KeresésFelhő, kulcsszavak
allergia  alvás  anyaméh  anyaság  anyatej  apa  asztma  baba  babaruha  babatáplálás  bébiétel  betegség  bőr  bőrápolás  bőrvédelem  családi pótlék  családtámogatás  császármetszés  csecsemő  cukorbetegség  depresszió  diéta  divat  dohányzás  Down-szindróma  D-vitamin  egészség  ekcéma  elhízás  ételallergia  étkezés  étrend  fájdalomcsillapítás  fertőzés  fogamzásgátlás  fogantatás  fogyókúra  folsav  genetika  gyed  gyermekprogram  gyermekvállalás  gyes  H1N1  hallás  hányás  hasmenés  hímivarsejt  hízás  hormon  hormonok  hozzátáplálás  ikrek  immunrendszer  influenza  játék  kalcium  köldökzsinórvér  koraszülés  koraszülött  kórház  KRIO Intézet  kutya  láz  lombikbébi  magzat  meddőség  megfázás  menstruáció  mese  mesekönyv  mesterséges megtermékenyítés  munka  munkavállalás  napozás  nátha  nőgyógyász  nyár  őssejt  őssejtbank  őssejtterápia  otthonszülés  ovuláció  pajzsmirigy  párkapcsolat  PCOS  peteérés  programajánló  programok  pszichológia  sperma  spermium  sport  stressz  szerelem  szex  szoptatás  sztármami  szülés  szüléstörténet  születés  születés hete fesztivál  szülőszoba  tanulás  táplálkozás  tápszer  tej  terhesség  termékenység  torna  trombózis  újszülött  ultrahang  utazás  vajúdás  várandósság  védőoltás  vetélés  vitamin  vitaminok 

Mitől indul meg a szülés?

Annyi bizonyos, hogy egy nagyon összetett hormonális folyamat eredménye

2010.10.12.
Mitől indul meg a szülés?

Vajon miért éppen akkor kezdődnek a fájások, amikor… - a kérdés mindig is foglalkoztatta a kutatókat és az orvosokat, ám mind a mai napig nem született meg a válasz. A folyamatot értjük – ennek köszönhető például a szülésindítás mechanizmusa -, de hogy mi indítja el a "lavinát", azt ma sem tudjuk pontosan!
 

Bár nem ismerjük a pontos okokat, annyi bizonyos, hogy egy összetett hormonális – és idegi – folyamatról van szó.

Érzékeny egyensúly

A várandósság alatt különböző – a terhességet megtartó, illetve a méhösszehúzódásokért, egyúttal a szülés beindulásáért is felelős – hormonok termelődnek:

  • A méhizomrostok megnyúlása prosztaglandin-elválasztásra sarkallja a szervezetet - mint ismeretes, ez az a hormon, mely tulajdonképpen a szülés beindulásáért felelős.
  • Az idő előrehaladtával egyre nagyobb mennyiségben termelődnek az ösztraidol és az oxitocin nevű hormonok is, melyek tovább fokozzák, illetve fokoznák a szervezet prosztaglandin elválasztását, amely a szülés – idő előtti – megindulásához vezetne, ha nem ellensúlyozná hatásukat az ún. terhességvédő hormon, a progeszteron.

Tulajdonképpen a baba dönti el, mikor akar megszületni!

Ha elérkezett a szülés ideje, hirtelen leesik a progeszteronszint, ezáltal megbomlik a hormonális egyensúly és beindulnak a méhösszehúzódások - de vajon mi váltja ki mindezt? A kézenfekvőnek tűnő válasz, mely szerint a méhlepény elöregedése – hiszen ez termeli a progeszteront – helytelen, mert az ösztraidol szintje - melyet ugyancsak a méhlepény termel – egyáltalán nem csökken, sőt tovább emelkedik ebben az időszakban. Meglepő módon, valószínűleg a magzat által kiválasztott hormonok a felelősek a folyamat megindulásáért; a baba mellékveséjében termelődő ösztrogén, valamint – a szintén a pocaklakó szervezetében kiválasztódó - oxitocin borítják fel a terhesség alatti hormonális egyensúlyt, tehát tulajdonképpen a baba dönti el, hogy mikor akar megszületni!

Miért pont éjszaka?

A babák többsége a reggeli és a délelőtti órákban jön világra, de a szülési fájások szinte mindig éjjel kezdődnek. Több mint valószínű, hogy evolúciós örökségünknek köszönhetjük mindezt; a legtöbb emlős ugyanis az éjszaka folyamán szüli meg utódait, egyszerűen azért, mert nappal jóval kiszolgáltatottabb lenne a többi állattal szemben. (Itt kell megjegyezni, hogy létezik egy másik, tudományosabb érvelés is, amely azt állítja, hogy éjszaka, az agykéreg gátlódása (alvás) miatt jobban érvényesülhetnek más agyi központok, így azok is, amelyeknek részük van a méhizomzat összehúzódásainak vezérlésében.)

Ha tetszett a cikk, kérjük értékeld!
A cikket eddig 100 látogató értékelte, átlagosan 4.29 ponttal.
Hasonló témában még több cikket!
Berakom a kedvenc cikkeim közé!
Kapcsolódó cikkeink
Új hozzászólás

Min. 3, max. 8 karakter, csak a magyar abc betűi

Hozzászólások
Még nincsenek hozzászólások