KeresésFelhő, kulcsszavak
allergia  alvás  anyaméh  anyaság  anyatej  apa  asztma  baba  babaruha  babatáplálás  bébiétel  betegség  bőr  bőrápolás  bőrvédelem  családi pótlék  családtámogatás  császármetszés  csecsemő  cukorbetegség  depresszió  diéta  divat  dohányzás  Down-szindróma  D-vitamin  egészség  ekcéma  elhízás  ételallergia  étkezés  étrend  fájdalomcsillapítás  fertőzés  fogamzásgátlás  fogantatás  fogyókúra  folsav  genetika  gyed  gyermekprogram  gyermekvállalás  gyes  H1N1  hallás  hányás  hasmenés  hímivarsejt  hízás  hormon  hormonok  hozzátáplálás  ikrek  immunrendszer  influenza  játék  kalcium  köldökzsinórvér  koraszülés  koraszülött  kórház  KRIO Intézet  kutya  láz  lombikbébi  magzat  meddőség  megfázás  menstruáció  mese  mesekönyv  mesterséges megtermékenyítés  munka  munkavállalás  napozás  nátha  nőgyógyász  nyár  őssejt  őssejtbank  őssejtterápia  otthonszülés  ovuláció  pajzsmirigy  párkapcsolat  PCOS  peteérés  programajánló  programok  pszichológia  sperma  spermium  sport  stressz  szerelem  szex  szoptatás  sztármami  szülés  szüléstörténet  születés  születés hete fesztivál  szülőszoba  tanulás  táplálkozás  tápszer  tej  terhesség  termékenység  torna  trombózis  újszülött  ultrahang  utazás  vajúdás  várandósság  védőoltás  vetélés  vitamin  vitaminok 

Praktikus tippek a szoptatás alatti étkezéshez

2017.03.03.

Együnk többet, de mennyivel?
Annak ellenére, hogy mindössze 500 többletkalóriát igényel a várandósság előtti időszakhoz képet a friss anyuka szervezete, fogyókúrázni szigorúan tilos a szoptatás alatt. Az ételekben található méreganyagok – tartósítószerek, színezékek, stabilizátorok, stb. – a testzsírban raktározódnak el. Egy radikális fogyókúra esetén ezek a mérgek nagy mennyiségben szabadulnak föl a szervezetben, következésképp az anyatejbe is bekerülnek! Ráadásul, minél gyorsabb a karcsúsodás, annál nagyobb koncentrációban. A szülés utáni hetekben nem szabad diétázni.

- 200 kcal-val egyenértékű: 3 dl tej, 2 db banán vagy 10 dkg sovány sajt
- 500 kcal-val egyenértékű: 3 dl tej egy szelet zsírszegény sajt Graham kenyérrel vagy 2 db banán 50 g dióval

Igyunk minden nap 2,5 – 3 liter folyadékot!
Naponta átlagosan 850 ml anyatej termelődik, amelyhez ugyanennyi mennyiségű többlet folyadékra van szükségünk.

- Főétkezéskor együnk 2 dl zöldségekben gazdag levest, melynek jelentős a víztartalma, ám ez a mennyiség még nem "veszi el a helyet" a második fogástól. Nyáron akár hideg zöldséglevest is készíthetünk különböző idényzöldségek (paradicsom, uborka, zöldpaprika, újhagyma) pürésítésével.
- Turmixoljunk össze idénygyümölcsöket (pl.: narancs, grapefruit, banán, őszibarack stb.) hígítsuk ivóvízzel vagy szódával. Az így kapott gyümölcsital nagyon ízletes, mégsem kell félnünk kalóriáktól!
- Leginkább vizet (csapvíz, ásványvíz) fogyasszunk, kerüljük a cukrozott italokat!
Az anyatej egészséges összetétele, zsírtartalma csak szélsőséges esetekben változik, kiegyensúlyozott táplálkozás mellett nem kell ilyesmitől tartani. A tej zsírszegénysége csak szélsőséges helyzetben, súlyos alultápláltság mellett fordulhat elő; normális esetben a zsírok mennyisége állandó az anyatejben.

Ügyeljünk a megfelelő kalciumbevitelre!
Fontos, hogy naponta 15-20 grammal több fehérjét fogyasszunk. Együnk kalciumban gazdag élelmiszereket, ugyanis naponta 300-400 mg-mal több, összesen 1200 mg kalcium bevitelére van szükségünk ahhoz, hogy megelőzhetővé váljon az anyai csontveszteség. Ha ezekből keveset veszünk magunkhoz, akkor a szervezetünk a baba érdekében saját magától vonja el a számára szükséges anyagokat.

- 20 g fehérjével egyenértékű: 5 dl tej, 9 dkg félzsíros vagy 7 dkg sovány sajt, 4 dl natúr joghurt, 10 dkg csirkemell
- 400 mg kalciummal egyenértékű: 3,5 dl tej, 10 dkg sovány sajt, 330 ml joghurtban, 60 g szezámmagban
- A tej és a tejtermékek egyben a fehérje és a kalcium tökéletes forrásaiként is szolgálnak, így például a 20 g fehérjével egyenértékű tejben a szükséges kalciumtöbblet is megtalálható.

Amit mindenképp fogyasszunk:
- Fehérjék: (szárnyas) húsok, tojás, tejtermékek (tej, sajtok, joghurtok, túró), olajos magvak, hüvelyesek (bár vannak kivételek, pl. a borsó nem feltétlenül ajánlott).
- Omega-3 zsírsav: halak, lenmagolaj.
- A zöldségek közül elsősorban a sütőtök, a cékla, a répa, a tök, a saláta, a zeller és cukkini, illetve a sóska és a spenót ajánlottak; a gyümölcsök közül pedig a banán, az alma és a körte valamint a szilva és a szőlő tartalmazzák leginkább a szoptatós kismama számára elengedhetetlen tápanyagokat.

"Tiltólistás" ételek, de ki kell tapasztalni:
- hagymafélék;
- bab, lencse, kukorica;
- káposzta, gomba;
- szénsavas üdítők, nehéz (zsíros vagy füstölt) ennivalók.

További rizikósabb ételféleségek - szintén a baba reakcióitól függ, fogyaszthatunk-e belőlük:
- azok a bizonyos "k" betűsök, mint karfiol, karalábé, kelbimbó;
- a hüvelyesek közül a borsó;
- továbbá a kivi és a narancs;
- a paradicsom, a paprika, a brokkoli, a retek;
- tej, csokoládé.

A tejjel kapcsolatban változóak az ajánlások, ugyanis hasfájást okozhat az arra érzékeny babáknál:
Egyrészt minimum napi fél litert kellene fogyasztani belőle, másrészt viszont tagadhatatlanul szerepet játszik a hasfájásban az arra hajlamos babáknál… Ha érzékeny pocakú a baba, csak keveset - például egy könnyű tejeskávé formájában - igyunk, lehetőleg naponta csak egyszer.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Nem vállalhatunk semmilyen felelősséget azzal kapcsolatban, olvasóink hogyan használják fel a webhelyen közölt információkat.

Szerző: Babásmamás.hu - Foodmanager

Ha tetszett a cikk, kérjük értékeld!
A cikket eddig 8 látogató értékelte, átlagosan 2.88 ponttal.
Hasonló témában még több cikket!
Berakom a kedvenc cikkeim közé!
Kapcsolódó cikkeink