KeresésFelhő, kulcsszavak
allergia  alvás  anyaméh  anyaság  anyatej  apa  asztma  baba  babaruha  babatáplálás  bébiétel  betegség  bőr  bőrápolás  bőrvédelem  családi pótlék  családtámogatás  császármetszés  csecsemő  cukorbetegség  depresszió  diéta  divat  dohányzás  Down-szindróma  D-vitamin  egészség  ekcéma  elhízás  ételallergia  étkezés  étrend  fájdalomcsillapítás  fertőzés  fogamzásgátlás  fogantatás  fogyókúra  folsav  genetika  gyed  gyermekprogram  gyermekvállalás  gyes  H1N1  hallás  hányás  hasmenés  hímivarsejt  hízás  hormon  hormonok  hozzátáplálás  ikrek  immunrendszer  influenza  játék  kalcium  köldökzsinórvér  koraszülés  koraszülött  kórház  KRIO Intézet  kutya  láz  lombikbébi  magzat  meddőség  megfázás  menstruáció  mese  mesekönyv  mesterséges megtermékenyítés  munka  munkavállalás  napozás  nátha  nőgyógyász  nyár  őssejt  őssejtbank  őssejtterápia  otthonszülés  ovuláció  pajzsmirigy  párkapcsolat  PCOS  peteérés  programajánló  programok  pszichológia  sperma  spermium  sport  stressz  szerelem  szex  szoptatás  sztármami  szülés  szüléstörténet  születés  születés hete fesztivál  szülőszoba  tanulás  táplálkozás  tápszer  tej  terhesség  termékenység  torna  trombózis  újszülött  ultrahang  utazás  vajúdás  várandósság  védőoltás  vetélés  vitamin  vitaminok 

Az érintés a tanulás útja

A baba személyiségfejlődése

2017.06.08.

Azon a napon, amikor egy baba világra jön, egy új személyiség magjai indulnak csírázásnak. A baba-mama kapcsolat az első azok közül a különleges kapcsolatok közül, amik segítenek a babának abban, hogy egészséges felnőtt váljék belőle.

A "tükrözött én" elméletre Charles Cooley szociológus már régóta felhívta a figyelmet. Az elmélet szerint a babák énképe úgy alakul ki, hogy önmagát mások tükrében fedezi fel, az alapján, ahogy a környezete viszonyul hozzá.

Fotó: Bigstock

A gyermekkorban megtapasztalt testi kontaktus segít a babák énképének erősödésében, mivel semmi más nem ad nagyobb megerősítést és biztonságot, mint az emberi érintés. Minden szerető érintés segít a babának abban, hogy megtanulja az érzelmeit kezelni, megértse, hogy szeretik, és egészséges képe alakuljon ki önmagáról. Így mondhatjuk azt, hogy a szülők szerető érintése azt a közösséget is gazdagítja, amelyben a babák felnőnek.

Tudtad?

  • A biztos önértékelés arra ösztönzi a babákat, hogy más gyerekek felé nyissanak, együtt játszanak velük és egy közösség részévé váljanak. Kutatások arra is rámutattak, hogy azok a felnőttek, akikkel a szüleik sokat foglalkoztak, hajlamosabbak arra, hogy saját gyermekükre is jobban odafigyeljenek.

Az érintés a tanulás útja

A szerető érintés nemcsak a baba kapcsolatainak építésében fontos, hanem rávezeti őt a felfedezés és a megismerés útjára is.

Tudjuk, hogy a baba-mama kapcsolatban, az érzelmi kötődés kialakulásában az érintés létfontosságú. Ez a kapcsolat a biztonságérzet, az énkép alapja és ez ösztönzi a babát arra, hogy felfedezze a világot. A biztos kapocs, amit a szülők kialakítanak a babával, bizalmat ébreszt benne, ami arra ösztönzi őt, hogy felderítse a környezetét, annak tudatában, hogy mindig van mellette valaki.

Az érintés olyan örömöt is biztonságot ad a babának, hogy ő maga is arra törekszik majd, hogy ezt megtapasztalja: új tárgyakat érint meg, hogy felfedezhesse őket. A pici babák keze az újonnan felfedezett tárgyakat a tapasztalás elsőszámú eszköze felé, a száj felé vezeti. Nem szabad megijedni attól, hogy a baba mindent a szájába próbál venni, hisz ez azt jelzi, hogy tanulni, tapasztalni akar. Azt is megfigyelhetjük, hogy a babák képesek magukat is megnyugtatni azzal, ha számukra ismert tárgyakat - például a kedvenc takarójukat - érinthetik, vagy a szájukba vehetik. Ez a tapasztalat a babát arra tanítja meg, hogy képes függetlenségre és önkontrollra. Az önkontroll pedig a tanulási folyamat fontos része, hiszen bizonyos frusztrációkat meg kell tanulnunk kezelni ahhoz, hogy tovább fejlődhessünk. Ennek ellenére a mama szerető ölelése a gyerek egész életén át fontos azokban a pillanatokban, amikor valami rosszul sül el.

Az érintés hajtja előre a fejlődés és tanulás folyamatát. Ahogy egyre függetlenebbé és kíváncsibbá válik a baba, az érintés már a felfedezés és az együttműködés eszközévé is válik, ez bátorítja a babát a mozgásra, valamint újabb és újabb dolgok megismerésére. A testi kontaktus továbbra is fontos marad a baba számára.

Tudtad?

  • Maria Montessori nevelési szakértő azt tapasztalta, hogy a gyerekek könnyebben tanulják meg az ábécét, ha megérinthetik és megfigyelhetik a betűket
  • A közeli testi kontaktus oxitocint szabadít fel, ez a stresszoldó hormon a dopaminnal kapcsolatba lépve fontos szerepet játszik a viselkedésben, tanulásban, összpontosításban, motivációban és a jó közérzet kialakulásában.
  • Dr. Lynda Harrison, baba szakértő szerint azok a babák, akiket karba vesznek, ölelnek, ringatnak, korábban kezdenek el mászni és járni. Ezek a gyerekek jobban is alszanak, és ébredés után ébrebbek, mivel nyugodtabb volt az álmuk.

A bőr a szerető érintés "kapuja"

A baba a világot a bőre segítségével ismeri meg. Már a születés előtt az érintés a baba legfejlettebb érzékelési formája.

A baba bőre egyszerűen bámulatos! Ha úgy vesszük, a mama segíti a babát abban, hogy az érintés rejtette lehetőségeket megtapasztalja, ezáltal fejlődjön, és örömteli perceket hozzon a baba és a mama életében egyaránt.

Tudtad?

  • A baba bőrén több mint 5 millió érzékeny receptor található, amik elősegítik az érzékelést.
  • Az újszülött baba bőre információforrás, az új tapasztalatokat rendszerbe szervezi és feldolgozza. Segít a test hőmérsékletének és a vérkeringés szabályozásában, védőfalként szolgál a fertőzésekkel és mérgező anyagokkal szemben, D vitamint termel, a szükségtelen anyagoktól pedig megszabadul.
  • A baba bőre hihetetlenül gyorsan regenerálódik; egy millió sejttől szabadul meg óránként és cserébe minden negyedik órában két új hámréteget alakít ki.
  • A baba bőre és az érintés nyújtotta érzékelés lehetősége már a születéskor teljesen kifejlődött. A szülőknek figyelni kell a bababőr érzékenységére és sérülékenységére, hisz a születés után ez az érzékszerv még tovább fejlődik és a baba egészséges növekedésében nagyon fontos szerepet tölt be.

Forrás: Pampers sajtóanyag

Kis kép: Bigstock

Ha tetszett a cikk, kérjük értékeld!
A cikket eddig 5 látogató értékelte, átlagosan 3.40 ponttal.
Hasonló témában még több cikket!
Berakom a kedvenc cikkeim közé!
Kapcsolódó cikkeink