KeresésFelhő, kulcsszavak
allergia  alvás  anyaméh  anyaság  anyatej  apa  asztma  baba  babaruha  babatáplálás  bébiétel  betegség  bőr  bőrápolás  bőrvédelem  családi pótlék  családtámogatás  császármetszés  csecsemő  cukorbetegség  depresszió  diéta  divat  dohányzás  Down-szindróma  D-vitamin  egészség  ekcéma  elhízás  ételallergia  étkezés  étrend  fájdalomcsillapítás  fertőzés  fogamzásgátlás  fogantatás  fogyókúra  folsav  genetika  gyed  gyermekprogram  gyermekvállalás  gyes  H1N1  hallás  hányás  hasmenés  hímivarsejt  hízás  hormon  hormonok  hozzátáplálás  ikrek  immunrendszer  influenza  játék  kalcium  köldökzsinórvér  koraszülés  koraszülött  kórház  KRIO Intézet  kutya  láz  lombikbébi  magzat  meddőség  megfázás  menstruáció  mese  mesekönyv  mesterséges megtermékenyítés  munka  munkavállalás  napozás  nátha  nőgyógyász  nyár  őssejt  őssejtbank  őssejtterápia  otthonszülés  ovuláció  pajzsmirigy  párkapcsolat  PCOS  peteérés  programajánló  programok  pszichológia  sperma  spermium  sport  stressz  szerelem  szex  szoptatás  sztármami  szülés  szüléstörténet  születés  születés hete fesztivál  szülőszoba  tanulás  táplálkozás  tápszer  tej  terhesség  termékenység  torna  trombózis  újszülött  ultrahang  utazás  vajúdás  várandósság  védőoltás  vetélés  vitamin  vitaminok 

A baba és a mama egészségéért: anyatej

Hogyan támogatja az anyatej a baba fejlődését és az anya egészségét?

2017.06.19.

A gyermekek életének első 1000 napja során kiemelt jelentőséggel bír a születéstől egyéves korig terjedő időszak, hiszen a bélflóra kialakulása - amely a szervezet védekezőképességében is kulcsszerepet játszik - a születéssel kezdődik. Annak érdekében, hogy a babák a lehető legegészségesebben kezdhessék életüket, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hat hónapos korig a kizárólag anyatejjel való táplálást javasolja, de lehetőség szerint (amíg a kicsi és az anya ezt igényli), érdemes tovább folytatni a szoptatást.

Legalább 6 hónapos korig az anyatej a gyermek kizárólagos és legfontosabb tápláléka (összetétele folyamatosan változik a csecsemő aktuális igényeinek megfelelően). A szoptatás mindkét fél számára szoros érzelmi köteléket jelent, ami a mentális egészség kialakulásának és fenntartásának egyik alappillére. A folyamat során anya és gyermeke különleges közelségbe kerül egymással, ami a baba egész életére kihat: magabiztosabb lesz és jobban tűri a stresszt. A legfrissebb hazai kutatás szerint 1 éves korig a babák felét szoptatja az édesanyjuk(ami európai viszonylatban nem számít rossz eredménynek) és 2 éves kor felett is a kisgyermekek 7 százaléka kap anyatejet.

Az anyatej csökkenti a megbetegedések és a cukorbetegség kockázatát

Az anyatejnek tökéletes a tápanyagtartalma, amely segíti a babát a későbbi elhízás, magas vérnyomás és koleszterinszint megelőzésében, valamint csökkenti a cukorbetegség és a leukémiás megbetegedés kialakulásának kockázatát. Minden más táplálékféleségnél jobban hasznosul a csecsemő szervezetében: élő immunanyagokat tartalmaz, amelyek aszerint változnak, hogy az anya környezetében milyen kórokozók és fertőzések fordulnak elő. Ha például az édesanya náthás lesz, az ellenanyagok megjelennek a tejben is, ezért a kisbaba vagy el sem kapja, vagy enyhébb formában vészeli át a betegséget.

Az anyatej csökkenti az allergiás megbetegedések kockázatát és gyulladáscsökkentő hatással is bír: a laktoferrin nevű fehérjének köszönhetően (amely megköti a vasat) gátolja a szaporodásukhoz vasat igénylő kórokozók terjedését. Kutatások sora bizonyította, hogy az első 1000 napban helyesen táplált és megfelelő ideig szoptatott csecsemők lényegesen ritkábban szenvednek bélfertőzésben, középfülgyulladásban, tüdőgyulladásban és felső légúti fertőzésekben.

A szoptatás segít visszanyerni a szülés előtti testsúlyt

A szoptatás az anya egészségére is jótékony hatással van. Egyik nagy előnye, hogy segít lebontani azt a zsírt, ami a terhesség alatti hízás során halmozódik fel a női szervezetben, így hozzájárul ahhoz, hogy a kismama hamarabb visszanyerje szülés után az alakját.

Az egészséget érintő kedvező hatások között fontos megemlíteni, hogy a szoptatási idő növekedésével csökken a stroke, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata is. Azoknál a nőknél, akiknek a családjában öröklődik a mell- és petefészekrákra való hajlam, a szoptatás 60%-kal csökkenti a kockázatot.

Forrás: www.elso1000nap.hu

Kis kép: Bigstock

Ha tetszett a cikk, kérjük értékeld!
A cikket eddig 0 látogató értékelte, átlagosan 0 ponttal.
Hasonló témában még több cikket!
Berakom a kedvenc cikkeim közé!
Kapcsolódó cikkeink