KeresésFelhő, kulcsszavak
allergia  alvás  anyaméh  anyaság  anyatej  apa  asztma  baba  babaruha  babatáplálás  bébiétel  betegség  bőr  bőrápolás  bőrvédelem  családi pótlék  családtámogatás  császármetszés  csecsemő  cukorbetegség  depresszió  diéta  divat  dohányzás  Down-szindróma  D-vitamin  egészség  ekcéma  elhízás  ételallergia  étkezés  étrend  fájdalomcsillapítás  fertőzés  fogamzásgátlás  fogantatás  fogyókúra  folsav  genetika  gyed  gyermekprogram  gyermekvállalás  gyes  H1N1  hallás  hányás  hasmenés  hímivarsejt  hízás  hormon  hormonok  hozzátáplálás  ikrek  immunrendszer  influenza  játék  kalcium  köldökzsinórvér  koraszülés  koraszülött  kórház  KRIO Intézet  kutya  láz  lombikbébi  magzat  meddőség  megfázás  menstruáció  mese  mesekönyv  mesterséges megtermékenyítés  munka  munkavállalás  napozás  nátha  nőgyógyász  nyár  őssejt  őssejtbank  őssejtterápia  otthonszülés  ovuláció  pajzsmirigy  párkapcsolat  PCOS  peteérés  programajánló  programok  pszichológia  sperma  spermium  sport  stressz  szerelem  szex  szoptatás  sztármami  szülés  szüléstörténet  születés  születés hete fesztivál  szülőszoba  tanulás  táplálkozás  tápszer  tej  terhesség  termékenység  torna  trombózis  újszülött  ultrahang  utazás  vajúdás  várandósság  védőoltás  vetélés  vitamin  vitaminok 
Terhességi hetek
1. trimeszter
2. trimeszter
3. trimeszter
Kérjük válassza ki a terhesség hetét!
10.
A terhesség során legalább két alkalommal ajánlott felkeresned a fogorvost, tehát itt az ideje az első vizsgálat időpontjának egyeztetéséhez. Fontos, hogy elkezdjétek a terhességgel járó támogatások és segélyek böngészését, és ha valami hiányzik a feltételek közül, még idejében pótoljátok.

10. Terhességi hét

Az émelygés hullámvasútja talán már elmúlt, de az érzelmi még csak most fog kezdődni (boldog, szomorú, sír, őrült, és mindez 30 másodpercen belül). Senki sem fogja érteni, hogy miért sírsz a Jóbarátok-on, de ne is próbáld megmagyarázni!

Amit gondolsz:

„Már csak 30 hét, és újra ehetek nyers halat és ihatok szakét.”

A tested

Teljesen természetes, hogy egy szomorú dal vagy egy csöpögős reklám, megríkatnak, ne aggódj, nem vagy egyedül. A szokatlan érzéseket a terhességi hormonok okozzák, úgyhogy gyerünk, zokogd végig Celine Dion nagy sikereinek albumát! Ha különösen szomorúnak és depressziósnak éreznéd magad, akkor keresd fel orvosod, de ne aggódj, többé-kevésbé ez is a babavárással jár... A mozgás és az egészséges táplálkozás segíthetnek a depressziós periódusokban.

A babád

A 10. hét végére a babád fokozatosan átalakul embrióból magzattá, valamint egyre nagyobb, nagyobb és nagyobb lesz.

Ezen a héten fontos mozzanatok még:
A babád végre átalakul a pici ebihalból magzattá. Nem csak az arca lesz emberszerűbb, hanem az az ebihalas „farok” is eltűnik (ami valójában a fejlődő gerincagy), és beolvad a gerincoszlopba.
A babának most már felismerhető ujjacskái és lábujjai vannak, amely megmagyarázza az ütések és rúgások folyamatos áramlását onnan lentről. A kicsi csontváza elkezd nőni és keményedni. A fülei elkezdenek formát ölteni, a szemhéjak pedig már nem átlátszóak. Alakulnak a foggyökerek, habár a kisbabádnak születés után még 6-7 hónapig nem lesznek fogai (vagy 8 vagy 9 vagy 10 hónapig). Továbbá percenként 25.000 új neuront termel a baba agya, ami szintén hihetetlennek tűnik...
Amennyiben fiúgyermeket vársz, akkor beindul a macsóhormonok, a tesztoszteron termelődése. A vesék pedig elkezdenek vizeletet termelni, szerencsédre még vagy 30 hétig nem kell pelenkát cserélned!
A baba csak 4 gramm és kb. 4 cm hosszú.

Az életed

OK, hagyjuk az egészségről a bla-blát, beszéljünk inkább a gyerekszoba kidekorálásáról! 30 hét talán elegendő erre :-)
A festéssel kezdd, és ha megengedheted magadnak, akkor használj gyenge illékonyságú, organikus vegyületű festéket, amely sokkal biztonságosabb (a babának és neked is). Valamint ellenőrizd, hogy van-e az otthonotokban bármilyen mérgező ólomfesték, mivel ezek eltávolítása nagyon fontos az egészségetek szempontjából.
Kezdd el keresni a legeslegkényelmesebb széket a gyerekszobába, és győződj is meg róla - még időben - hogy szereted is… mert ha egyszer megérkezik a baba, sokkal több időt fogsz ott tölteni, mint az ágyadban.

Vedd meg

Száraz szóda: csak mert nem ihatsz egy pohár bort az ételed mellé, az még nem jelenti azt, hogy meg kell elégedned egy üveg vízzel.

Ezt edd

Oregános-rozmaringos sült burgonya.