A banán jótékony hatásai
Várszegi Viktória
2014. november 5.

A banánt leginkább ízéért, állagáért fogyasztjuk, valamint azért, mert telítettségérzést ad - azt azonban kevesen tudják, hogy a többi gyümölcshöz hasonlóan a banán is rendkívül tápláló és egészséges; javítja egyes emésztőenzimek termelődését, serkenti a tápanyagok felszívódását, véd a gyomorfekélytől, kiváló karotinoid-forrás, emellett káliumban és magnéziumban is gazdag.

Fotó: moraitis.com.au

Miért egészséges a banán?

  • Káliumban és magnéziumban gazdag, így jótékony hatással van a szívre és a keringési rendszerre, illetve a csontjainkat is védi.
  • Segít ellensúlyozni a vizeletürítéssel járó kálciumveszteséget, ami akkor fordul elő, ha a vizelet kálium-ion szintje megnő.
  • Ún antacid-hatása is van, rendszeres fogyasztása csökkenti a gyomorfekély kialakulásának esélyét (erősíti a gyomor nyálkahártyáját, és megvéd a gyomorsavtól).
  • Hasmenés következtében a szervezet könnyen dehidratálódik. A banán segít visszaállítani az így elvesztett káliumot.
  • Gazdag a pektin nevű, vízben oldódó rostban is, ezáltal jótékony hatással van az emésztésünkre és könnyít a székrekedésen.
  • A gyümölcs fruktooligoszacharidot is tartalmaz, amely probiotikumként a hasznos baktériumokat szaporítja, a káros baktériumoktól pedig megvéd.
  • A fruktooligoszacharidok egy emésztőenzim termelését is segítik, így javítják a tápanyagfelszívódást.
  • Rövid láncú zsírsavakat is tartalmaz, melyek tovább javítják a tápanyagfelszívódást.
  • Kiváló karotionid-forrás (antioxidáns).
  • Nyugtató hatása is van; triptofán nevű összetevőjének köszönhetően javítja a kedélyünket.
  • Végül, de nem utolsósorban a banán a legideálisabb harapnivaló egy fárasztó nap után, vagy ha egyszerű, ellenben tápláló élelemre van szükség bizonyos helyzetekben, például extrém súlyvesztés, magas láz, stb. esetén. (Cukortartalma hamar normalizálja a vércukorszintünket.)