek tárolásáról, hiszen rengeteg lehetőség van a tárolás finanszírozására (részletfizetés, egészségpénztári elszámolás, évenkénti tároltatás, stb.), ami teljes mértékben kigazdálkodható egy magyar család számára.

 

Hogyan döntsek ahhoz, hogy a legjobbat nyújtsam születendő kisbabámnak?

 

A lényeg, hogy ne közhelyek és félinformációk alapján hozz döntéseket! Fontos az is, hogy lásd a „babaipar“ egy igazi pénznyelő. Sokan rengeteg vackot akarnak rásózni a tapasztalatlan ,újdonsült szülőkre, ezért a legfontosabb, hogy tájékozódj és priorizálj! Senkinek sem végtelenek az anyagi forrásai. A legfontosabb egyértelműen a kisbabád egészsége és biztonsága. Mindig tartsd szem előtt, hogy mindennél van szebb, jobb és több, de az egészség és annak megőrzése mindennél értékesebb. Utána jöhetnek a Prada baba cipők és ezüst csörgők. Olvass, tájékozódj, kérdezz, és így biztosan a lehető legjobb döntést fogod végül meghozni! Segítségedre lesz a döntés meghozatalában, ha felkeresed a Krio Családi Őssejtbank honlapját, ahol rengeteg kérdésre megtalálod a választ: www.krio.hu . Ha pedig konkrétan szeretnéd kiszámolni saját őssejtcsomagod árát: https://ossejt.krio.hu/ajanlatkalkulator

Olvass, tájékozódj, kérdezz, és így biztosan a lehető legjobb döntést fogod végül meghozni!