Gyermeked jövőjét alapvetően befolyásolja, hogy az első ezer napban hozzájut-e minden szükséges tápanyaghoz és vitaminhoz. Tudd meg, mire figyelj!
Fontos, hogy az anya szervezetében már a fogamzás előtt megfelelő mennyiségben legyenek jelen az olyan vitaminok és nyomelemek, mint a folsav, a B6-, a B12-, a C- és a D-vitamin vagy a cink. A terhesség előtti hónapokban különös hangsúlyt kell fektetni a vas és a jódraktárak feltöltésére is.
Bizonyított ugyanis, hogy a terhesség korai szakaszában kialakuló fejlődési rendellenességek kivédéséhez erre is szükség van. Ha a magzat súlya és tápanyag ellátottsága nem megfelelő, megnő a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szívinfarktus előfordulásának kockázata. A gyermekkori elhízást is nagyban befolyásolja, mit eszik az édesanya a várandósság alatt. Összefüggés van a felnőtt és időskori krónikus betegségek és a magzati fejlődés között is.
Ahhoz, hogy a leendő kismama elérje az ideális folsav szintet, az egészséges felnőtt számára szükséges mennyiség duplájára, azaz 400 mikrogrammra van szüksége naponta a terhesség 12. hetéig, legalább a fogamzás előtti hónaptól kezdődően. Folsavban gazdag növények például a diófélék és a hüvelyesek, de természetesen léteznek folsavval dúsított élelmiszerek és étrend-kiegészítők is. A folsav megfelelő szintje csökkenti a fejlődési rendellenességek – például a nyitott hátgerinc – kialakulásának kockázatát. Ahhoz, hogy a várandósság alatt az anya szervezete, a méhlepény és a magzat is elegendő oxigénhez jusson, a korábbinál több vasra van szükség elsősorban a terhesség második felétől (az OÉTI ajánlása szerint a felnőtt nők napi vasszükséglete 12 és 60 éves kor között 15 mg). Szoptatási időszakban az anya napi vasszükséglete kb. 0,5 mg-mal növekszik.
Az ENSZ becslése szerint világszerte a nem várandós nők csaknem fele, a terhes nőknek pedig 60 százaléka szenved vashiányos vérszegénységtől.
A vashiány növeli a koraszülés, illetve a kis súllyal történő születések kockázatát, továbbá a vérszegény kismamák nagyobb eséllyel vesztenek jelentős mennyiségű vért a szülés során. A megfelelő vasszint segít megelőzni a terhesség alatt a gyengeséget, fáradtságot, ingerlékenységet is, ráadásul hatással van a gyermekek születés utáni agyfejlődésére is.
A D-vitamin jelentőségéhez ma már nem fér kétség. Számos tanulmány bizonyította például, hogy a terhesség alatti megfelelő D-vitamin-pótlás jelentősen csökkentette a babánál a 1-es típusú diabétesz későbbi kialakulásának kockázatát. Éppen ezért a szakemberek egyetértenek abban, hogy mivel a terhesség során a D-vitamin-hiány a születendő kisgyermek sejtfejlődésére hat, a gondozás fontos része az ideális D-vitamin-szint elérése már a tervezett terhesség előtt. Az ideális D-vitamin-szint fenntartásához legalább napi 2000 NE bevitele javasolt. (NE: nemzetközi egység)
Forrás: első1000nap.hu