Vitaminszükséglet, vitaminforrások 1 és 3 éves kor között
Várszegi Viktória
2014. október 1.

Az első év után sokszor azt gondoljuk, a pici már ugyanazt eheti, amit a nagyok, és nem kell külön odafigyelnünk a táplálására. Ez akkor lenne igaz, ha mi magunk is gondosan állítanánk össze, mit fogyasztunk el egy nap, ügyelve arra, hogy megfelelő mennyiségű zöldség, gyümölcs kerüljön az asztalra. Ezért fontos, hogy a 3 év alatti gyermekek menüjét az ő vitamin és ásványi anyag szükségletük szerint állítsuk össze!

Azon felül, hogy tudjuk, a zöldségek és a gyümölcsök fontos részei a mindennapi táplálkozásunknak – legyünk akárhány évesek is – érdemes tisztában lenni azzal is, miben milyen vitamin található és abból gyermekünknek naponta mekkora mennyiségre van szüksége.

Ajánlott napi mennyiség 1- 3 éves korban:

A-vitamin (µg) 400
D-vitamin (µg) 10
E-vitamin (mg) 6
K-vitamin (µg) 15
B6-vitamin (mg) 0.5
Folsav (µg) 100
B12-vitamin (µg) 0,7
C-vitamin (mg) 50
B1-vitamin (mg) 0.5
B2-vitamin (mg) 0.8
Niacin ekv. (mg) 9
Pantoténsav (mg) 2

A vitaminokat két csoportra osztjuk:

  • zsírban oldódó vitaminok: A-, D-, E-, K-vitaminok
  • vízben oldódó vitaminok: B-, C-vitaminok, folsav, pantoténsav, niacin, biotin

A zsírban oldódó vitaminokat a szervezetünk elraktározza, tehát ezekből elegendő, ha ritkábban fogyasztunk, akár nagyobb mennyiséget. A vízben oldódó vitaminokat a szervezet nem raktározza, ezért fogyasszuk őket minden nap, mivel a vizelettel hamar távozik a felesleg!

Miben van a vitamin?

A vitaminok forrásai a gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak. Bizonyos vitaminok adott élelmiszerekben találhatók meg jellemzően, pl. a B-vitamin csoport gabonafélékben, C-vitamin gyümölcsökben.

Hogyan hasznosul legjobban a vitamin?

A vízben oldódó vitaminok a táplálék víztartalmának köszönhetően könnyen felszívódnak. A zsírban oldódó vitaminok hasznosulása érdekében azonban fontos, hogy az adott zöldség vagy gabona elfogyasztásával egy időben együnk valamilyen zsírtartalmú élelmiszert. Ilyen kombináció például a sárgarépa földimogyoróval. Az utóbbiból elegendő csupán pár szem ahhoz, hogy az A-vitamin megfelelően felszívódjon.

Legjobb vitaminforrások

Tavasztól őszig mindenképp javasolt a friss, szezonális gyümölcsöket választani, azonban télen, amikor jóval kevesebb gyümölcsfajtából válogathatunk, érdemes jobban odafigyelve összeállítani az étrendünket. A téli vitaminpótlásra alkalmasak a mirelit gyümölcsök, zöldségek is. Kiolvasztáskor mindig használjuk fel a levet is, amit megeresztett, ugyanis a nem tökéletes hűtés miatt károsodott sejtfalak felolvasztás alkalmával a sejtfolyadékkal együtt kiengedik az értékes vitaminokat is. A rosszevő gyerekeket kínáljuk meg újra és újra zöldségekkel, hiszen szin.te napról napra változhat az ízlésük.

Zsírban oldódó vitaminok:

  Feladata Forrása Napi szükséglethez fedezéséhez
A-vitamin Szükséges a növekedéshez, a csont, a fogak és a bőr épségéhez, növeli a fertőzésekkel szembeni ellenállást Májfélék, tojássárgája, vaj, tej és tejtermékek, vitaminozott margarinok, sötétzöld és mélysárga zöldségek 100g sárgarépa
D-vitamin A fogak és a csontrendszer fejlődéséhez Csukamájolaj, máj, tojássárgája, tengeri halak Rendszeres napozás
E-vitamin Antioxidáns, a sejtek felépítéséhez szükséges Növényi olajok, margarin, búzacsíra 30g zöldborsó/7.5g brokkoli
K-vitamin A vérzés megszűntetéséhez szükséges Máj, szója, sötétzöld levelű zöldségek, karfiol, cereáliák 30g zöldborsó/7.5g brokkoli

Vízben oldódó vitaminok:

  Feladata Forrása Napi szükséglethez fedezéséhez
B6-vitamin (Piridoxin) A tápanyagok anyagcseréjéhez nélkülözhetetlen enzimek működéséhez szükséges (koenzim), emellett a vörösvérsejtképzésben játszik szerepet. Hiányában idegesség, alvászavar vérszegénység fordulhat elő. Búzacsíra, sovány hús, belsőségek, lazac, tej, teljes kiőrlésű gabona, dió, mogyoró 180g lazac/ 150g sertésmáj
Folsav Vérképzésben, anyagcserében játszik szerepet Belsőségek, tojás, barna kenyér, korpa, zabpehely, sötétzöld levelű zöldségek, szárazbab, borsó, mandula, banán, narancs 151g spenót/ 770g zöldborsó
B12-vitamin Vérképzéshez, növekedéshez, egészséges idegműködéshez szükséges Állati eredetű élelmiszerek (hús, tej, tejtermékek), élesztő 35g marha felsál/ 87g sertéscomb
C-vitamin Fogak, íny épségéhez, vérképzéshez, immunvédekezéshez, sebgyógyuláshoz, vas felszívódásához Déli gyümölcsök (pl. narancs, grapefruit), ribizli, áfonya, zöldpaprika, karalábé, karfiol, eper 110g grapefruit/ 10g csipkebogyó/ 100g földieper/60g kivi

Forrás: Magyar Gyermekorvosok Társasága

Kapcsolódó cikkeink