A déli gyümölcsök, kiváltképp a nyers citrusfélék (narancs, citrom, grépfrút, kivi) nagy mennyiségben tartalmaznak C-vitamint, amelyet magas savtartalmuknak köszönhetően a szállítás során is szinte maradéktalanul megőriznek.
Fotó: moraitis.com.au
A banán – bár más szempontból, mint a citrusfélék – de szintén értékes idénygyümölcs. Káliumban és magnéziumban gazdag, így jótékony hatással van a szívre és a keringési rendszerre, illetve a csontjainkat is védi. Segít ellensúlyozni a vizeletürítéssel járó kalciumveszteséget, és ún. antacid-hatással is bír, ezért rendszeres fogyasztása csökkenti a gyomorfekély kialakulásának esélyét, ráadásul természetes antidepresszánsként is működik.
Jelentős mennyiségű A, B1-, B6-, C- és K-vitamin található benne, ennek köszönhetően hatékony immunerősítő lehet az őszi-téli megfázásos időszakban. Napi 30 gramm dió elfogyasztása segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is: az értékes összetevőkben gazdag csonthéjas csökkenti a koleszterinszintet (ezért egy-egy nehezebb étel elfogyasztása után például kifejezetten ajánlott a diódesszert), emellett gátolja a vérrögképződést és javítja az érfalak rugalmasságát.
Fotó: healthfitnessrevolution.com
Sok káliumot (450mg), foszfort (380mg) és kalciumot (99mg) tartalmaz, de cink, réz, mangán, magnézium, nátrium, vas és szelén is található benne, igaz csak szerényebb mértékben.
Klasszikus téli idényzöldség, amely a hosszú tárolás során is megőrzi vitamintartalmának nagy részét - különösen igaz ez a savanyú káposztára, amelyben a cukor lebomlásával létrejövő savas közeg gyakorlatilag konzerválja a vitaminállományt. Sajnos azonban nyersen fogyasztva emésztési panaszokat okozhat (puffadás), a párolás viszont kivédi ezeket a problémákat, ahogyan az alapos átfőzés is, ez esetben azonban elvész a káposztában található értékes C-vitamin is!
Fotó: thehealthsite.com
Bár elsősorban vérképzőként tartják számon, vastartalma nem kifejezetten magas, viszont a szervezet hatékonyan képes felszívni a benne található ásványi anyagokat és nyomelemeket, ezáltal a szív- és érrendszerre gyakorolt pozitív élettani hatásai megkérdőjelezhetetlenek. Jótékony hatással van az emésztőrendszerre, vízhajtó és méregtelenítő tulajdonságainak köszönhetően serkenti az anyagcsere folyamatokat, természetes immunerősítő, sőt a legújabb kutatások szerint akár a rákos megbetegedések kezelésében is eredményes lehet.
Alacsony energiatartalom, sok vitamin és ásványi anyag: rengeteg A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C-vitamin, folsav, kálium, mangán, foszfor, vas található a sütőtökben.
- Sejtmegújító hatásának köszönhetően gyorsítja a beteg/sérült nyálkahártya regenerálódását, jó szolgálatot tehet influenzaszezon idején;
- Magas káliumtartalma miatt természetes vérnyomáscsökkentőként és vízhajtóként működik; csökkenti az érelmeszesedés, férfiaknál a prosztatabetegségek kialakulásának kockázatát. A benne található antioxidánsoknak és karotinoidoknak fontos szerepük van a daganatos és a szív- és keringési betegségek megelőzésében… ráadásul a sütőtök a bőrnek is jót tesz :)
Fotó: buonapappa.net
Általánosságban elmondható, hogy minél alacsonyabb hőmérsékleten tároljuk a zöldségeket és gyümölcsöket, annál inkább megőrzik vitamintartalmukat, pl. a megfelelő körülmények között tartott zöldbabnak fél év(!) elteltével is csak mindössze 3 százalék a C-vitaminvesztesége.