Terhesség és influenza, avagy már megint egy oltás, ami életet menthet
Spira Eszter
2021. szeptember 28.

Az oltások körül mindig rengeteg vita van. Mindenkinek megvan a maga álláspontja pro és contra. Természetesen mindenki maga dönti el, hogy milyen oltást adat be magának, de a döntés meghozatala előtt érdemes minden szempontból körüljárni a kérdést, tájékozódni és mérlegelni. A várandósság idején még egy sima fájdalomcsillapító esetén is felmerülhet, hogy nem adható, mert a magzatnak nem tesz jót, esetleg még ártalmas is lehet. Ugyanakkor vannak olyan betegségek, amelyek szövődményei mind az anyára, mind pedig a magzatra nézve sokkal veszélyesebbek lehetnek, mint amennyire veszélytelen adott esetben az oltás, amellyel maga a betegség megelőzhető.

Terhesség influenza idején

 

Nagy általánosságban háromféle kismama létezik. Az egyik, aki a saját árnyékától  is megijed, és minden apró panasz kapcsán orvoshoz fordul. A másik, aki 9 hónapos terhesen még gyorsan lefut egy maratont, aztán az aranyéremmel a kezében kocog be a szülőszobára, és meg csak ki sem fullad közben. A harmadik, heterogén csoportba tartozik a legtöbb várandós nő, akik az esetek döntő többségében „tartják magukat“, de azért néha pánikba esnek, hogy például nem mozog eleget a magzat, vagy éppen görcsöl a hasuk, amikor esetleg csak azt a rántott karfiolt nem kellett volna megenni. Az azonban minden kismamában közös, hogy a várandósság alatt jobban odafigyelnek az egészségi állapotukra, értve ez alatt azt is, hogy megpróbálják elkerülni, hogy bármit is elkapjanak. Ez nagyon helyes és fontos magatartás, hiszen számos – egyébként teljesen ártalmatlan kósza vírus – a terhesség idején szövődmény kialakulása esetén veszélyeztetheti mind az anyát, mind pedig a magzatot.

Ez a helyzet az influenzával is.



 

Megfázás vagy influenza?

 

Az első és legfontosabb, hogy különbséget kell tennünk egy egyszerű megfázás és az influenza között.

A megfázás sokkal gyakoribb, mint az influenza. Az első tünetek szépen, lassan fokozatosan jellenek meg. Ezek a tünetek lehetnek gyengeségérzet, hőemelkedés (ez ritkább), tüsszögés, nátha és torokfájás. Néhány nap és száz zsebkendő elfogyasztása után szépen el is múlik.

Az influenza viszont hirtelen csap le az emberre. Előfordulhat, hogy reggel még jókedvűen, tökéletes egészségnek örvendve ébredsz fel, aztán egyik pillanatról a másikra hirtelen jelentkezik a gyengeség, fejfájás, végtagfájdalmak és magas láz.

Az influenzát kísérő tünetek között megjelenhet a gyors szívverés, mellkasi fájdalom, hányás, hasmenés, bőrpír, szemkörnyék kipirosodása vagy étvágytalanság is.

Megelőzés, megelőzés, megelőzés

Várandósan a legfontosabb persze minden betegség esetén a megelőzés. Fontos, hogy értsd; a szervezeted ilyenkor teljesen másképp reagál mindenre, és most nemcsak magadra kell vigyáznod, hanem a benned növekvő kisbabádra is. Természetesen a megelőzés nemcsak a terhesség idején nagyon fontos, de ilyenkor mindent meg kell tenned azért, hogy ne robbanj le, hiszen egyébként sem vagy a top formádban. A megelőzés egyik legegyszerűbb formája az orrot és szájat elfedő maszk viselése beltéren, illetve a tömött, zsúfolt helyek elkerülése vírusos időszakban. Az előbbi könnyen kivitelezhető, míg az utóbbi néhány esetben teljesen életszerűtlen, hiszen akár egy orvosi rendelő folyósóján várakozva is hirtelen tömegben találhatja magát az ember.



Oltassak vagy ne oltassak? Ez itt a kérdés

Spoiler alert: IGEN.

A The American College of Obstetricians and Gynecologists hatályos és világszerte általánosan elfogadott állásfoglalása alapján minden terhes nő influenza elleni védőoltása javasolt. Ennek oka abban rejlik, hogy a várandós nők az immunrendszerük csökkent működése miatt fokozott kockázatnak vannak kitéve az influenza fertőzés esetén jelentkező komoly szövődmények kialakulására.

Jó ha tudod, hogy az oltást a terhesség idején bármikor megkaphatod és ugyanolyan hatékony véd, mintha nem lennél terhes. Az oltástól nem lehetsz influenzás, mivel terhesség alatt csak inaktivált vakcína adható. Rááadásul az oltás nemcsak téged véd, hanem kisbabádat is (egészen hat hónapos koráig).

Az is fontos, hogy a döntésed meghozatalakor tisztában legyél azzal, hogy milyen kockázattal járhat, ha mégis elkapod az influenzát. Az egyik kockázat az, hogy mivel a kismamák immunkrendszere csökkentett üzemmódban dolgozik a terhesség alatt, könnyebben alakul ki súlyosabb szövődmény, például tüdőgyulladás az édesanyánál. A másik pedig, ha a kismamának tartósan magas láza van, az fejlődési rendellenességet okozhat a magzatnál.



 

Nyugi!

Természetesen pánikra semmi ok! Beszéld meg a háziorvosoddal, a szülészorvossal éa a védőnővel is, hogy mi a legjobb neked és a kisbabádnak. Vigyázz magadra, pihenj sokat és kerüld a nagy tömegeket a vírusos időszakokban, és a maszkodat se felejtsd otthon!