KeresésFelhő, kulcsszavak
allergia  alvás  anyaméh  anyaság  anyatej  apa  asztma  baba  babaruha  babatáplálás  bébiétel  betegség  bőr  bőrápolás  bőrvédelem  családi pótlék  családtámogatás  császármetszés  csecsemő  cukorbetegség  depresszió  diéta  divat  dohányzás  Down-szindróma  D-vitamin  egészség  ekcéma  elhízás  ételallergia  étkezés  étrend  fájdalomcsillapítás  fertőzés  fogamzásgátlás  fogantatás  fogyókúra  folsav  genetika  gyed  gyermekprogram  gyermekvállalás  gyes  H1N1  hallás  hányás  hasmenés  hímivarsejt  hízás  hormon  hormonok  hozzátáplálás  ikrek  immunrendszer  influenza  játék  kalcium  köldökzsinórvér  koraszülés  koraszülött  kórház  KRIO Intézet  kutya  láz  lombikbébi  magzat  meddőség  megfázás  menstruáció  mese  mesekönyv  mesterséges megtermékenyítés  munka  munkavállalás  napozás  nátha  nőgyógyász  nyár  őssejt  őssejtbank  őssejtterápia  otthonszülés  ovuláció  pajzsmirigy  párkapcsolat  PCOS  peteérés  programajánló  programok  pszichológia  sperma  spermium  sport  stressz  szerelem  szex  szoptatás  sztármami  szülés  szüléstörténet  születés  születés hete fesztivál  szülőszoba  tanulás  táplálkozás  tápszer  tej  terhesség  termékenység  torna  trombózis  újszülött  ultrahang  utazás  vajúdás  várandósság  védőoltás  vetélés  vitamin  vitaminok 

Így diétázz PCOS esetén!

2014.09.22.

Napjainkban a PCOS (policisztás ovárium szindróma) a női meddőség egyik fő oka, megközelítőleg a nők 5-10%-át érinti a betegség. Kezelésének 3 pillére közül a speciális diéta az egyik, amelyet ha betart az illető, nagyban hozzásegíti magát az állapota gyors javulásához. Varga Dóra dietetikus, a Budai Endokrinközpont és az Egészségáruda dietetikusa a PCOS étrendről adott tanácsokat.

PCOS és inzulinrezisztencia a meddőség hátterében

A PCOS elnevezés csupán a petefészek (ovárium) betegségére utal, valójában egy komplex anyagcserezavarral állunk szemben, melynek szerteágazó tünetei vannak.

A PCO szindróma gyakran csak akkor kerül diagnosztizálásra, amikor nem sikerül a teherbeesés, pedig korábban is vannak figyelmeztető jelek. Leggyakoribb tünetek közé tartoznak: rendszertelen menstruáció, ciszták megjelenése a petefészekben, zsíros, mitesszeres bőr, hasra lokalizálódó elhízás, hajhullás. Fontos megjegyezni, hogy a tünetek egyénenként változhatnak, számos PCO szindrómás hölgy kifejezetten vékony testalkatú, és ciszták sem jelennek meg minden esetben a petefészekben.

Kialakulásában szerepet játszanak örökletes tényezők és környezeti faktorok is. Az örökletes tényezők közül ki kell emelni az inzulinrezisztenciát (IR). Ebben az esetben nem elegendő a normál mennyiségű inzulin a vércukorszint normalizálásához, a hasnyálmirigynek egyre több inzulint kell termelnie. A magas inzulinszint szépen lassan felborítja a hormonháztartást és az anyagcserét is. A genetikai hajlam mellett a környezeti tényezők is szükségesek a betegség kialakulásához, melyek közül legfontosabb a mozgásszegény életmód, rendszertelen táplálkozás, és az erős stressz hatás.

Diéta - a hármas kezelés alappillére

Az inzulinrezisztencia és a PCOS kezelésében a hármas kezelés (gyógyszer, mozgás, diéta) a gyógyulás kulcsa.

A diéta lényege egy rendszeres életvitel kialakítása! Naponta 5-6 alkalommal szükséges étkezni (2-4 óránként), emellett nagyon fontos, hogy minden étkezés tartalmazzon szénhidrátot és megfelelően osszuk el a gyorsan és lassan felszívódó szénhidrátokat.

Figyeld a glikémiás indexet (GI): A GI megmutatja egy tápanyag vércukorszint emelő hatását a cukorhoz képest. Célszerű főként alacsony glikémiás indexű ételekből összeállítani az étrendet, amelyek nem emelik meg nagymértékben a vércukorszintet, így nem kell túl sok inzulint termelnie a szervezetnek.

Lassan felszívódó szénhidrátok: zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, durum tészta, barna vagy basmati rizs, bulgur, kuszkusz, hajdina, köles, zab(pehely)

Gyorsan felszívódó szénhidrátok: gyümölcsök, tej és tejtermékek

Azonban ennyire nem egyszerű a helyzet, ugyanis a glikémiás indexet befolyásolja számos tényező. Ha egy ételt szétpárolunk, pürésítünk, akkor könnyebben emészthetővé válik, magasabb lesz a GI-e. Ha pedig bő zsírban sütjük ki, vagy magas fehérje tartalmú étellel fogyasztjuk együtt, akkor kevésbé fogja megemelni a vércukorszintet. Tehát az étkezéseknél nem csak az alapanyagokat kell figyelnünk, hanem az ételkészítés módját és az együtt fogyasztott ételeket is.

Inzulinérzékenység napszakos ingadozása: az étrend összeállításánál fontos szempont az inzulin iránti érzékenység napszakos ingadozása is. Az inzulinérzékenység reggel a legrosszabb, délben jobb, estére ismét romlik. Ezért reggel inkább lassan felszívódó szénhidrátokat fogyasszunk, pl. teljes kiőrlésű kenyérből készült szendvicset. Ha nagyon kívánjuk az édességet, akkor azt lehetőleg az ebédhez fogyasszuk el, uzsonnára pedig legjobb választás az idénygyümölcs. Vacsorára ideális egy saláta, sült csirkemellel esetleg korpás keksszel kiegészítve.

Jól fontold meg, milyen lisztet használsz! Fontos, hogy a finomított lisztet kerüljd, helyette használj inkább teljes kiőrlésű búzalisztet, zabpelyhet, melyekből remek tésztafélék is készülnek. Sokan elfelejtik, hogy a panírmorzsa is legtöbbször finomlisztből készül, tehát amennyiben panírozol, akkor is figyelj, milyen terméket választasz!

Ne feledd a tejcukrot sem: Varga Dóra, az Egészségáruda dietetikusa szerint a reggeli tejfogyasztás is kerülendő (a kávéba is), mivel annak tejcukortartalma is jelentősen megnöveli a reggeli inzulinszintet, így lehetőleg ebben az időben azt is kerülje. Ha nem tudsz lemondani a reggeli tejeskávéról, akkor adj az italodhoz magasabb zsírtartalmú tejszínt is, esetleg használj mandula vagy kókusztejet!

Tiltólistás cukor: a szénhidrát mennyiségének korlátozása mellett a diéta legfontosabb eleme a cukor hanyagolása. Édesítéshez lehetőleg természetes édesítőszereket használj, pl. xilitet, steviát, vagy eritritet, melyek egyrészt nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet, másrészt igen édes ízük miatt lényegesen kevesebb kell belőlük, mint a megszokott cukorból. Egyes gyümölcsök sok cukrot tartalmaznak, emiatt a szőlő, banán és az aszalt gyümölcsök fogyasztása nem ajánlott, míg a görögdinnyéből is csak 100-150 gramm fogyasztható.

Forrás: Budai Endokrinközpont

Ha tetszett a cikk, kérjük értékeld!
A cikket eddig 4 látogató értékelte, átlagosan 5.00 ponttal.
Hasonló témában még több cikket!
Berakom a kedvenc cikkeim közé!
Kapcsolódó cikkeink
Új hozzászólás

Min. 3, max. 8 karakter, csak a magyar abc betűi

Hozzászólások
Még nincsenek hozzászólások