KeresésFelhő, kulcsszavak
allergia  alvás  anyaméh  anyaság  anyatej  apa  asztma  baba  babaruha  babatáplálás  bébiétel  betegség  bőr  bőrápolás  bőrvédelem  családi pótlék  családtámogatás  császármetszés  csecsemő  cukorbetegség  depresszió  diéta  divat  dohányzás  Down-szindróma  D-vitamin  egészség  ekcéma  elhízás  ételallergia  etetés  étkezés  étrend  fájdalomcsillapítás  fertőzés  fogamzás  fogamzásgátlás  fogantatás  fogyókúra  folsav  genetika  gyed  gyermekprogram  gyermekvállalás  gyes  H1N1  hallás  hányás  hasmenés  hímivarsejt  hízás  hormon  hormonok  hozzátáplálás  ikrek  immunrendszer  influenza  játék  kalcium  köldökzsinórvér  koraszülés  koraszülött  kórház  KRIO Intézet  kutya  láz  lombikbébi  magzat  meddőség  megfázás  menstruáció  mese  mesekönyv  mesterséges megtermékenyítés  munka  munkavállalás  napozás  nátha  nőgyógyász  nyár  őssejt  őssejtbank  őssejtterápia  otthonszülés  ovuláció  pajzsmirigy  párkapcsolat  PCOS  programajánló  programok  pszichológia  sperma  spermium  sport  stressz  szerelem  szex  szoptatás  sztármami  szülés  szüléstörténet  születés  születés hete fesztivál  szülőszoba  tanulás  táplálkozás  tápszer  tej  terhesség  termékenység  torna  újszülött  ultrahang  utazás  vajúdás  várandósság  védőoltás  vetélés  vitamin  vitaminok 

3 tipp kisbabád egészséges karácsonyi menüjéhez

2018.12.20.

Az év végi ünnepi lakomák közeledtével különösen fontos észben tartanunk, hogy kisgyermekünk tápanyagszükséglete nagyban eltér a felnőttekétől. Érdemes időt és energiát szánnunk külön ételek elkészítésére, hiszen a hagyományos karácsonyi fogások, édességek, cukrozott italok megterhelik a kicsik szervezetét, emellett a nem megfelelő táplálás későbbi egészségükre is káros hatással lehet. Az Első 1000 Nap program 3 egyszerű tippjével Te is könnyedén összeállíthatod kisbabád finom és egészséges karácsonyi menüjét.

Halászlé helyett párolt hal

Ha klasszikus karácsonyi menüben gondolkodunk, nem kerülhetjük el a halat, amely rendkívül értékes vitamin- és ásványianyag-forrásként szolgál. A halban található többek között az immunrendszer normál működéséért is felelős D-vitamin, fehérje, ami az izmok erősödésében segít, jód, ami a mentális működésben és a pajzsmirigy egészséges fejlődésében játszik fontos szerepet, illetve Omega-3 zsírsavat is tartalmaz, amely létfontosságú az agy fejlődése és az egészséges látás szempontjából. Gyermeked egy éves korában már megkóstolhatja a halat: grillezve, párolva, vagy házi halrudacskaként is nagy sikere lehet.

Só helyett bazsalikom

A kisbabáknak több szempontból sem javasolt ugyanazokat a finomságokat enniük a családi étkezések alkalmával, mint a felnőtteknek. A túl sok só és fűszer megterheli az emésztőrendszerüket, és az ekkor kialakuló ízérzékelés a későbbiekben is nagymértékben meghatározza a táplálkozási szokásokat. A főzelékeket, püréket minél kevésbé fűszerezzük, só helyett érdemes petrezselymet, kaprot vagy akár fehérrépát használni. Ha pedig csirkét párolunk a kicsiknek, ízesítsük kevés friss bazsalikommal, így nem csak finom, de egészséges is lesz a fogás. Köretként tálalhatunk párolt zöldséget, édesburgonyát vagy sütőtököt.

Bejgli helyett muffin

A bejgli biztosan nem hiányozhat az ünnepi asztalról, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a babák ízlése sokkal érzékenyebb, mint a felnőtteké: egy-egy zöldség vagy gyümölcs önmagában is elegendő ízélményt nyújt számukra, nincs szükségük édesítésre, a túl sok cukor ráadásul elhízáshoz és cukorbetegséghez is vezethet, amelyek az első 1000 nap helyes táplálásával megelőzhetők. Azért, hogy kisgyermekünk se maradjon ki a desszertekből, készítsünk neki fahéjas-répás muffint. Az 1 éves kortól adható finomság könnyen és gyorsan elkészíthető, ráadásul glutén- és laktózmentes.

Hozzávalók:

  • 2 bögre reszelt sárgarépa
  • 2 bögre mandulaliszt
  • fél bögre dió
  • 2 evőkanál méz
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál szódabikarbóna és ugyanennyi fahéj
  • 1 csipet só

Keverjük össze egy edényben a mandulalisztet, a szódabikarbónát és a fahéjat, egy másik edényben a tojást, a mézet, a diót és a sárgarépát. A nedves és a száraz összetevők összekeverése után kanalazhatjuk is a muffinformába, majd 180 fokon 20-25 percig sütjük.

Ha úgy érzed, a kicsik karácsonyi menüjének összeállításához további segítségre vagy receptötletekre lenne szükséged, látogass el a www.elso1000nap.hu oldalra, ahol a program szakértői számtalan hasznos információval várnak!

Ha tetszett a cikk, kérjük értékeld!
A cikket eddig 10 látogató értékelte, átlagosan 2.00 ponttal.
Hasonló témában még több cikket!
Berakom a kedvenc cikkeim közé!
Kapcsolódó cikkeink

A honlap bizonyos funkcióinak működéséhez és a célzott hirdetésekhez sütikkel (cookie-kal) gyűjt névtelen látogatottsági információkat. A sütikről, engedélyezésükről és tiltásukról az Adatkezelési Tájékoztatóban olvashat bővebben. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat/eltávolításukat.