KeresésFelhő, kulcsszavak
allergia  alvás  anyaméh  anyaság  anyatej  apa  asztma  baba  babaruha  babatáplálás  bébiétel  betegség  bőr  bőrápolás  bőrvédelem  családi pótlék  családtámogatás  császármetszés  csecsemő  cukorbetegség  depresszió  diéta  divat  dohányzás  Down-szindróma  D-vitamin  egészség  ekcéma  elhízás  ételallergia  étkezés  étrend  fájdalomcsillapítás  fertőzés  fogamzásgátlás  fogantatás  fogyókúra  folsav  genetika  gyed  gyermekprogram  gyermekvállalás  gyes  H1N1  hallás  hányás  hasmenés  hímivarsejt  hízás  hormon  hormonok  hozzátáplálás  ikrek  immunrendszer  influenza  játék  kalcium  köldökzsinórvér  koraszülés  koraszülött  kórház  KRIO Intézet  kutya  láz  lombikbébi  magzat  meddőség  megfázás  menstruáció  mese  mesekönyv  mesterséges megtermékenyítés  munka  munkavállalás  napozás  nátha  nőgyógyász  nyár  őssejt  őssejtbank  őssejtterápia  otthonszülés  ovuláció  pajzsmirigy  párkapcsolat  PCOS  peteérés  programajánló  programok  pszichológia  sperma  spermium  sport  stressz  szerelem  szex  szoptatás  sztármami  szülés  szüléstörténet  születés  születés hete fesztivál  szülőszoba  tanulás  táplálkozás  tápszer  tej  terhesség  termékenység  torna  trombózis  újszülött  ultrahang  utazás  vajúdás  várandósság  védőoltás  vetélés  vitamin  vitaminok 

Esély a családalapításra: spermadonor szolgáltatás

Interjú Dr. Balogh Istvánnal

2014.08.29.
Esély a családalapításra: spermadonor szolgáltatás

A Krio Intézet vezérigazgatójával, Dr. Balogh Istvánnal ezúttal arról beszélgettünk, mikor és milyen formában történhet a spermadonor szolgáltatás igénybevétele, hogy mit lehet (és mit nem lehet) tudni a donorokról, de más országok gyakorlatáról is szó esett, többek között érintve olyan izgalmas kérdéseket is, mint amilyen a nyílt, úgynevezett "open donor" szolgáltatás Angliában vagy az Egyesült Államokban.

1998-ban kezdte működését a Krio Intézet, amely akkor még csak spermabankként funkcionált, méghozzá olyan férfiak részére, akik önmaguk számára kívántak hímivarsejtet tároltatni az esetleges betegségek, és az azok kezelése miatti károsodások kivédése érdekében. Két évvel ezután, 2000-ben a donorbank is megkezdte működését, amely technikailag megegyezik az előbbi szolgáltatással, pusztán az a különbség, hogy ebben az esetben a minta tulajdonosa lemond hímivarsejtjeiről, így olyan meddő párok vehetik a későbbiekben igénybe, ahol a férfi terméketlen. Az intézet vezérigazgatójával, Dr. Balogh Istvánnal ezúttal arról beszélgettünk, mikor és milyen formában történhet a spermadonor szolgáltatás igénybevétele, hogy mit lehet (és mit nem lehet) tudni a donorokról, de más országok gyakorlatáról is szó esett, többek között érintve olyan izgalmas kérdéseket is, mint amilyen a nyílt, úgynevezett "open donor" szolgáltatás Angliában vagy az Egyesült Államokban.

Mikor lehet spermadonor segítségét igényelni? Mennyire gyakori mindez? – Babásmamás.hu

Dr. Balogh István: Alapvetően azokban az esetekben, amikor egy pár meddősége a férfi termékenységi zavaraira vezethető vissza, illetve akkor, ha egy hölgy egyedülállóként kíván gyermeket vállalni, vagy nem tradicionális párkapcsolatban él. Gyakran előfordul az is, hogy a meddőségi zavarokkal küzdő párok csak a biztonság kedvéért választanak donort, ami azt jelenti, hogy van bizonyos számú ivarsejtje a férfinak - csak nem megfelelő a minősége/mennyisége – így azért, hogy ne menjen kárba a meddőségi kezelés során leszívott petesejtállomány, igénybe veszik a donorciklust is. Ezekben az esetekben a petesejtek felét a saját, a másik felét pedig a donor hímivarsejtjeivel termékenyítik meg, és utána döntenek a beültetésről. A kérdés második felére visszatérve: a meddőségi zavarokkal küzdő párok mintegy 5-10 százaléka veszi igénybe a szolgáltatást, ami éves szinten nagyjából 700 megtermékenyítést jelent, ez azért elég tekintélyes arány.

Jó tudni!
A Krio Intézet spermabank szolgáltatása lehetőséget nyújt a saját célú tároltatásra is, amely történhet kifejezett orvosi indikációra (pl.: csökkent nemzőképesség vagy bizonyos megbetegedések esetén), de akár teljesen egészséges férfiak is dönthetnek úgy, hogy ebben a formában kívánják bebiztosítani családalapítási elképzeléseiket.

Ki lehet spermadonor? – Babásmamás.hu

Dr. Balogh István: Kizárólag 18 és 35 év közötti, teljesen egészséges férfiak. A mintaadóknak egy többlépcsős egészségügyi vizsgálaton kell átesniük, mielőtt bekerülhetnének donorállományunkba. Először is részletes spermaanalízist végzünk, majd andrológiai vizsgálat történik, amelyet a virológiai, bakteriális szűrések követnek, hiszen a donor nem hordozhat semmilyen szexuális úton terjedő betegséget a szervezetében. A mikrobiológiai tesztek után genetikai, majd pszichológiai vizsgálatra kerül sor. Az eredmények a mintaadó számára természetesen nyilvánosak.

A mintákat -196 fokon, a biológiai nulla fok alatt tárolják, így gyakorlatilag bármeddig életképesek maradhatnak a hímivarsejtek.

Jellemzően kik jelentkeznek spermadonornak? – Babásmamás.hu

Dr. Balogh István: Túlnyomórészt főiskolás vagy egyetemista diákok.

Milyen a mintaadási kedv? – Babásmamás.hu

Dr. Balogh István: Mint említettem, mintaadóink jellemzően diákok, ebből az következik, hogy a nyári időszakban viszonylag kevésbé aktívak, inkább ősszel és tavasszal mozgósíthatóak. Megjegyzendő, hogy számukra is rengeteg előnnyel jár mindez, hiszen amellett, hogy a közreműködésüknek köszönhetően olyan pároknak is születhet gyermeke, akiknek már semmi esélyük nem lenne saját babára, ingyenesen elvégeznek náluk egy sor költséges szűrővizsgálatot, illetve bizonyos javadalmazás is megilleti őket.

Mit lehet tudni a donorokról? – Babásmamás.hu

Dr. Balogh István: A pontos személyazonosságukon kívül szinte bármit; egyvalamit kell eltitkolnunk, mégpedig azokat az adatokat, amelyekből a donort azonosítani lehet. Magyarországon ez a szabály, külföldön azonban léteznek úgynevezett "open donorok" is. Az Egyesült Államokban és Angliában adott a lehetősége, hogy a szülők ténylegesen is megismerjék a biológiai apát, már amennyiben ilyen szolgáltatást választanak. Persze meg kell jegyezni, hogy viszonylag kevés donor egyezik bele a teljes nyilvánosságba…

Hogyan választanak donort a párok? Személyesen itt, a Krio Intézetben tájékozódnak, vagy a meddőségi központokon keresztül történik mindez? – Babásmamás.hu

Dr. Balogh István: Nem, főképp ide jönnek hozzánk, és elsősorban aszerint választanak, hogy hagyományos párkapcsolatban élnek-e, vagy sem. Férfi-nő kapcsolatban a pár férfi tagjához – külső és belső tulajdonságok alapján - leginkább hasonlító biológiai apát igyekeznek megtalálni a leendő szülők, minden más esetben a hölgy, illetve a hölgyek férfiideáljának megfelelő donort keresik.

Feldolgozás - mélyfagyasztás előtt analizálják a mintákat.

Hogyan tartják nyilván a spermadonorokat? – Babásmamás.hu

Dr. Balogh István: Mi egy egészségügyi intézmény vagyunk, és a törvény előírja számunkra a szigorú nyilvántartást. Mindez azt jelenti, hogy természetesen tudjuk, milyen azonosító adatok tartoznak a minták kódszámaihoz, de ezek az adatok nem szivároghatnak ki innen, erre szintén törvény kötelez bennünket.

Ha felnővén egy gyermek tudni szeretné, ki a biológiai apja, van-e bármilyen lehetősége a tájékozódásra? – Babásmamás.hu

Dr. Balogh István: A jelenlegi jogszabályok ezt nem teszik lehetővé, arra pedig, hogy mi lesz később, nem tudok válaszolni. Amennyiben megváltoznának ezek a törvények, az intézet nyilvántartásában visszakereshetővé válnának a személyes adatok, de hangsúlyozom, ma ilyesmire nincs lehetőség.

A donorok értesülnek róla, ha gyermekük születik? – Babásmamás.hu

Dr. Balogh István: A jelenleg hatályos törvények szerint Magyarországon négy terhességig használható fel egy alany mintája. A donorok arról értesülnek, ha megtörtént a negyedik beültetés, és úgymond "kivontuk őket a forgalomból", de ha érdeklődnek, akkor menetközben is tájékozódhatnak arról, hogy éppen hányadik megtermékenyítési eljárásnál tartanak, ennél többet mi sem tudunk. Intézetünk csak a megkezdett terhességek számáról tud felvilágosítást adni, hiszen a meddőségi centrumok – amelyektől az adatokat kapjuk – nyilvánvalóan csak a beültetések szempontjából illetékesek, arról, hogy sikerült-e befejezni a terhességet, nem kapunk tájékoztatást. Ebből adódik egyébként, hogy sok spermadonort idő előtt "kivonunk a forgalomból", hiszen a négy megtermékenyítés nem feltétlenül jelent egyet négy befejezett terhességgel.

További információk a Krio Intézet honlapján!

Ha tetszett a cikk, kérjük értékeld!
A cikket eddig 51 látogató értékelte, átlagosan 3.08 ponttal.
Hasonló témában még több cikket!
Berakom a kedvenc cikkeim közé!
Kapcsolódó cikkeink
Új hozzászólás

Min. 3, max. 8 karakter, csak a magyar abc betűi

Hozzászólások
Tincsi, 2017.02.09. 03:38:11
Szeretném megtudni EMBRIÓT lehet e igényelni? ha esetleg igen,mennyibe jönne euróban?
Moncsi, 2016.02.28. 08:42:10
Érdekelne, hogy mennyibe kerül egy sperma donor?
mira, 2016.02.01. 01:33:49
Mennyibe kerul a spermadonor ?
tina, 2014.10.25. 11:56:59
nekem az a kérdésem lenne,hogy 20.án megjött a mensesem de már előtte s most alatta s úgy érzem mégis teherbe esstem segítséget szeretnék kérni!lehetséges h.igen?
Sdonor, 2014.02.06. 10:04:31
Az ember életében eljöhet az idő, amikor megérik a családalapításra, azonban biológiai vagy egyéb okok miatt problémák akadnak a gyermekvállalással.

A krio intézetben sok tízezres összegért lehet spermiumhoz jutni, én azonban hajlandó vagyok ingyen rendelkezésre állni.Ennek több előnye is lehet:

Pl. ugyanolyan egészséges vagyok mint az intézetekben lévő donorok, papírokkal tudom igazolni.

A későbbiekben elérhető vagyok, azonban a család életébe semmilyen formában nem avatkozom be. Ez előnyös lehet pl. baleset esetén amikor sürgősen vérre van szükség.
Ráadásul házi inszemináció segítségében a fizikai kontaktus nem is szükséges, még akár a személyes találkozás sem.

Amennyiben érdekel, a facebook oldalamon nyitott vagyok megbeszélni a részleteket, továbbá fényképeket és további hasznos információkat is találhattok rólam: https://www.facebook.com/?sk=welcome#!/segito.sdonor?fref=ts