KeresésFelhő, kulcsszavak
allergia  alvás  anyaméh  anyaság  anyatej  apa  asztma  baba  babaruha  babatáplálás  bébiétel  betegség  bőr  bőrápolás  bőrvédelem  családi pótlék  családtámogatás  császármetszés  csecsemő  cukorbetegség  depresszió  diéta  divat  dohányzás  Down-szindróma  D-vitamin  egészség  ekcéma  elhízás  ételallergia  étkezés  étrend  fájdalomcsillapítás  fertőzés  fogamzásgátlás  fogantatás  fogyókúra  folsav  genetika  gyed  gyermekprogram  gyermekvállalás  gyes  H1N1  hallás  hányás  hasmenés  hímivarsejt  hízás  hormon  hormonok  hozzátáplálás  ikrek  immunrendszer  influenza  játék  kalcium  köldökzsinórvér  koraszülés  koraszülött  kórház  KRIO Intézet  kutya  láz  lombikbébi  magzat  meddőség  megfázás  menstruáció  mese  mesekönyv  mesterséges megtermékenyítés  munka  munkavállalás  napozás  nátha  nőgyógyász  nyár  őssejt  őssejtbank  őssejtterápia  otthonszülés  ovuláció  pajzsmirigy  párkapcsolat  PCOS  peteérés  programajánló  programok  pszichológia  sperma  spermium  sport  stressz  szerelem  szex  szoptatás  sztármami  szülés  szüléstörténet  születés  születés hete fesztivál  szülőszoba  tanulás  táplálkozás  tápszer  tej  terhesség  termékenység  torna  trombózis  újszülött  ultrahang  utazás  vajúdás  várandósság  védőoltás  vetélés  vitamin  vitaminok 

Ne a babatervezés idejére időzítsd a fogyókúrát!

2017.04.07.

Szinte nincs is olyan ember, de nő biztosan nem, aki valamilyen diétát ne próbált volna életében. Ezek között persze vannak olyanok is, amik szükségesek, de a legtöbb esetben önhatalmúlag döntünk arról, hogy mi is a legjobb a szervezetünknek, és elkezdünk valamilyen elképesztő diétát, ami aztán komoly gondokat is okozhat.

Fotó: Bigstock

A témában Ratkó Tünde szülésznő beszélt a ratkotunde.hu – nak.

Diéta és terhesség?

Nem lehetetlen, de nagyon nagy odafigyelést igényel. A diétát a legtöbben önszántukból kezdik el, és a célja rendszerint az, hogy megszabaduljanak néhány kilóitól. Ennek érdekében drasztikusabbnál drasztikusabb lehetőségek után nyúlnak, amik elképesztő rombolást képesek véghezvinni a szervezetben.

Egyes diéták odáig mennek, hogy a minimális tápanyagbevitelt sem engedik a résztvevőknek. Ez egy ideig annak a látszatát keltheti, hogy gyorsan és eredményesen fogyunk, de ez nincsen így! A tápanyagmegvonás a szervezetet erős raktározásra kényszeríti, így a fogyás csak ideiglenes jelenség, ami később visszafordul. Ám addig is számolni kell azzal, hogy a tápanyaghiányok bizony problémát jelentenek a szervezetnek.

Hosszabb távon a nem megfelelő étkezés következményei között talán a legkevésbé veszélyes a rossz közérzet és a gyengeség. Sajnos a lehetséges hatások között az IR illetve a cukorbetegség kialakulása is megjelenik. Terhesség alatt pedig megemelkedett tápanyag, vitamin és nyomelemszükséglettel kell számolni, melyben egyes diéták egyáltalán nincsenek a kismama segítségére.

Étkezés és meddőség

Ratkó Tünde ratkotunde.hu – nak azt is elmondta, hogy a szervezet megfelelő, és kiegyensúlyozott működéséhez annak építőköveiből kell a megfelelő mennyiségekkel rendelkezni. Ezt alapvetően a kiegyensúlyozott étkezésből tudjuk biztosítani. Napjainkban azonban ez közel sem olyan egyszerű. Ennek oka, hogy rengetek az előre elkészített étel, amik dugig vannak adalékanyagokkal és tartósítószerekkel. Másrészt azzal is számolni kell, hogy a nyers élelmiszerek tápanyagtartalma is jelentősen csökkent az elmúlt 40 évben. Vagyis a kiegyensúlyozott táplálkozás komoly kihívást jelent.

Mindemellett az ember stresszes életmódot élnek, ami erősen rontja a tápanyag ellátottságot, és elősegíti sok betegség kialakulását is. A terhesség kialakulására különösen rossz hatással van a rossz tápanyagellátottság. Hiszen ez az állapot komoly extra terhelést jelent a szervezetnek, melyet csak megfelelő ellátottság mellett jöhet létre. Ezekkel a tényezőkkel pedig nem csoda, hogy napjainkban jelentősen több a meddőséggel küzdő nő és férfi, mint akár anyáink, akár nagyanyáink korában.

Akkor semmi diéta?

Ahhoz, hogy a várandósság kialakuljon, hogy a betegségeket elkerülhessük, illetve, hogy a magzatot ki lehessen hordani, szükségünk van a tápanyagokra. Ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem lehet diétázni, csupán azt, hogy erősen meg kell válogatni, melyiket is válasszuk. Mindenképpen érdemes dietetikus tanácsát kikérni, illetve terhesség, és babatervezés esetében a szakorvosért is.

A szakemberek egy jelentős része egyetért abban is, hogy a várandósság kialakulását, illetve a nyugodt babavárást érdemes várandósvitaminnal is támogatni. Ezeknél a készítményeknél azonban fontos, hogy szerves kötésű, biológiailag aktív anyagokat tartalmazzanak, hogy a felszívódásuk is jó legyen, illetve a megfelelő anyagokat a megfelelő időszakban jutassák be a szervezetbe.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Nem vállalhatunk semmilyen felelősséget azzal kapcsolatban, olvasóink hogyan használják fel a webhelyen közölt információkat.

Forrás: ratkotunkde.hu

Kis kép: Bigstock

Ha tetszett a cikk, kérjük értékeld!
A cikket eddig 5 látogató értékelte, átlagosan 1.80 ponttal.
Hasonló témában még több cikket!
Berakom a kedvenc cikkeim közé!
Kapcsolódó cikkeink