KeresésFelhő, kulcsszavak
allergia  alvás  anyaméh  anyaság  anyatej  apa  asztma  baba  babaruha  babatáplálás  bébiétel  betegség  bőr  bőrápolás  bőrvédelem  családi pótlék  családtámogatás  császármetszés  csecsemő  cukorbetegség  depresszió  diéta  divat  dohányzás  Down-szindróma  D-vitamin  egészség  ekcéma  elhízás  ételallergia  étkezés  étrend  fájdalomcsillapítás  fertőzés  fogamzásgátlás  fogantatás  fogyókúra  folsav  genetika  gyed  gyermekprogram  gyermekvállalás  gyes  H1N1  hallás  hányás  hasmenés  hímivarsejt  hízás  hormon  hormonok  hozzátáplálás  ikrek  immunrendszer  influenza  játék  kalcium  köldökzsinórvér  koraszülés  koraszülött  kórház  KRIO Intézet  kutya  láz  lombikbébi  magzat  meddőség  megfázás  menstruáció  mese  mesekönyv  mesterséges megtermékenyítés  munka  munkavállalás  napozás  nátha  nőgyógyász  nyár  őssejt  őssejtbank  őssejtterápia  otthonszülés  ovuláció  pajzsmirigy  párkapcsolat  PCOS  peteérés  programajánló  programok  pszichológia  sperma  spermium  sport  stressz  szerelem  szex  szoptatás  sztármami  szülés  szüléstörténet  születés  születés hete fesztivál  szülőszoba  tanulás  táplálkozás  tápszer  tej  terhesség  termékenység  torna  trombózis  újszülött  ultrahang  utazás  vajúdás  várandósság  védőoltás  vetélés  vitamin  vitaminok 

Mennyit hízhat egy kismama?

2017.07.07.

Túl sok? Túl kevés? Dr. Demjén László, az Oxygen Medical szülész-nőgyógyásza a várandósság alatti súlygyarapodással kapcsolatos alapvető ismeretekről beszélt.

Ismerethiány és tévhitek

Bár nemrégiben az ausztrál kismamák kétharmadáról derült ki, hogy nem tudják, mennyi az ideális súlygyarapodás a várandósság alatt, ez valószínűleg a magyar hölgyeknek is problémát jelent. Éppen ezt bizonyította az az ausztrál kutatás, amely úgy találta, a kismamák egy része túl sokat hízik a 9 hónap alatt, másrészük viszont olyannyira nem "engedi el" magát, hogy közvetlenül szülés után alacsonyabb a súlya, mint a terhesség előtt.

A szakemberek szerint a nők jelentős többsége tudja, hogy az egészséges étkezés fontos, de azt már csak töredékük tudja meghatározni, egyes élelmiszercsoportokból mennyit kellene fogyasztania. Különösen igaz ez a zöldségekre és gyümölcsökre. Hasonlóan felkészületlennek mutatkoztak a hölgyek a várandósság alatt ajánlott súlygyarapodás mértékét illetően. Kifejezetten gyakoriak voltak a kismamák közt a fizikai aktivitásra vonatkozó téveszmék is, hiszen legtöbben még mindig úgy tartották, hogy várandósan óvakodni kell a mozgástól. Holott erős bizonyítékok támasztják alá ennek ellenkezőjét.

A sikertelen fogyókúrák rontanak a helyzeten

Az Australian and New Zealand Journal of Obstetrics and Gynaecology című szaklapban publikált tanulmány szerint azok a nők, akik már a teherbe esésük előtt túlsúlyosak voltak, a várandósság alatt még nagyobb súlyfelesleget halmoztak fel. Ez pedig összefüggésbe hozható még a később megszületett gyermek elhízásával is.

Fotó: Bigstock

Mint kiderült, ezt számos úgynevezett pszichoszociális tényező befolyásolja, többek közt az, hogy ezeknek a nőknek többnyire sok rossz fogyókúrás tapasztalata volt a múltban. Éppen ezért az ilyen hölgyeknek feltétlenül erősíteni kell az önbizalmát, és segíteni kell kialakítani nekik az egészséges szokásokat. Ugyanezt a kiemelt, személyes figyelmet kellene megkapniuk azoknak a kismamáknak is, akik a skála másik pontján helyezkednek el, vagyis alig érik el az egészséges testsúlyt, és még a terhesség alatt sem képesek elfogadható súlygyarapodást produkálni. Különösen azért kell ezt nagyon komolyan venni, mert a várandósság erősen befolyásolja a mama és a baba későbbi hozzáállását az egészséges étkezéshez, életmódhoz és testsúlyhoz. A túlzott vagy éppen elégtelen súlygyarapodás és a mozgáshiány pedig hathat a mama és a baba egészségi állapotára is.

A táplálkozás és a mozgás is fontos

Általános szabályokat érdemes figyelembe venni a terhességi súlygyarapodást illetően:
- Ha a terhesség előtt a BMI kevesebb volt, mint 18,5, az ajánlott hízás: 12 ½ - 18 kg,
- Ha a terhesség előtt a BMI 18,5-24,9 közé esik, az ajánlott hízás 11 ½ - 16 kg,
- Ha a terhesség előtt a BMI 25-29,9 közé esik, az ajánlott hízás 7-11 ½ kg,
- Ha a terhesség előtt a BMI nagyobb, mint 30, az ajánlott hízás 5-9 kg.

Az egészséges, fiatal nők éppen a várandósság alatt vesznek részt rendszeresen egészségügyi vizsgálatokon, éppen ezért ez egy ideális időszak arra, hogy maguk és a családjuk számára is egészséges szokásokat alakítsanak ki – hangsúlyozza dr. Demjén László, az Oxygen Medical szülész-nőgyógyásza. – Ez egyrészt a kismama szándékán, másrészt a szakember odafigyelésén, harmadrészt a lehetőségeken múlik. A várandósoknak érdemes pontos iránymutatást adni, és felhívni a figyelmüket a táplálkozás és a kifejezetten kismamák számára kidolgozott mozgásprogramok jelentőségére.

Forrás: Oxygenmedical

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Nem vállalhatunk semmilyen felelősséget azzal kapcsolatban, olvasóink hogyan használják fel a webhelyen közölt információkat. 

Kis kép: Bigstock

Forrás: Oxygen Medical

Ha tetszett a cikk, kérjük értékeld!
A cikket eddig 2 látogató értékelte, átlagosan 3.00 ponttal.
Hasonló témában még több cikket!
Berakom a kedvenc cikkeim közé!
Kapcsolódó cikkeink
Új hozzászólás

Min. 3, max. 8 karakter, csak a magyar abc betűi

Hozzászólások
andi, 2013.05.12. 10:51:02
Nagyon jo,hogy ratalaltam erre az oldlra!Sok kerdesemre walaszt kaptam! Elso babamat warom!