KeresésFelhő, kulcsszavak
allergia  alvás  anyaméh  anyaság  anyatej  apa  asztma  baba  babaruha  babatáplálás  bébiétel  betegség  bőr  bőrápolás  bőrvédelem  családi pótlék  családtámogatás  császármetszés  csecsemő  cukorbetegség  depresszió  diéta  divat  dohányzás  Down-szindróma  D-vitamin  egészség  ekcéma  elhízás  ételallergia  étkezés  étrend  fájdalomcsillapítás  fertőzés  fogamzásgátlás  fogantatás  fogyókúra  folsav  genetika  gyed  gyermekprogram  gyermekvállalás  gyes  H1N1  hallás  hányás  hasmenés  hímivarsejt  hízás  hormon  hormonok  hozzátáplálás  ikrek  immunrendszer  influenza  játék  kalcium  köldökzsinórvér  koraszülés  koraszülött  kórház  KRIO Intézet  kutya  láz  lombikbébi  magzat  meddőség  megfázás  menstruáció  mese  mesekönyv  mesterséges megtermékenyítés  munka  munkavállalás  napozás  nátha  nőgyógyász  nyár  őssejt  őssejtbank  őssejtterápia  otthonszülés  ovuláció  pajzsmirigy  párkapcsolat  PCOS  peteérés  programajánló  programok  pszichológia  sperma  spermium  sport  stressz  szerelem  szex  szoptatás  sztármami  szülés  szüléstörténet  születés  születés hete fesztivál  szülőszoba  tanulás  táplálkozás  tápszer  tej  terhesség  termékenység  torna  trombózis  újszülött  ultrahang  utazás  vajúdás  várandósság  védőoltás  vetélés  vitamin  vitaminok 

Mit ehet meg a baba a húsvéti menüből?

2017.04.13.

A hagyományos húsvéti fogások egyéves kor alatt semmiképp sem ajánlottak! A füstölt sonka túl nehéz és sós az éretlen gyomornak, a retek – magas illóolaj tartalmából adódóan – szintén tiltólistás, ahogyan tojást sem fogyaszthatnak bizonyos korukig a gyerekek. Nyugodtan leszögezhető, hogy 9 hónapos kor alatt nagyjából semmi sincs a felnőttek asztalán, amiből a baba is kaphatna, ennél idősebb korban viszont már találni olyan ételféleségeket, amelyeket a kicsi is megkóstolhat.

Fotó: Bigstock

Ha szeretnénk csemeténket is megkínálni az ünnepi menüből, azt bababarát alapanyagokból, hagyományos fűszerek mellőzésével kell elkészíteni.

Tojás:
A sárgáját 9 hónapos kortól, míg a fehérjét csak egyéves kor után adhatjuk.

Sonka:
A hagyományos húsvéti sonka a kisbabának túl sós és nehéz. Ha mégis szeretnénk a kicsit az asztal mellé ültetni, akkor érdemes neki szárnyasból készült sonkát adni, így ő is részt vehet az ünnepi reggelin.

Retek, zöldségfélék:
A retek magas illóolaj tartalmából adódóan egyéves kor alatt nem ajánlott, helyette kínáljuk paradicsommal vagy uborkával a babát.

Édességek:
Az édesség eleve kerülendő, a picik szervezete nem igényli a csokoládét, édes tejdesszerteket, fölösleges őket ehhez ebben a korban hozzászoktatni, helyette adhatunk tejpépet (tejbegrízhez hasonló különböző gyümölcsös ízekben).

Forrás: MGYT - Magyar Gyermekorvosok Társasága

Az egyes ételféleségekre vonatkozó ajánlások (adhatóság) tájékoztató jellegűek, nem pótolják a védőnővel, gyermekorvossal történő előzetes konzultációt a hozzátáplálással kapcsolatban! Nem vállalhatunk semmilyen felelősséget azzal kapcsolatban, olvasóink hogyan használják fel a webhelyen közölt információkat.

Kis kép: Bigstock

Ha tetszett a cikk, kérjük értékeld!
A cikket eddig 5 látogató értékelte, átlagosan 3.00 ponttal.
Hasonló témában még több cikket!
Berakom a kedvenc cikkeim közé!
Kapcsolódó cikkeink
Új hozzászólás

Min. 3, max. 8 karakter, csak a magyar abc betűi

Hozzászólások
Adél1, 2016.03.29. 04:17:34
Probiotikum gyerekeknek – de milyet?

„Mama enni kérek!”

Gyakran halljuk a kisebb gyerekektől ezt a mondatot. Ám tudnunk kell, hogy az, ami finom az nem biztos, hogy egyben egészséges is. Gondosan kell megválogatnunk, hogy milyen ételt adunk a gyermekünknek. Hasonlóan van ez a bennünk élő legkisebb élőlényekkel, a barátságos probiotikus baktériumokkal.
http://protexin.hu/gyermekek/probiotikum-gyerekeknek