KeresésFelhő, kulcsszavak
allergia  alvás  anyaméh  anyaság  anyatej  apa  asztma  baba  babaruha  babatáplálás  bébiétel  betegség  bőr  bőrápolás  bőrvédelem  családi pótlék  családtámogatás  császármetszés  csecsemő  cukorbetegség  depresszió  diéta  divat  dohányzás  Down-szindróma  D-vitamin  egészség  ekcéma  elhízás  ételallergia  étkezés  étrend  fájdalomcsillapítás  fertőzés  fogamzásgátlás  fogantatás  fogyókúra  folsav  genetika  gyed  gyermekprogram  gyermekvállalás  gyes  H1N1  hallás  hányás  hasmenés  hímivarsejt  hízás  hormon  hormonok  hozzátáplálás  ikrek  immunrendszer  influenza  játék  kalcium  köldökzsinórvér  koraszülés  koraszülött  kórház  KRIO Intézet  kutya  láz  lombikbébi  magzat  meddőség  megfázás  menstruáció  mese  mesekönyv  mesterséges megtermékenyítés  munka  munkavállalás  napozás  nátha  nőgyógyász  nyár  őssejt  őssejtbank  őssejtterápia  otthonszülés  ovuláció  pajzsmirigy  párkapcsolat  PCOS  peteérés  programajánló  programok  pszichológia  sperma  spermium  sport  stressz  szerelem  szex  szoptatás  sztármami  szülés  szüléstörténet  születés  születés hete fesztivál  szülőszoba  tanulás  táplálkozás  tápszer  tej  terhesség  termékenység  torna  trombózis  újszülött  ultrahang  utazás  vajúdás  várandósság  védőoltás  vetélés  vitamin  vitaminok 

Tovább tart ma egy szülés?

2017.07.05.

Több időt kell adni a természetes szülésre az új amerikai szülészeti ajánlások szerint, amelyek célja, hogy megelőzzék a szükségtelen császármetszéseket - olvasható két szakmai szervezet frissen közzétett irányelveiben.

"A szülés valamivel tovább tart, mint eddig gondoltuk" - foglalta össze Aaron Caughey, aki az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Szakmai Kollégiuma (ACOG) új ajánlásainak egyik szerzője. Kialakításukban az Anyai és Magzati Orvoslás Társasága is részt vett.

Az Egyesült Államokban majdnem minden harmadik nő császármetszéssel szül. (Magyarországon az arány 2012-ben meghaladta a 35 százalékot.) Brazíliában és Kínában még magasabb a ráta. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem ajánlja a szükségtelen sebészeti beavatkozásokat, és bár a császármetszéseknek nincs ideális aránya, azt javasolja, maradjon 10-15 százalék körül.

Császármetszéssel meg lehet menteni a baba és az édesanya életét is, azonban más, kényelmi okok, illetve a perektől való félelem miatt is elvégezhetik, a sebészi beavatkozásnak pedig komoly egészségügyi kockázatai lehetnek. A császármetszés ezen kívül erősen valószínűsíti, hogy az anya további terhességei is így fognak végződni.

Az ACOG elemzései szerint az első szülések gyakran azért fejeződnek be műtéttel, mert túl lassan halad a vajúdás. Hogy mennyi ideig kellene tartania a szülésnek, arról nincs pontos irányelv, és minden nő más - hangsúlyozta Caughey, az Oregoni Orvosi és Tudományegyetem szülészeti igazgatója.

A kutatók úgy vélték, nem egészen friss már, amit az orvosoknak a szülés egyes szakaszai hosszáról annak idején tanítottak. Az amerikai Országos Egészségügyi Intézet (NIH) 2012-es felmérése kimutatta, hogy a szakaszok akár két órával is tovább tarthatnak, mint az 1960-as években, amikor a tananyag sok definícióját kialakították.

A növekedés részint a kismamák idősebb életkorának és nagyobb testsúlyának számlájára írható, de a szülést lelassító gerincközeli érzéstelenítés is az okok között szerepel.

Egészséges anyák és babák esetében az új ajánlás arra inti az orvosokat, hogy ne forduljanak a műtéthez csak azért, mert a szülés első, úgynevezett tágulási szakasza hosszabb, mint ahogy tanulták, vagyis első szüléskor tovább tart 20 óránál, második vagy további terhességek esetben 14 óránál. Az új irányelv szerint a szülés második, aktív szakasza akkor kezdődik, amikor már hat centiméterre nyílt a méhszáj, korábban négy centiméter volt a küszöb.

Az aktív, vagyis kitolási szakaszról úgy szól az új ajánlás, hogy ha a kismama nem túl fáradt, hagyják legalább két órán át nyomni, ha szült már, és három órán át, ha ez az első babája.

Az új ajánlások a szerzők szerint nem lepik meg azokat az orvosokat, aki eddig is figyelemmel kísérték a szülés időtartamáról szóló legfrissebb kutatásokat, ám nehéz megjósolni, milyen gyorsan változtatják meg hosszú évtizedek gyakorlatát.

(MTI)

Ha tetszett a cikk, kérjük értékeld!
A cikket eddig 4 látogató értékelte, átlagosan 2.00 ponttal.
Hasonló témában még több cikket!
Berakom a kedvenc cikkeim közé!
Kapcsolódó cikkeink