Házi szaloncukor, cukor nélkül - recept!
Várszegi Viktória
2015. december 11.

Hozzávalók: 50 dkg mazsola, 20 dkg őrölt mogyoró vagy mandula, 10 dkg kókuszreszelék, 2 citrom reszelt héja (csak a sárga rész), csipetnyi őrölt fahéj, 5 dkg méz.

Fotó: gasztrotipp.hu

Elkészítés: A mazsolát forró vízzel leöntjük és kb. 5 percig állni hagyjuk. Közben a mandulát, a kókuszreszeléket, a lereszelt a citrom héját fűszerezzük fahéjjal, majd leöntjük a mazsoláról a vizet és mindent (a mézet is) a fémkéses robotgépbe dobunk és jól összedolgozzuk. Evőkanállal kiadagoljuk a vizes tenyerünkbe a darálékot, és szaloncukor-szerűre formázzuk. Kész, mehet a szép, színes papírba, de ha szeretnénk rá bevonatot, az is megoldható - a hagyományos tortabevonó is tökéletesen megteszi. :)

Csokibevonat másképp: 15 dkg pálmazsírt (de lehet margarint is) felolvasztunk és összekeverünk 5 dkg karobporral, amely helyettesítheti a kakaóport és néhány csepp szteviával. Kicsit várunk vele, hogy ne legyen  túl forró vagy híg a máz, és ebbe mártogatjuk a szaloncukrokat. Hűtőben hagyjuk megdermedni és egyesével becsomagoljuk őket.

Recept forrása: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége