KeresésFelhő, kulcsszavak
allergia  alvás  anyaméh  anyaság  anyatej  apa  asztma  baba  babaruha  babatáplálás  bébiétel  betegség  bőr  bőrápolás  bőrvédelem  családi pótlék  családtámogatás  császármetszés  csecsemő  cukorbetegség  depresszió  diéta  divat  dohányzás  Down-szindróma  D-vitamin  egészség  ekcéma  elhízás  ételallergia  étkezés  étrend  fájdalomcsillapítás  fertőzés  fogamzásgátlás  fogantatás  fogyókúra  folsav  genetika  gyed  gyermekprogram  gyermekvállalás  gyes  H1N1  hallás  hányás  hasmenés  hímivarsejt  hízás  hormon  hormonok  hozzátáplálás  ikrek  immunrendszer  influenza  játék  kalcium  köldökzsinórvér  koraszülés  koraszülött  kórház  KRIO Intézet  kutya  láz  lombikbébi  magzat  meddőség  megfázás  menstruáció  mese  mesekönyv  mesterséges megtermékenyítés  munka  munkavállalás  napozás  nátha  nőgyógyász  nyár  őssejt  őssejtbank  őssejtterápia  otthonszülés  ovuláció  pajzsmirigy  párkapcsolat  PCOS  peteérés  programajánló  programok  pszichológia  sperma  spermium  sport  stressz  szerelem  szex  szoptatás  sztármami  szülés  szüléstörténet  születés  születés hete fesztivál  szülőszoba  tanulás  táplálkozás  tápszer  tej  terhesség  termékenység  torna  trombózis  újszülött  ultrahang  utazás  vajúdás  várandósság  védőoltás  vetélés  vitamin  vitaminok 

Terhességi tesztek: a leggyakoribb hibák

Tévedés kizárva… vagy mégsem?

2017.04.06.

Fontos tudni, hogy amíg a pozitív eredmény gyakorlatilag biztosan terhességet jelez, addig a negatív teszt korántsem jelent egyet a sikertelenséggel – már ha valaki gyermekre vágyik, ellenkező esetben: nem elegendő ok a megnyugvásra. Alábbi cikkünk a terhességi tesztekkel és a tesztelés során felmerülő bakikkal foglalkozik!

Fotó: Bigstock

Nem működik a teszt...

Kezdjük a legbosszantóbb verzióval, amikor mindent az előírásoknak megfelelően csináltál, az ellenőrző ablak mégsem mutat semmit, mert ilyen is előfordulhat - ebben az esetben hibás volt a teszt, másikat kell venni helyette.

Negatív lett az eredmény – biztos, hogy nem sikerült?

Egyáltalán nem, a negatív teszt gyakran téved, többek közt azért, mert például túl korán vagy nem a megfelelő napszakban kíváncsiskodtál, esetleg kevésbé érzékeny tesztet vásároltál.

Túl korán teszteltél: rendszeres menstruáció esetén a nem várt menstruáció napja előtt legkorábban egy nappal érdemes elvégezni a tesztet, hektikusabb ciklus mellett a szeretkezéstől számított 12-14. napon.

Nem megfelelő napszakot választottál: a reggeli első vizeletben magasabb a HCG-koncentráció, ezért előfordulhat, hogy napközben negatívat mutat a teszt, amely reggel még pozitív lett volna…

Nem elég érzékeny a teszt: a HCG-hormon a beágyazódástól kezd termelődni a szervezetben, vagyis a fogamzástól számítva úgy 6-12 nap múlva, és még így is szükséges egy-két nap, hogy kimutatható legyen a vizeltből. A legérzékenyebb tesztek már a beágyazódás környékén, a vizelet egészen csekély HCG-tartalma mellett kimutatják a terhességet, míg más eszközök csak többszörös HCG-koncentráció után adnak pozitív eredményt (tehát jóval a beágyazódás után érdemes alkalmazni őket).

Pozitív eredmény esetén biztosra vehető a terhesség?

Gyakorlatilag igen, bár meglehetősen ritkán, de ilyenkor is előfordulhat tévedés, például bizonyos pajzsmirigybetegségek esetén. Megnyugtatásul: ha ilyen problémád lenne, biztosan tudnál róla, hiszen nem jellemző, hogy pajzsmirigy-rendellenességek észrevétlenül maradjanak, ha máskor nem is, a babaprojekt idején mindenképp fény derül rájuk. Szintén téves lehet az eredmény, ha valamilyen HCG-tartalmú gyógyszert szedsz, hiszen ilyenkor az orvosságból származó HCG-hormont érzékeli a teszt.

Pozitív teszt után menstruáció, mi állhat a háttérben?

Alapvetően két dolog történhetett, mindkét esetben fordulj mielőbb orvoshoz:

Korai vetélés:

Először is, azt kellene tisztázni, hogy valóban menstruálsz-e. Ha igen, akkor valószínűleg korai vetélésed volt, mai egyáltalán nem ritka dolog, és – bár ez furcsának tűnhet – amennyiben nem sorozatosan fordul elő, nem is szabad aggodalmaskodni miatta. A legóvatosabb becslések szerint is, a korai terhességek minimum 30 százaléka végződik így, de egyes szakemberek ennél is magasabbra teszik a kezdődő terhességek vetélési arányát. Ez mindig is így volt, az általános túlhajtottságnak vagy a civilizációs betegségeknek nem sok közük van a jelenséghez – a változás annyi, hogy a manapság használatos tesztek kimutatják a még csak kémiai értelemben létező terhességet is, korábban a kezdődő, ám idő előtt befejeződött várandósságukról nem szereztek tudomást a nők. A korai vetélés egyébként a természetes kiválasztódás egyik eszközeként is felfogható, ugyanis rendszerint súlyos, élettel összeegyeztethetetlen rendellenességek, leggyakrabban valamilyen kromoszomális probléma áll a hátterében, de az is előfordulhat, hogy a méhnyálkahártya volt alkalmatlan az embrió befogadására az adott ciklusban.

A korai vetélés legáltalánosabb okai:
- Súlyos kromoszomális rendellenességek esetén már a fogamzás utáni első napokban előfordulhatnak kétmagvú sejtek, vagy egyéb olyan elfajulásos jelenségek a sejtmagban és a citoplazmában, melyeknek következtében azonnal megszakad, helyesebben el sem kezdődik a terhesség. Mindez azonban annyira korai időpontban történik, hogy még a szuper érzékeny terhességi tesztek sem jelzik, illetve a menstruáció is a szokott menetrend szerint érkezik. Ha későbbi időpontban alakul ki a rendellenesség, akkor a megtermékenyített petesejt még beágyazódik a méhfalba, de – minthogy életképtelen – nem tud tovább fejlődni és elpusztul. Ilyenkor már 6-11 napos késéssel jelentkezik a menstruáció!
- A petesejt túlérhet, ha nem közvetlenül az ovuláció időpontjának környékén termékenyül meg - ebben az esetben a hímivarsejttel való találkozás pillanatában (még) életképes, de a továbbiakban már nem fejlődik rendeltetésszerűen.
- Végezetül előfordulhat, hogy minden jól ment; a petesejt is megfelelő állapotban volt, kromoszomális rendellenességek sem léptek fel, viszont a méhnyálkahártya nem alkalmas a beágyazódásra az aktuális (!) ciklusban. Ilyenkor már akár két-három hetet is késhet a menstruációd…

Vérzés a magzatkezdemény beágyazódásakor:

A másik variáció, hogy valóban terhes vagy, és amit tapasztaltál az tulajdonképp nem menstruáció, hanem a magzatkezdemény beágyazódásakor jelentkező enyhe vérezgetés. Meg kell jegyezni azonban, hogy a vérzés csekély intenzitása, és az egyéb, menstruációt kísérő tünetek hiánya miatt mindez nehezen téveszthető össze a valódi menstruációval. Amennyiben gyenge barnás-rózsaszínes váladékozást érzékelsz, és nem folyamatosan, csak pecsételő jelleggel, illetve nem társul mindehhez semmilyen egyéb tünet (nem görcsölsz!), akkor lehetséges, hogy a leendő baba beágyazódása okozza a panaszokat, azonban figyelned kell tested jelzéseire, mert az sem kizárt, hogy a vérezgetés ("barnázás") a kezdődő vetélés egyik első jele.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Nem vállalhatunk semmilyen felelősséget azzal kapcsolatban, olvasóink hogyan használják fel a webhelyen közölt információkat.

Kis kép: Bigstock

Ha tetszett a cikk, kérjük értékeld!
A cikket eddig 88 látogató értékelte, átlagosan 2.97 ponttal.
Hasonló témában még több cikket!
Berakom a kedvenc cikkeim közé!
Kapcsolódó cikkeink