Mi kerüljön a Mikulás csomagjába?
Várszegi Viktória
2014. december 3.

A cukorkákat, kiváltképp gumicukrot lehetőleg ki kellene hagyni, cukron – és némi mesterséges színezéken – kívül nem sok minden található bennük, hasznos tápanyagokat egészen biztosan nem tartalmaznak. Ha mindenképp szeretnél valamilyen cukorkát is tenni a csomagba, érdemes a vitaminnal dúsított termékek közül választanod!

Csokoládé és csokoládé között óriási különbségek lehetnek

A csokoládé kiválasztásakor a kakaó- és tejtartalomra kell a leginkább figyelni. Általánosan elmondható, minél magasabb egy-egy csokoládé kakaótartalma, annál jobb a minősége is – ezzel persze az a probléma, hogy a gyerekek többsége nem igazán szereti a magas kakaótartalmú, echte (keserű) csokoládét... vagyis jobban jársz, ha a tejtartalom alapján döntesz.

Nem minden csoki, ami annak tűnik: a tejbevonó masszából készült semmiképp sem az!

A boltok polcain rengeteg kifejezetten alacsony kakaótartalmú csokoládéfigurát találni, amelyek legfőképp cukrot, tejport és növényi zsírokat tartalmaznak. Közös jellemzőjük, hogy rendszerint olcsók, de óriási túlzás lenne őket csokoládénak nevezni - a csalódás elkerülése végett böngészd át alaposan a figurák címkéit, mielőtt választanál!

Nem árt a bio csokoládékat is felderíteni, ezek garantáltan nem tartalmaznak tartósítószert, adalékanyagokat, illetve többnyire nádcukorral készülnek, amely jóval egészségesebb, mint a klasszikus fehér cukor.

Aszalt gyümölcsök: sok vitamin, sok kalória…

Az aszalt gyümölcsök kétségtelenül az egészséges nassolnivalók közé tartoznak, viszont kalóriatartalmuk is magas, ezért semmiképp sem ajánlott gigászi mennyiségben pakolni belőlük a csomagba. Mértékkel viszont mindenképp fogyasszon belőle a gyerkőc, rengeteg B- és C-vitamin, valamint magnézium, kalcium, vas és cink található bennük. Az aszalt gyümölcsök enyhe hashajtó hatása pedig egészen biztosan jól jön majd az előttünk álló időszakban, a csokoládé ugyanis székrekedést okozhat a gyerekeknél (és persze a felnőtteknél is :-)).

Olajos magvak

Az olajos magvakkal hasonló a helyzet: egészségesek, de sajnos kifejezetten hizlalnak. Lehetőleg pörköletlen formában adjuk őket a gyereknek, a pörkölés során ugyanis elvesznek/megváltoznak a bennük található jótékony hatású telítetlen zsírsavak.

Téli idénygyümölcsök

Régen is szokás volt, ma miért maradjanak ki a citrusfélék, a narancs, a mandarin, a banán vagy a kivi a csomagból? A déli gyümölcsök, kiváltképp a nyers citrusfélék (narancs, citrom, grépfrút, kivi) nagy mennyiségben tartalmaznak C-vitamint, amelyet - magas savtartalmuknak köszönhetően – a szállítás során is szinte maradéktalanul megőriznek. A banán – bár más szempontból, mint a citrusfélék – de szintén értékes idénygyümölcs: káliumban és magnéziumban gazdag, és segít ellensúlyozni a vizeletürítéssel járó kalciumveszteséget.

Saját készítésű édességek

Variációk almára: az almachips
- Egyszerű elkészíteni, különleges és nagyon egészséges! Moss meg néhány almát, szeleteld fel őket olyan vékonyra, amennyire csak tudod, majd néhány nap alatt szárítsd őket ropogósra – mindössze ennyit kell tenned, hogy házilag elkészítsd – a boltban egyébként nem is olyan olcsó – exkluzív finomságot :-)

Házi készítésű müzliszelet
- Hozzávalók: zabpehely, kukoricapehely, rozspehely, ízlés szerint különböző magvak (szezámmag, lenmag, dió, földimogyoró, stb.), ízlés szerint különböző aszalt gyümölcsök (szilva, sárgabarack, stb.), vaj, méz, fahéj.

- Elkészítés: a magvakat vágd apró darabokra, öntsd egy nagy tepsibe a zab-, a rozs- és a kukoricapehellyel együtt. Keverd össze a mézet a felolvasztott vajjal, majd ezt is add hozzá a tepsiben lévő egyveleghez, és próbáld meg többé-kevésbé egyenletesen összegyúrni a masszát – az így kapott keveréket 20-25 percig süsd előmelegített sütőben (160 fok).

Házi készítésű müzli
- Hozzávalók: zabpehely, kukoricapehely, tönkölybúza, ízlés szerint különböző magvak (szezámmag, lenmag, dió, földimogyoró, stb.), ízlés szerint különböző aszalt gyümölcsök (szilva, sárgabarack, stb.), almalé, méz, fahéj.

- Elkészítés: a magvakat vágd apró darabokra, öntsd egy nagy tepsibe a zabpehellyel, a tönkölybúzával és a kukoricapehellyel együtt, majd tedd fel főni az almalevet, forrás után pedig add hozzá a mézet és a fahéjat – az így kapott mézes almalevet lassan keverd össze a tepsiben lévő magvakkal. Az egyveleget 20-25 percig pirítsd a 160 fokra előmelegített sütőben.

Kapcsolódó cikkeink