Programajánló
Várszegi Viktória
2010. november 12.

Kézműves és kreatív kiállítással egybekötött vásár

Budapest, Petőfi Csarnok - november 13-14.

A kézműves kiállítás rendezvényei igazi családi szórakozást kínálnak a Petőfi Csarnokban. A programon közel száz kézműves kínálja igényes portékáját, a több ezer ide látogató érdeklődőnek. Ezen a rendezvényen nem csak vásárolni lehet, hisz a kézművesek egész nap foglalkozásokat tartanak, és segítségükkel, irányításukkal felnőttek, gyerekek, profik és amatőrök egyaránt kipróbálhatják, esetleg elsajátíthatják a különböző technikákat.

A rendezvényen - mint máskor is - megtalálhatóak lesznek mind a hagyományos népművészet (bőrműves, hangszerkészítő, kosárfonó, keramikus, nemezkészítő, papírmerítő, faműves, gyertyaöntő stb.), mind a modern kézműves technika (üvegfestés, szalvétatechnika, gyöngyfűzés, szárazvirág-kompozíció, tűzzománc, foltvarrás, ékszerkészítés, selyemfestés, természetes alapanyagból készült használati és dísztárgyak stb.) képviselői is.

A kiállítás vásárral egybekötött, így lehetőség van a késztermékek, valamint az alapanyagok megvásárlására.

A kicsik és a mamák kényelméről a rendezvény alatt térítésmentes játszóház gondoskodik.

FreeCikli családi nap

Budapest, Kiscelli Múzeum - november 13. szombat

Kalandos tekergős, interaktív napot tartanak a családosoknak szombaton. A "FreeCikli Budapest" című kiállítás más szemmel, interaktív feladatokkal, szellemi és fizikai akadályokkal gazdagítva várja az érdeklődőket.

10.00-12.00

Kalandos tekergő - Interaktív délelőtt gyerekeknek
A "FreeCikli Budapest" című kiállítás más szemmel, interaktív feladatokkal, szellemi és fizikai akadályokkal gazdagítva.

11.00

Tekerjünk fel Kiscellbe! - Szakmai tárlatvezetés
Ismeretterjesztő tárlatvezetés rendkívüli tárgyakról, eseményekről a kerékpáros szubkultúra berkeiben.

13.00 - 15.00

Kincses kiscelli kripta, katakomba és Schmidt parkban- Szakmai tárlatvezetés
Rendkívüli sétaút az egykori trinitárius kolostor és templom egyébként nem látogatható kriptájában és katakombájában, valamint az épületet körülölelő Schmidt-parkban.

14.00

Tekerjünk fel Kiscellbe! - Szakmai tárlatvezetés
Ismeretterjesztő tárlatvezetés rendkívüli tárgyakról, eseményekről a kerékpáros szubkultúra berkeiben.

15.00 - 16.00

Mikor a szekrény dalra fakad... Majd kétszáz év után újból felcsendül Rossini Tancredi opeájának nyitánya egy, a múzeum gyűjteményében eddig hallgatásba burkolózott fuvolás szekreterből. Ismerjük meg közelebbről a Kiscelli Múzeum bútorgyűjteményének egy igazán különleges műtárgyát eredeti funkciójában!

Márton-napi mulatság

Budapest, Campona - november 13. szombat

Az egész napos rendezvényen a gyerekek részt vehetnek Döbrögi Uram próbatételein, de akár egy óriáslibával is játszhatnak, néptáncokat, népdalokat tanulhatnak, fejleszthetik kreativitásukat a népművészeti sarokban, részt vehetnek a Bobo Car ügyességi rally versenyen, és a rengeteg játékkal matricákat illetve nyereményeket is gyűjthetnek. Minden program ingyenes!

Rengeteg családi programmal vár mindenkit a Campona Bevásárló- és Szórakoztatóközpont Márton-nap alkalmából november 13-án, szombaton. Ludas Matyi világát elevenítik fel a szervezők a gyerekeknek, akik Döbrögi uram 6 próbáján is részt vehetnek. A próbák nagyszerű és vicces népi játékokból állnak majd, lesz hordócsúszka, csirkehajtás, kosaras kézi körhinta, falovacskázás, célba dobás és diótörés. A gyerekek feladata továbbá a Campona Csodálatos Élővilág Matrica sorozatának összegyűjtése. A kalandok után Ludas Matyi óriáslibájával is játszhatnak, táncolhatnak majd az apróságok, illetve Márton-napi kvíz furfangos kérdéssorozatának megválaszolásával ajándékokat nyerhetnek. A Kézműves Praclik elnevezésű kreatív sarokban pedig népművészeti motívumok felhasználásával készíthetnek például magképeket, filcfigurákat, tollas játékokat. Mivel a népművészetek és Ludas Matyi a programok mozgatórugói, természetesen nem maradhat el a néptánc és a népdaloktatás sem. Az együtt táncolás élményének felelevenítésében a Görömbő Kompánia gyermektánckara és Prekler Kata profi táncoktató lesz a segítség, akik miután bemutatják a koreográfiákat, meg is tanítják rá az érdeklődőket. Végezetül, ha a gyerekek a rengeteg Ludas Matyi korabeli próbatétel és kaland után vissza szeretnének térni a jelenbe, ezt leggyorsabban az óriási élményt nyújtó Bobo Car ügyességi rallyversenyén való részvétellel tehetik meg.