Vörös húsok (pl.: sertés, marha) Megfelelő hőkezelés után nem jelentenek veszélyt a vörös húsok. |
A nyers, vagy nem megfelelően átsült/főtt húsfélék, mint például a tatárbifsztek, a félig átsült marha bélszín, stb. fogyasztása a toxoplazmózis fertőzés kockázata miatt kerülendő. A csemegeboltból származó félkész hústermékek E-coli baktériumot tartalmazhatnak, a nyersen pácolt vagy füstölt, illetve a hideg húskészítmények nem előcsomagolt változatai szintén a toxoplazma-fertőzés lehetősége miatt számítanak rizikós ételnek. |
Szárnyasok Az alaposan átsütött/átfőzött, továbbá fogyasztás előtt megfelelően átforrósított, lehetőleg otthon készült szárnyas ételek nem jelentenek kockázatot. |
Nyers vagy nem teljesen átfőtt formájukban mindenképp kerülendőek a szárnyasok felhasználásával készült ételek, hidegkonyhai termékek, liszteriózist és szalmonella-fertőzést egyaránt terjeszthetnek. |
Tenger gyümölcsei A halételekről is elmondható, hogy kizárólag jól átsütve, átfőzve kerülhetnek az asztalra. A tengeri halakban található omega-3 zsírsavak lényeges szerepet játszanak az idegrendszer fejlődése során, fogyasztásukkal kapcsolatban mégis különös óvatosság javasolt. |
Azon halak fogyasztása feltétlenül kerülendő, melyek magas koncentrációban tartalmazhatnak higanyt; a higany késleltetheti a magzat fejlődését és agykárosodást okozhat. A fagyasztott, füstölt tengeri halak gyakran lisztériával szennyezettek. Egyes tavak és folyók halai nagy mennyiségben tartalmazhatnak poliklórozott bifenileket, melyek az emberi szervezetben daganatos megbetegedéseket és magzatkárosodást okozhatnak. Ezek elsődlegesen azok a halak, melyek helyi tavakban és folyókban fordulnak elő: sügér, lazac, csuka, pisztráng. A legtöbb betegséget a rákfélék okozzák; ilyenek az osztriga, a kagyló és a kékkagyló. A főzés segít megelőzni néhány fertőzést, de az algákkal és az algavirágzással összefüggőeket nem. |
Sajtok Jelentős magnézium-, foszfor- és kalciumtartalmuk miatt mindenképp érdemes sajtkészítményeket fogyasztani a várandósság alatt, azonban – csakúgy, mint a halételeknél – körültekintően kell válogatni közülük! |
Az importált, lágy sajtok lisztéria baktériumot tartalmazhatnak, ezért a következő sajtok fogyasztása nem ajánlott: brie, camembert, rokfort, feta, goronzola, és a mexikói típusú sajtok, kivéve abban az esetben, ha pasztörizált tejből készültek, a pasztőrözött tejből készült sajtok fogyasztása veszélytelen. |
Tejtermékek A tej elsődleges kalciumforrás, emellett magas foszfortartalommal rendelkezik, és jelentős mennyiségű A-, B- és D-vitamin is található benne – a pasztőrözött, hőkezelt (UHT) tehén-, kecske- és juhtej, valamint a belőlük készült tejtermékek biztonsággal ihatók. |
A kezeletlen, friss tej és az ebből készült tejtermékek lisztéria baktériumot tartalmazhatnak, fogyasztásuk veszélyes lehet. |
Tojás Tojásrántotta, főtt tojás, tükörtojás formájában mindenképp ajánlott rendszeresen fogyasztani, mivel rengeteg fontos aminosavat, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. |
A nyers tojást tartalmazó élelmiszereket a szalmonella-fertőzés kockázata miatt átmenetileg törölni kell az étlapról... |
A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Nem vállalhatunk semmilyen felelősséget azzal kapcsolatban, olvasóink hogyan használják fel a webhelyen közölt információkat.