Babavédő brokkoli: az ekcéma kialakulása megelőzhető
Várszegi Viktória
2014. szeptember 9.

A várandósság alatt elfogyasztott, nagyobb mennyiségű zöld és sárga zöldségek, a citrusfélék és a béta-karotin a születendő gyermeknél megelőzhetik az ekcéma kialakulását, a több E-vitamin pedig csökkentheti a csecsemőkori asztmás légzés előfordulását.

Több tanulmány is vizsgálta már a várandós kismama E-vitamin- és cinkbevitelének összefüggését a megszületett gyermek asztmahajlamával. Japán kutatók szélesítették a kört, és azt vizsgálták hat-e a várandósok friss zöldség-, gyümölcs- és antioxidáns-fogyasztása a nehézlégzés és az ekcéma kialakulásának kockázatára a 16–24 hónapos kicsinyeknél.

Jelen tanulmányba 763 mama-gyermek párost vontak be, és az anyák étkezési szokásait egy visszamenőleges kérdőív kitöltésével térképezték fel. A nehézlégzésre és az ekcémára vonatkozó adatokat a gyermekkori asztma és allergia nemzetközi tanulmányának kritériumai szerint rögzítették.

Az eredményekből kiderült, hogy a terhesség alatt nagy mennyiségben elfogyasztott sárga és zöld zöldségek, citrusfélék és béta-karotin jelentősen csökkentik a gyermekkori ekcéma kockázatát, de nincsenek hatással a nehézlégzésre. Éppen fordítva történik az E-vitamin-bevitel esetében: ez a nehézlégzés kialakulását gátolja, míg az ekcéma megjelenésére nincs hatással.

Tehát a magzatok szempontjából is ideális élelmiszerek, amelyek E-vitaminban és/vagy béta-karotinban is gazdagok: a sárgarépa, a cékla, a paradicsom, a brokkoli, a fokhagyma, a tengeri halak, a joghurt, a káposzta, a karfiol, a spenót és a teljes kiőrlésű gabonák. Vagyis a várandósság alatt elfogyasztott, nagyobb mennyiségű zöld és sárga zöldségek, a citrusfélék és a béta-karotin a születendő gyermeknél megelőzhetik az ekcéma kialakulását, a több E-vitamin pedig csökkentheti a csecsemőkori asztmás légzés előfordulását.

Kapcsolódó cikkeink