KeresésFelhő, kulcsszavak
allergia  alvás  anyaméh  anyaság  anyatej  apa  asztma  baba  babaruha  babatáplálás  bébiétel  betegség  bőr  bőrápolás  bőrvédelem  családi pótlék  családtámogatás  császármetszés  csecsemő  cukorbetegség  depresszió  diéta  divat  dohányzás  Down-szindróma  D-vitamin  egészség  ekcéma  elhízás  ételallergia  étkezés  étrend  fájdalomcsillapítás  fertőzés  fogamzásgátlás  fogantatás  fogyókúra  folsav  genetika  gyed  gyermekprogram  gyermekvállalás  gyes  H1N1  hallás  hányás  hasmenés  hímivarsejt  hízás  hormon  hormonok  hozzátáplálás  ikrek  immunrendszer  influenza  játék  kalcium  köldökzsinórvér  koraszülés  koraszülött  kórház  KRIO Intézet  kutya  láz  lombikbébi  magzat  meddőség  megfázás  menstruáció  mese  mesekönyv  mesterséges megtermékenyítés  munka  munkavállalás  napozás  nátha  nőgyógyász  nyár  őssejt  őssejtbank  őssejtterápia  otthonszülés  ovuláció  pajzsmirigy  párkapcsolat  PCOS  peteérés  programajánló  programok  pszichológia  sperma  spermium  sport  stressz  szerelem  szex  szoptatás  sztármami  szülés  szüléstörténet  születés  születés hete fesztivál  szülőszoba  tanulás  táplálkozás  tápszer  tej  terhesség  termékenység  torna  trombózis  újszülött  ultrahang  utazás  vajúdás  várandósság  védőoltás  vetélés  vitamin  vitaminok 

Új ételek bevezetése – tedd élvezetessé!

2017.03.02.

Valójában nincs sehol megírva, hogy pontosan mikor kell megkezdeni a szilárd ételek bevezetését, persze néhány dolgot szem előtt kell tartani. Alapszabály, hogy öt hónapos kor előtt egyáltalán nem szabad pépes ételt adni a babának, mert előfordulhat, hogy szervezete még nem készült fel az újfajta táplálékra, így nem lesz képes megemészteni azt.  Biológiai szempontból a hat hónapos kor már megfelelő ahhoz, hogy kivédjük a túl korán megkezdett hozzátáplálás negatív hatásait; azonban pusztán a születési dátum alapján nem lehet eldönteni, hogy kisbabánk elég fejlett-e a szilárd ennivaló problémamentes megemésztéséhez.

A hozzátáplálás ritmusát illetően (is) az a legjobb, ha a babára hagyatkozunk, ennek pedig az a legegyszerűbb módja, ha az egyéb táplálékot mindig a szoptatás után kínáljuk a picinek, így annyit fogad majd el belőle, amennyire valóban szüksége van az anyatej mellé kiegészítésképpen. Ellenkező esetben nincs választási lehetősége a babának, pedig a korának megfelelően adható szilárd ételek tápértéke messze alulmarad az anyatejének, nem beszélve a kizárólag szoptatás útján nyerhető egyéb védőfaktorokról. Ráadásul, ha magunk csökkentjük a szoptatások mennyiségét/időtartamát, rövid idő elteltével az anyatej mennyisége is jelentősen megcsappan, ellenben ha lassan, a maga tempójában kezd elválasztódni a baba, a kereslet-kínált elve szerint fokozatosan, a gyerkőc igényeinek megfelelően csökken a tejmennyiség.

Apró trükkök, nagy eredmények:

- Ültessük kényelmes etetőszékbe csemeténket!
- Baba számára kedves előkét használjunk, legyen az akár szövet, nyakba kötős, merev, bebújós vagy ingszerű. A választék nagy, és minden babának megvan a kedvenc előkéje, adjuk rá azt
- Több fajta kanalat lehet kapni, mégis van olyan baba, aki csak a hideg fémet szereti, mert abban meg tudja magát nézni. Egy kis játék nem árt senkinek, a jókedvű babát könnyebben kóstoltatjuk meg az új ízekkel!
- "Kétkanalas" módszer. Anyuka és baba is kap 1-1 kanalat. Ennek lényege, hogy a baba szabadon próbálkozhat, anyuka pedig ténylegesen is jóllakatja a babát.
- Nem minden esetben kell ragaszkodni a kanálhoz. A jól fogó csecsemő szeret saját kézzel enni, és puha, főtt dolgokat elmajszolni.
Az önálló evés sok maszatolással jár, ezt jobb idejekorán tudatosítanunk magunkban, ugyanis a baba egészséges fejlődése szempontjából is fontos, hogy hagyjuk őt kibontakozni az étkezés terén. Ha lehet, pusztán kényelmi okokból ne etessük meg mi magunk a babát, mert bár gyorsabb és nem jár annyi kosszal, később félszeggé válhat tőle gyermekünk.
- Van baba, aki a szülők ujjáról szopogatja le szívesen az első falatokat.
- Előfordul, hogy a baba nehezen hagyja ott a játékteret az evés miatt, ilyenkor nyugodtan "asztalhoz ülhet" a kedvenc mackó, kisautó is, kanalat is kaphatnak, ha a babának ettől megjön a kedve az evéshez.
- Amelyik baba nem szereti a zöldséget vagy a húst, de szereti az almát vagy más gyümölcsöt, annak lehet a gyümölcsbe keverni zöldséget vagy húst úgy és annyit, hogy ne vegye észre, így minden szükséges tápanyag bejut a szervezetébe.
A hozzátáplálás kezdetén (és még jó ideig) minden újdonságszámba megy a babánál, így amíg meg nem szokja az etetőszéket, a kanalat, a tányért, egyszóval az étkezés körüli rituálékat, jobb nem változtatni azokon. Ne variáljunk az etetés forgatókönyvén, legalábbis addig biztosan ne, ameddig mindez természetessé nem válik a babának, ellenkező esetben csak összezavarjuk őt.
- Ha nem tudja még használni a kanalat, mert folyton kinyomja az ételt a nyelvével, akkor célszerű egy kicsit lenyomni és úgy rátenni az ennivalót és a szájpadlása felé emelve kihúzni a kanalat a szájából. Így könnyebben fogja lenyelni.

Szerző: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége – Babásmamás.hu

A cikk nem minősül orvosi szakvéleménynek, illetve nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Nem vállalhatunk semmilyen felelősséget azzal kapcsolatban, hogy olvasóink hogyan használják fel a webhelyen közölt információkat.

Ha tetszett a cikk, kérjük értékeld!
A cikket eddig 7 látogató értékelte, átlagosan 2.57 ponttal.
Hasonló témában még több cikket!
Berakom a kedvenc cikkeim közé!
Kapcsolódó cikkeink