Babadesszertek: variációk almára
Várszegi Viktória
2012. december 11.
Az alma az egyik legvitamindúsabb gyümölcsünk, A- és C-vitamint, vasat, kalciumot, magnéziumot egyaránt tartalmaz, továbbá a benne található pektinnek köszönhetően segíti az emésztést, tisztítja a beleket, illetve a vese- és a májműködést is szabályozza. Folyamatosan kapható, nem is drága... és mennyi finomságot lehet belőle készíteni, íme néhány!
Fotó: ibabypregnancy.com
Joghurtos, fahéjas sült alma
- 8-10 hónapos kortól (tojásmentes, gluténmentes)
Hozzávalók:
-
1 db alma
-
őrölt fahéj
-
2 evőkanál joghurt
-
aszalt szilva/barack
Elkészítés:
-
Az almát reszeljük le (de a levét ne nyomjuk ki!), majd szórjuk meg fahéjjal. Az aszalt szilvát/barackot szintén reszeljük le, szórjuk az almára, illetve adjuk hozzá a masszához a joghurtot. Az így kapott egyveleget tegyük a tepsibe, zárjuk le fóliával és helyezzük az előmelegített sütőbe. A sütési (pontosabban párolási) idő nagyjából 30 perc, ezután már csak a pürésítés van hátra.
Krumplis-almás pép
- 4-6 hónapos kortól (tejmentes, tojásmentes, gluténmentes)
Hozzávalók:
-
2 db alma
-
1 db húslevesben főtt krumpli
Elkészítés:
-
A krumplit ebben a receptben elsősorban sűrítésre használjuk (liszt helyett), így az egészen picik is fogyaszthatják. Az almát főzzük puhára, majd keverjük el a főtt krumplival. Nagyobb (8-9 hónapos) babáknál margarint is keverhetünk a péphez.
Almás-túrós csemege
- 10-12 hónapos kortól (tojásmentes, gluténmentes)
Hozzávalók:
-
1 db körte
-
1 db alma
-
2 evőkanál túró
-
1 db babakeksz (gluténmentes)
-
3 db egész fahéj
Elkészítés:
-
A körtét, az almát és a fahéjat kevés vízben fedő alatt puhára pároljuk. Amikor megpuhultak, a fahéjat eltávolítjuk, a párolt gyümölcsöket pedig a babakeksszel és a túróval összeturmixoljuk.
Almáspite babamódra
- 10-12 hónapos kortól (tejmentes, tojásmentes, gluténmentes)
Hozzávalók:
-
4-5 alma
-
egy csipet őrölt fahéj
-
egy csipet őrölt szegfűszeg
-
kukoricapehely/rizspehely
Elkészítés:
-
Az almákat hámozzuk meg, magozzuk ki, vágjuk fel és tegyük fel főni. Ha megpuhultak, pürésítsük az almadarabokat, majd adjuk hozzá az így kapott egyveleghez a fűszereket, illetve keverjünk bele egy kevés kukoricapelyhet, hogy picit sűrűbb legyen. A pitét körülbelül 10 percig kell sütni 180 fokon.
A receptekre vonatkozó ajánlások (adhatóság) tájékoztató jellegűek, nem pótolják a védőnővel, gyermekorvossal történő konzultációt.
Receptek forrása: Bébiételreceptek.hu