Mégsem olyan táplálóak a kész bébiételek?
Várszegi Viktória
2013. szeptember 12.

Túl sok cukrot és kevés tápanyagot tartalmaznak egyes bébiételek – derült ki a Glasgow-i Egyetem táplálkozástudományi tanszékének vizsgálatából a közelmúltban. A felmérést végző szakemberek úgy találták, hozzávetőleg kétszer annyi előre gyártott bébiételt kellene elfogyasztania a egy kisgyermeknek ahhoz, hogy ugyanannyi tápanyaghoz jusson, mintha kizárólag házi készítésű pürét enne.

A kutatócsoport az Angliában elérhető legnépszerűbb márkák által forgalmazott termékeket elemezte. A bevizsgált bébiételekről általánosságban kiderült, hogy energiatartalmuk ugyan hasonló az anyatejéhez (282kJ/100g), a házilag előállított püréknél gazdagabbak hozzáadott cukorban, mindemellett kevesebb tápanyag található bennük. "Hozzávetőleg 50 gramm saját készítésű püré tápanyagtartalma felel meg 100 gramm boltban vásároltnak" – szögezi le a tanulmány.

Egyes gyártók közleményben reagáltak a megállapításra. A Heinz hangsúlyozta, hogy termékeiben generációk óta bíznak a vásárlók, ami a cég szerint annak köszönhető, hogy az általuk forgalmazott bébiételek élelmiszerbiztonsági szempontból kifogástalanok és táplálóak. Mások jelezték, hogy bébiételeikbe nem tesznek utólag extra vitaminokat és ásványi anyagokat; valamint kiemelték, hogy termékeiket az otthon készített pürék mellé, illetve az anyatejes táplálás kiegészítéseképp ajánlják, nem kizárólagos fogyasztásra.

Az eredeti tanulmány itt olvasható: http://www.andoveradvertiser.co.uk/uk_national_news/10664270.Baby_foods__lacking_nutrients_/?ref=rss

Az Origo.hu cikke nyomán.

Kapcsolódó cikkeink