KeresésFelhő, kulcsszavak
allergia  alvás  anyaméh  anyaság  anyatej  apa  asztma  baba  babaruha  babatáplálás  bébiétel  betegség  bőr  bőrápolás  bőrvédelem  családi pótlék  családtámogatás  császármetszés  csecsemő  cukorbetegség  depresszió  diéta  divat  dohányzás  Down-szindróma  D-vitamin  egészség  ekcéma  elhízás  ételallergia  étkezés  étrend  fájdalomcsillapítás  fertőzés  fogamzásgátlás  fogantatás  fogyókúra  folsav  genetika  gyed  gyermekprogram  gyermekvállalás  gyes  H1N1  hallás  hányás  hasmenés  hímivarsejt  hízás  hormon  hormonok  hozzátáplálás  ikrek  immunrendszer  influenza  játék  kalcium  köldökzsinórvér  koraszülés  koraszülött  kórház  KRIO Intézet  kutya  láz  lombikbébi  magzat  meddőség  megfázás  menstruáció  mese  mesekönyv  mesterséges megtermékenyítés  munka  munkavállalás  napozás  nátha  nőgyógyász  nyár  őssejt  őssejtbank  őssejtterápia  otthonszülés  ovuláció  pajzsmirigy  párkapcsolat  PCOS  peteérés  programajánló  programok  pszichológia  sperma  spermium  sport  stressz  szerelem  szex  szoptatás  sztármami  szülés  szüléstörténet  születés  születés hete fesztivál  szülőszoba  tanulás  táplálkozás  tápszer  tej  terhesség  termékenység  torna  trombózis  újszülött  ultrahang  utazás  vajúdás  várandósság  védőoltás  vetélés  vitamin  vitaminok 

A várandósság nem feltétlenül jár elhízással!

2017.04.19.

A terhesvitaminokat a szakemberek világszerte egyre inkább ajánlják, hiszen nyugodtabbá tehetik a várandósságot, és segítségükkel könnyebben kerülhető el a hiánybetegségek kialakulása. A kismamák mégis sokszor ódzkodnak beszedni a készítményeket, mivel attól félnek, hogy a jótékony hatásuk mellett jelentősebb hízással is számolniuk kell.

Fotó: Bigstock

Dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász beszélt arról, miért hizlalhatnak a várandós vitaminok, és mit lehet ez ellen tenni.

Hízás és terhesség

A várandósság során egy másik életet nevel a nő a testében. Természetesen ehhez még hozzáadódik a placenta és a magzatvíz, vagyis összességében nagyjából 7-9 kilogrammnyi plusz súly. Ez azt jelenti, hogy a hízás a várandósság alatt teljesen természetes. Az is igaz, hogy ilyenkor megnő a tápanyagszükséglet, vagyis a kismama étvágya is növekedhet.

Nagyanyáink úgy tartották, hogy terhesség alatt a nőnek kettő helyett kell ennie. Ez annyira beépült a köztudatba, hogy természetesenek vesszük azt is, ha akár 20 kilót hízik valaki a várandóssága alatt. Pedig ennek már komoly veszélyei is lehetnek, arról nem is beszélve, hogy mekkora kihívást jelent egy ekkora súlytöbblet leadása a szülést követő években.

A kismamák súlygyarapodásának mértéke nem csak a későbbi esztétikai okok miatt nem mindegy. Az egészségükre is komoly hatással lehet a jelentős súlytöbblet. Mint azt már említettük, a hízás ilyenkor természetes, de ha túl sok kiló rakódik fel, akkor a terhességi, vagy akár a későbbi cukorbetegséggel is számolni kell. A felesleg hatással van a keringésre is, így a vérnyomás is emelkedhet, ami pedig magával hozza a trombózis, a szívroham, a stroke, vagy a halálos tüdőebólia kialakulási kockázatának növekedését.

Mi a felelős azt étvágynövekedésért?

Elsősorban természetesen az új élet igényei miatt kell több tápanyagot bevinni a szervezetbe. Ezen felül mivel az emberek többsége nem kiegyensúlyozott életet él, a mozgás és az egészséges ételek nem képezik a mindennapjaik szerves részét, így a szervezet raktárait is fel kell tölteni, hiszen a várandósság komoly kihívás.
Dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász elmondta, hogy az említetteken felül az első trimeszterben nagy szükségünk van a B12 vitaminra, mely többek között a DNS és RNS szintézisben részt vevő társenzimek képzésében játszik szerepet, ráadásul a folsav hasznosulása is sokkal jobb a vitamin jelenlétében. Azonban ennek az anyagnak van egy hátránya is, méghozzá az, hogy növeli az étvágyat. Ezzel alapvetően nem lenne gond, hiszen B12 vitamin pótlására ritkán van szükség. Ha azonban a szervezet olyan kihívás elé néz, mint a várandósság, akkor ezt a vitamint pótolni kell. Szerepe azonban az első trimeszter végére lecsökken, így akkor már külön bevitelre nincsen szükség.

Csökkentett B12 = hízásmentesség

A B12 vitamin plusz bevitelének leállítása a második és harmadik trimeszterben valóban segíthet elkerülni a hízást, de természetesen ez önmagában még kevés lesz. A rendszeres mozgás, és a kiegyensúlyozott táplálkozás a kismamák életében is legalább akkora jelentőséggel bír, mint a babavárás időszakán kívül

Az is nagy segítség lehet, ha kezelőorvosa tanácsát kéri, valamit olyan készítményt keres, melynek vitaminadagolása a trimeszterekre van optimalizálva. Mindenképpen érdemes megfogadni a környező édesanyák tanácsait, de az olyan rossz beidegződéseket, mint a kettő helyett evés, el kell felejteni. Így a babavárás is kiegyensúlyozottabb lehet, és az alakot visszanyerni is sokkal könnyebb lesz majd.

Forrás: www.ratkotunde.hu

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Nem vállalhatunk semmilyen felelősséget azzal kapcsolatban, olvasóink hogyan használják fel a webhelyen közölt információkat.

Ha tetszett a cikk, kérjük értékeld!
A cikket eddig 4 látogató értékelte, átlagosan 2.00 ponttal.
Hasonló témában még több cikket!
Berakom a kedvenc cikkeim közé!
Kapcsolódó cikkeink