KeresésFelhő, kulcsszavak
allergia  alvás  anyaméh  anyaság  anyatej  apa  asztma  baba  babaruha  babatáplálás  bébiétel  betegség  bőr  bőrápolás  bőrvédelem  családi pótlék  családtámogatás  császármetszés  csecsemő  cukorbetegség  depresszió  diéta  divat  dohányzás  Down-szindróma  D-vitamin  egészség  ekcéma  elhízás  ételallergia  étkezés  étrend  fájdalomcsillapítás  fertőzés  fogamzásgátlás  fogantatás  fogyókúra  folsav  genetika  gyed  gyermekprogram  gyermekvállalás  gyes  H1N1  hallás  hányás  hasmenés  hímivarsejt  hízás  hormon  hormonok  hozzátáplálás  ikrek  immunrendszer  influenza  játék  kalcium  köldökzsinórvér  koraszülés  koraszülött  kórház  KRIO Intézet  kutya  láz  lombikbébi  magzat  meddőség  megfázás  menstruáció  mese  mesekönyv  mesterséges megtermékenyítés  munka  munkavállalás  napozás  nátha  nőgyógyász  nyár  őssejt  őssejtbank  őssejtterápia  otthonszülés  ovuláció  pajzsmirigy  párkapcsolat  PCOS  peteérés  programajánló  programok  pszichológia  sperma  spermium  sport  stressz  szerelem  szex  szoptatás  sztármami  szülés  szüléstörténet  születés  születés hete fesztivál  szülőszoba  tanulás  táplálkozás  tápszer  tej  terhesség  termékenység  torna  trombózis  újszülött  ultrahang  utazás  vajúdás  várandósság  védőoltás  vetélés  vitamin  vitaminok 

Megnagyobbodott orrmandula

Van, hogy muszáj műteni...

2010.11.20.
Megnagyobbodott orrmandula

A kórosan megnagyobbodott orrmandula gyakran vezet krónikus középfül- vagy arcüreggyulladáshoz, makacs torokmandula-, gége- vagy hörgőgyulladáshoz, de akár hallásromlást is okozhat, ami – érthető módón – zavart okozhat a hangképzés tanulásakor, így bizonyos fokig gátolhatja a helyes beszédfejlődést.

 

A mandulák (orr és torok) kisebb mértékű megnagyobbodása kisgyermekkorban természetes. Eltávolításuk kizárólag akkor indokolt, ha a fentebb említett komoly panaszok, betegségek valamelyike tartósan fennállna, hiszen a mandulák nem véletlenül vannak ott, ahol - egyfajta szűrőként funkcionálnak, hiányuk védtelenebbé tenné a szervezetet az "idegen betolakodók" ellen. Fokozottan igaz ez a torokmandulára, amelyet – manapság – már csak nagyon ritkán távolítanak el, hatéves kor előtt pedig szinte elvétve. A mandulák – különösen kisgyermekkorban – nagyon fontosak az immunrendszer számára. Védőanyagokat termelnek, így veszik fel a küzdelmet a szervezetet megtámadó kórokozók ellen. A harc során azonban megeshet, hogy a mandulák maguk is begyulladnak, és ha a megbetegedések túl gyorsan követik egymást, folyamatos duzzanat keletkezhet, ami további láncreakciót indíthat el (lsd. fentebb).

Ha a bevezetőben felsorolt panaszok valamelyike – illetve ezek közül akár több is – huzamosabb ideig fennállna, indokolttá válhat a kórosan megnagyobbodott orrmandula eltávolítása.

Az orr-, illetve a sokkal ritkábban eltávolított torokmandula kivételének szigorú szabályai vannak.

Hároméves kor után rend szerint a következő esetekben javasolnak műtétet:

  • Tüszős mandulagyulladás: a klasszikus tüszős mandulagyulladás a várandósság időszakából, magzati korból származó anyai védettség miatt 3 éves kor alatt gyakorlatilag nem fordul elő. Ezt a jól körülhatárolt kórképet egy Streptococcus törzsbéli baktérium okozza, és megfelelő antibiotikumra jól gyógyul. Problémát az jelent, ha ezek a fertőzések egy éven belül többször, 4-5 alkalommal ismétlődnek és magas lázzal járnak.
     
  • Tályog: tüszős mandulagyulladás szövődményeként a mandula körül tályog alakulhat ki. A duzzanat oly mértékű lehet, hogy a beteg képtelen nyelni, szájzára alakul ki. Heves, féloldali, fülbe sugárzó fájdalom jelentkezik. A rendkívül veszélyes kórkép mindenképpen kórházi kezelést igényel. A műtét elvégzésére a tályog lezajlása után van lehetőség.
     
  • Veszélyes szövődmények: a műtét különösen indokolt lehet, ha a gyulladások következtében másodlagos betegségek lépnek fel. Ezek kialakulhatnak a bőr, az ízületek, a vese és a szív területén is. Ilyen esetekben, ha a mandula gócként szerepel, eltávolítása megszünteti a szövődményes panaszokat is.
     
  • Orrmandula nagyobbodás: kisgyermekkorban a szűk felső légutak átmérőjét már az orrmandula enyhe fokú megnagyobbodása is jelentősen csökkentheti. A gyerekeknél ilyen esetekben akadályozottá válik az orrlégzés és a fül dobüregének szellőzése, melynek következtében krónikus fülgyulladás is kialakulhat. Súlyosabb esetekben a megnagyobbodás olyan nagy mértékű lehet, hogy éjszakai légzéskimaradást és ezzel oxigénhiányos állapotot idéz elő. Ez utóbbi kialakulásában azonban sokszor a megnagyobbodott torokmandula áll. Az éjszakai légzéskimaradások jól vizsgálhatók korszerű alváslaborokban. Amennyiben az eredmény indokolja, szükségessé válhat a megnagyobbodott torokmandula kivétele is az oxygénhiányos állapot kivédésére - forrás: Budai Allergiaközpont
Ha tetszett a cikk, kérjük értékeld!
A cikket eddig 18 látogató értékelte, átlagosan 2.11 ponttal.
Hasonló témában még több cikket!
Berakom a kedvenc cikkeim közé!
Kapcsolódó cikkeink
Új hozzászólás

Min. 3, max. 8 karakter, csak a magyar abc betűi

Hozzászólások
Még nincsenek hozzászólások