Babadesszertek: variációk almára
Várszegi Viktória
2012. december 11.

Az alma az egyik legvitamindúsabb gyümölcsünk, A- és C-vitamint, vasat, kalciumot, magnéziumot egyaránt tartalmaz, továbbá a benne található pektinnek köszönhetően segíti az emésztést, tisztítja a beleket, illetve a vese- és a májműködést is szabályozza. Folyamatosan kapható, nem is drága... és mennyi finomságot lehet belőle készíteni, íme néhány!

Fotó: ibabypregnancy.com

Joghurtos, fahéjas sült alma
- 8-10 hónapos kortól (tojásmentes, gluténmentes)

Hozzávalók:

  • 1 db alma
  • őrölt fahéj
  • 2 evőkanál joghurt
  • aszalt szilva/barack

Elkészítés:

  • Az almát reszeljük le (de a levét ne nyomjuk ki!), majd szórjuk meg fahéjjal. Az aszalt szilvát/barackot szintén reszeljük le, szórjuk az almára, illetve adjuk hozzá a masszához a joghurtot. Az így kapott egyveleget tegyük a tepsibe, zárjuk le fóliával és helyezzük az előmelegített sütőbe. A sütési (pontosabban párolási) idő nagyjából 30 perc, ezután már csak a pürésítés van hátra.

Krumplis-almás pép
- 4-6 hónapos kortól (tejmentes, tojásmentes, gluténmentes)

Hozzávalók:

  • 2 db alma
  • 1 db húslevesben főtt krumpli

Elkészítés:

  • A krumplit ebben a receptben elsősorban sűrítésre használjuk (liszt helyett), így az egészen picik is fogyaszthatják. Az almát főzzük puhára, majd keverjük el a főtt krumplival. Nagyobb (8-9 hónapos) babáknál margarint is keverhetünk a péphez.

Almás-túrós csemege
- 10-12 hónapos kortól (tojásmentes, gluténmentes)

Hozzávalók:

  • 1 db körte
  • 1 db alma
  • 2 evőkanál túró
  • 1 db babakeksz (gluténmentes)
  • 3 db egész fahéj

Elkészítés:

  • A körtét, az almát és a fahéjat kevés vízben fedő alatt puhára pároljuk. Amikor megpuhultak, a fahéjat eltávolítjuk, a párolt gyümölcsöket pedig a babakeksszel és a túróval összeturmixoljuk.

Almáspite babamódra
- 10-12 hónapos kortól (tejmentes, tojásmentes, gluténmentes)

Hozzávalók:

  • 4-5 alma
  • egy csipet őrölt fahéj
  • egy csipet őrölt szegfűszeg
  • kukoricapehely/rizspehely

Elkészítés:

  • Az almákat hámozzuk meg, magozzuk ki, vágjuk fel és tegyük fel főni. Ha megpuhultak, pürésítsük az almadarabokat, majd adjuk hozzá az így kapott egyveleghez a fűszereket, illetve keverjünk bele egy kevés kukoricapelyhet, hogy picit sűrűbb legyen. A pitét körülbelül 10 percig kell sütni 180 fokon.

A receptekre vonatkozó ajánlások (adhatóság) tájékoztató jellegűek, nem pótolják a védőnővel, gyermekorvossal történő konzultációt.

Receptek forrása: Bébiételreceptek.hu

Kapcsolódó cikkeink