KeresésFelhő, kulcsszavak
allergia  alvás  anyaméh  anyaság  anyatej  apa  asztma  baba  babaruha  babatáplálás  bébiétel  betegség  bőr  bőrápolás  bőrvédelem  családi pótlék  családtámogatás  császármetszés  csecsemő  cukorbetegség  depresszió  diéta  divat  dohányzás  Down-szindróma  D-vitamin  egészség  ekcéma  elhízás  ételallergia  étkezés  étrend  fájdalomcsillapítás  fertőzés  fogamzásgátlás  fogantatás  fogyókúra  folsav  genetika  gyed  gyermekprogram  gyermekvállalás  gyes  H1N1  hallás  hányás  hasmenés  hímivarsejt  hízás  hormon  hormonok  hozzátáplálás  ikrek  immunrendszer  influenza  játék  kalcium  köldökzsinórvér  koraszülés  koraszülött  kórház  KRIO Intézet  kutya  láz  lombikbébi  magzat  meddőség  megfázás  menstruáció  mese  mesekönyv  mesterséges megtermékenyítés  munka  munkavállalás  napozás  nátha  nőgyógyász  nyár  őssejt  őssejtbank  őssejtterápia  otthonszülés  ovuláció  pajzsmirigy  párkapcsolat  PCOS  peteérés  programajánló  programok  pszichológia  sperma  spermium  sport  stressz  szerelem  szex  szoptatás  sztármami  szülés  szüléstörténet  születés  születés hete fesztivál  szülőszoba  tanulás  táplálkozás  tápszer  tej  terhesség  termékenység  torna  trombózis  újszülött  ultrahang  utazás  vajúdás  várandósság  védőoltás  vetélés  vitamin  vitaminok 

Esély a családalapításhoz

Spermafagyasztás

2009.02.27.
Esély  a családalapításhoz

A férfiak spermaképének romlása mögött számos ok található, ezek egyike, a daganatos betegségek gyógyítására használt kemo- vagy sugárterápia.

 

A tapasztalat azt mutatja, hogy az ilyen kezelésen átesett betegek nemzőképessége gyakran irreverzibilesen károsodik. A kérdés csak az, hogy hány, és milyen dózisú kezeléseknél húzódik meg a reverzibilis-irreverzibilis határ, és mit lehet tenni, ha az ilyen betegnek még nem született gyermeke. A szerzők az elmúlt évek során a KRIO Intézetben előforduló hererákos, és egyéb daganatos betegségben szenvedők kezelés előtti, és kezelés utáni spermatogramjának összehasonlításával keresték a kérdésre a választ.
Magyarországon a statisztika szerint 150-200 ezer házaspárnak vannak fertilitási problémái. Bár évekkel ezelőtt még a női oldalt okolták a meddőségi problémákért, ma már tudjuk, hogy ezekért fele-fele arányban felelős a férfi és a nő. Tanulmányok bizonyítják (6) (7), hogy a férfiak spermaképe 30-40 %-ot romlott az elmúlt 50 évben. Ennek a megdöbbentő statisztikának számos oka van (környezeti hatások, pszichoszociális faktorok, genetikai okok), melyek általában komplexen jelentkeznek. Érdekes megfigyelés, hogy a spermakép romlásával párhuzamosan pl. a hererák előfordulása növekvő tendenciát mutat (1).
Magyarországon évente több száz új hererákos, és még ennél is több egyéb daganatos betegségben szenvedőt diagnosztizálnak a 18-35 éves férfiak korcsoportjában, tehát pont abban a korban, amikor legnagyobb valószínűséggel szeretnének a párok gyermeket. A kezelésre használt kemo-vagy sugárterápia, amennyiben időben alkalmazzák, jó eséllyel meggyógyítja a beteget, viszont mellékhatásként a spermatogenezis reverzibilis, vagy irreverzibilis romlásával lehet számolni.

Szerencsére ma már olyan mesterséges megtermékenyítési módszerek (ART) vannak a szakemberek kezében, amelyek segítségével akár 1 db spermiummal is lehet sikeres megtermékenyítést végezni (ICSI). Gyakran azonban még ilyen csekély mennyiséget sem lehet találni a kezelések után. Az idejében elvégzett spermafagyasztással azonban jó eséllyel vállalhat gyermeket az a férfi, akinek a szervezete már nem termel ondósejtet. A fagyasztott spermiummal végzett mesterséges megtermékenyítések eredményei megközelítik a friss ivarsejttel történőt, a fagyasztás pedig nem befolyásolja a spermium genetikai állományát. Fontos azonban, hogy a fagyasztás még a kezelés előtt megtörténjen, mert kevés adat áll rendelkezésre arra nézve, hogy a terápia után mikor, és milyen mértékben regenerálódik a férfiak spermaképe.
 

Ha tetszett a cikk, kérjük értékeld!
A cikket eddig 6 látogató értékelte, átlagosan 3.67 ponttal.
Hasonló témában még több cikket!
Berakom a kedvenc cikkeim közé!
Kapcsolódó cikkeink
Új hozzászólás

Min. 3, max. 8 karakter, csak a magyar abc betűi

Hozzászólások
nagymama, 2013.10.11. 07:51:57
Okozhat e valamilyen egészségügyi problémát a nőknél ha kemo.,vagy sugár kezelt férfival van szexuális kapcsolata?Mennyi idő múlva lehet nemi életet élni a kezelések után?
szuzi, 2009.05.23. 07:29:32
Nagyon tetszik az új oldal! Azt hiányolom, hogy a szerző(k) neve nincs feltüntetve.