Büntetlenül nassolni?
Várszegi Viktória
2013. január 9.

A narancs, a mandarin, a grépfrút és a citrom nagy mennyiségben tartalmaznak C-vitamint, amelyet a szállításuk/tárolásuk során is szinte maradéktalanul megőriznek, köszönhetően magas savtartalmuknak.

A mandarin segíti a vese- és májműködést, ezáltal felgyorsítja a szervezet természetes méregtelenítési folyamatait, remek antioxidáns, valamint az emésztésnek is jót tesz, finom rostjai átmossák és salaktalanítják a beleket.

A grépfrút szintén fogyaszt, magas rosttartalmának köszönhetően megduzzad a belekben, ezzel is segítve a visszamaradt salakanyagok gyors kiürülését.

Az ananász is karcsúsít, megdolgoztatja az emésztőrendszert, illetve kitakarítja (salaktalanítja) a bélcsatornát. Leginkább nyersen érdemes fogyasztani.

Az alma az egyik legvitamindúsabb gyümölcsünk, A- és C-vitamint, vasat, kalciumot, magnéziumot egyaránt tartalmaz, továbbá a benne található pektinnek köszönhetően segíti az emésztést, tisztítja a beleket, valamint a vese- és a májműködést is szabályozza.

A mirelit gyümölcsök ugyancsak az egészséges nassolnivalók közé tartoznak, hiszen minél alacsonyabb hőmérsékleten tároljuk a zöldségeket és gyümölcsöket, annál inkább megőrzik vitamintartalmukat. Kevesen tudják, de a fekete áfonya az egyik legegészségesebb fagyos finomság, gyorsítja a fogyást, segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, illetve rákellenes hatással is rendelkezik.

A banán – bár kicsit kakukktojás, mert sajnos nem kifejezetten kalóriaszegény csemege – de szintén értékes idénygyümölcs. Káliumban és magnéziumban gazdag, így jótékony hatással van a szívre és a keringési rendszerre, illetve a csontjainkat is védi. Segít ellensúlyozni a vizeletürítéssel járó kalciumveszteséget, és úgynevezett antacid-hatással is bír, ezért rendszeres fogyasztása csökkenti a gyomorfekély kialakulásának esélyét (erősíti a gyomor nyálkahártyáját, és megvéd a gyomorsavtól); ráadásul természetes antidepresszánsként is működik - mindenképp megéri fogyasztani a borongós téli időszakban.

A sárgarépa gyomorsavtúltengés és gyomorégés, sőt – a benne található rostoknak köszönhetően – a székrekedés ellen is kiváló.

A cukkini természetes immunerősítő, hiszen elég jelentős mennyiségű C-vitamint tartalmaz, illetve úgyszintén serkenti az emésztést, ezáltal a súlyvesztést is.

A savanyú káposzta igazi téli vitaminbomba, ugyanis a cukor lebomlásával létrejövő savas közeg hosszú időre konzerválja a benne található értékes tápanyagokat.

A cékla jótékonyan hat az emésztőrendszerre - vízhajtó és méregtelenítő tulajdonságainak köszönhetően serkenti az anyagcsere folyamatokat – természetes immunerősítő, sőt a legújabb kutatások szerint akár a rákos megbetegedések kezelésében is eredményes lehet.