KeresésFelhő, kulcsszavak
allergia  alvás  anyaméh  anyaság  anyatej  apa  asztma  baba  babaruha  babatáplálás  bébiétel  betegség  bőr  bőrápolás  bőrvédelem  családi pótlék  családtámogatás  császármetszés  csecsemő  cukorbetegség  depresszió  diéta  divat  dohányzás  Down-szindróma  D-vitamin  egészség  ekcéma  elhízás  ételallergia  étkezés  étrend  fájdalomcsillapítás  fertőzés  fogamzásgátlás  fogantatás  fogyókúra  folsav  genetika  gyed  gyermekprogram  gyermekvállalás  gyes  H1N1  hallás  hányás  hasmenés  hímivarsejt  hízás  hormon  hormonok  hozzátáplálás  ikrek  immunrendszer  influenza  játék  kalcium  köldökzsinórvér  koraszülés  koraszülött  kórház  KRIO Intézet  kutya  láz  lombikbébi  magzat  meddőség  megfázás  menstruáció  mese  mesekönyv  mesterséges megtermékenyítés  munka  munkavállalás  napozás  nátha  nőgyógyász  nyár  őssejt  őssejtbank  őssejtterápia  otthonszülés  ovuláció  pajzsmirigy  párkapcsolat  PCOS  peteérés  programajánló  programok  pszichológia  sperma  spermium  sport  stressz  szerelem  szex  szoptatás  sztármami  szülés  szüléstörténet  születés  születés hete fesztivál  szülőszoba  tanulás  táplálkozás  tápszer  tej  terhesség  termékenység  torna  trombózis  újszülött  ultrahang  utazás  vajúdás  várandósság  védőoltás  vetélés  vitamin  vitaminok 

Kíváncsi vagy a várandósságot övező népi hiedelmekre?

2017.07.04.

A babavárás időszakában szigorú előírások, illetve tilalmak szabályozták a kismama és környezete életmódját, viselkedését. Íme néhány! :)

A kismama kívánságait tiszteletben tartották, akár lophatott is. Úgy gondolták, a megkívánt ételből ennie kell, különben elvetéli magzatát. Tejet ittak, mert úgy vélték, azt a magzat is kívánja. Egyes ételekről (pl. pálinka és hagyma) úgy tartották, pozitívan hatnak a baba fejlődésére; másutt károsnak hitték a hagyma és a só fogyasztását a várandósság alatt, tartottak attól, hogy fekélyes lehet tőlük a gyermek. A sok víz ivásától tartózkodtak, nehogy sok legyen a magzatvíz.

Fotó: Bigstock

A várandósság alatti fehér folyást a gyermek izzadtságának gondolták. A terhesség alatti vérzést "tisztulásnak" tartották (nem lesz fekélyes a gyerek), s ezért gyakran nem is tettek ellene semmit. Másutt a házasságtörés jelének tekintették. (…) Úgy vélekedtek, hogy vérzés esetén nem jó ruhát váltani, mert akkor fokozódik - imával, ráolvasással, különböző mágikus eljárásokkal védekeztek ellene.

A kismama nő ruházatánál ügyeltek arra, hogy a fejét melegen tartsa, és - mágikus célzattal – gyakran kifordított ruhát viseltek a kismamák. Némely helyen óvakodtak a szoros ruháktól, míg más vidékeken bepólyázták a hasukat, hogy ne legyen később sem túl nagy.

Az előjelek a születendő gyermek nemére, valamint külső és belső tulajdonságaira vonatkoztak. A baba nemére jósoltak az állapotos nő külsejéből (pl. lány lesz, ha széles a hasa, ha arca májfoltos, szeplős; fiú lesz, ha a hasa hegyes, az arca tiszta), közérzetéből (ha lány lesz, jó a közérzete, ha fiú lesz, az ellenkezője); véletlen szituációkból (pl. ha leejtett tárgyért bal kézzel nyúl, lány; ha jobbal, fiú születik: ha gombostűt talál, fia, ha varrótűt, lánya születik; amelyik házon kuvik szólal meg, ott lány születik; ha újévkor férfilátogató jön, fiú születik stb.). Jóslások is ismertek hasonló célból: pl. a nő a várandósság kilencedik hetében éjfélkor egy ezüst pénzt vízbe márt, a jobb lába hüvelykujjára teszi, ha jobbra gurul: fiú, ha balra, lánya születik; vagy terhesség végén éjféltájban bal gyűrűsujjáról egy kis körmöt égő szénre tesz, ha pattogva ég, lánya lesz.

A tilalmak javarésze a megcsodálásra vonatkozott: a várandós nőnek nem szabadott semmit megcsodálnia, mert akkor jel lesz a gyereken (pl. nem szabadott tüzet néznie, mert akkor piros foltok lesznek rajta). Ha megtörtént a baj, védekeztek a következményei ellen: pl. a terhes nő a körmére nézett; elfedte vagy megtörölte a szemét, fügét mutatott, farához kapott, hogy ott keletkezzen a jel. A megcsodáláson kívül féltették a kismamát a szemveréstől, az ijedtségtől és általában a rontástól. Mindezek ellen a szokásos rontáselhárító szerekkel védekeztek.

Szemelvények a Magyar Néprajzi Lexikonból.

Kis kép: Bigstock

Ha tetszett a cikk, kérjük értékeld!
A cikket eddig 3 látogató értékelte, átlagosan 3.67 ponttal.
Hasonló témában még több cikket!
Berakom a kedvenc cikkeim közé!
Kapcsolódó cikkeink