KeresésFelhő, kulcsszavak
allergia  alvás  anyaméh  anyaság  anyatej  apa  asztma  baba  babaruha  babatáplálás  bébiétel  betegség  bőr  bőrápolás  bőrvédelem  családi pótlék  családtámogatás  császármetszés  csecsemő  cukorbetegség  depresszió  diéta  divat  dohányzás  Down-szindróma  D-vitamin  egészség  ekcéma  elhízás  ételallergia  étkezés  étrend  fájdalomcsillapítás  fertőzés  fogamzásgátlás  fogantatás  fogyókúra  folsav  genetika  gyed  gyermekprogram  gyermekvállalás  gyes  H1N1  hallás  hányás  hasmenés  hímivarsejt  hízás  hormon  hormonok  hozzátáplálás  ikrek  immunrendszer  influenza  játék  kalcium  köldökzsinórvér  koraszülés  koraszülött  kórház  KRIO Intézet  kutya  láz  lombikbébi  magzat  meddőség  megfázás  menstruáció  mese  mesekönyv  mesterséges megtermékenyítés  munka  munkavállalás  napozás  nátha  nőgyógyász  nyár  őssejt  őssejtbank  őssejtterápia  otthonszülés  ovuláció  pajzsmirigy  párkapcsolat  PCOS  peteérés  programajánló  programok  pszichológia  sperma  spermium  sport  stressz  szerelem  szex  szoptatás  sztármami  szülés  szüléstörténet  születés  születés hete fesztivál  szülőszoba  tanulás  táplálkozás  tápszer  tej  terhesség  termékenység  torna  trombózis  újszülött  ultrahang  utazás  vajúdás  várandósság  védőoltás  vetélés  vitamin  vitaminok 
Terhességi hetek
1. trimeszter
2. trimeszter
3. trimeszter
Kérjük válassza ki a terhesség hetét!
37.
Kérd meg kezelőorvosodat vagy a szülésznőt, hogy mutassa meg a vajúdót, a szülőszobát és a mosdót illetve zuhanyzót, hogy rendelkezz bizonyos helyismerettel, mire a kórházba kerülsz!
A betöltött 36. hét után hetente egy alkalommal (szükség esetén gyakrabban) kerül sor az ún. NST (non-stressz teszt) nevű vizsgálatra. Ennek során a kismamának 20-30 percet kell nyugalomban feküdnie, miközben a hasra erősített eszköz regisztrálja a magzat szívfrekvenciáját, annak változásait és a nyugalmi méhtevékenységet. A vizsgálat célja a magzat oxigénellátottságának megítélése.
Van még néhány olyan laborvizsgálat, ami a szülészorvos javaslata alapján (tehát ha gyanú van a megbetegedésre) ingyenesen jár a kismamáknak, azonban csupán a kismama saját kérése alapján önköltséges alapon végezhető el. Ilyenek például a Chlamydia vagy a CMV (cytolmegalia vírus) szűrése.

37. Terhességi hét

A babád hivatalosan ezen a héten elkészül. Ez azt jelenti, hogy akár meg is szülheted bármelyik percben. Egy rémisztő, érdekes és ellenállhatatlan fogalom kezd valóra válni. A párod is kétségtelenül ugyanezt a dolgot éli át, ezért nyugodtan osszátok meg egymással érzéseiteket ebben az utolsó pár hétben (napban? órában?).

Amire gondolsz:

"Nem tudok enni, nem tudok aludni, de tökéletesen tudom utánozni a partra vetett bálnát. Biztos, hogy vége lesz ennek egyszer?"

A babád

Megcsináltad! A babád eléri az utolsó trimeszter végét a héten. Szóval csapd fel a lábad az asztalra és dobj be még egy limonádét! Az egész meló lassan a végéhez a közelít.

Ezen a héten az orvosod egy belső vizsgálattal leellenőrzi, hogy minden a megfelelő irányba halad-e. Nem hazudunk neked a "belső vizsgálat" valószínúleg fájni fog. De ez még semmi a szülőfájásokhoz képest! Az orvosod a következőket fogja ellenőrizni: tágulás (mennyire van nyitva a méhszájad), érettség (mennyire puha a méhnyak), kenet (mennyire vékony a méhszáj). Ahhoz, hogy a baba megszülessen a méhszájnak kb. 10 cm-re kell kitágulnia, puhának kell lennie, mint a szád belső felének és 100 százalékosan érettnek.

A vizsgálat után normálisnak tekinthető némi barnás folt, de ha világospiros vagy folyamatos foltokat tapasztalsz, akkor hívd az orvosod vagy a szülésznőt azonnal. Egyébiránt, ahogy a nyálka-dugó elkezd leválni érezhetsz különböző furcsaságokat "ott lent" a következő hetekben. Jól hangzik, nem?

A babád

Nagy hír a héten: egy teljes-idős babát hordasz a méhedben! Ha ezen a héten elkezdesz vajúdni, minden rendszer működni fog! Azt azért tudd, hogy a baba ilyenkor még napról-napra erősen fejlődik, tehét ne akard feltétlenül azonnal megszülni.

A baba növekedése drámaian lelassul ezen a héten, ami jó hír a szülőcsatornádnak. A csontjai még mindig puhák és hajlékonyak és csak a születés után fognak megszilárdulni.

Szóval ha elkészült, akkor mi is történik még odabent? El van foglalva az "élet odakint" projekten, dolgozik a légzés, a szopás, az alvás, a kiváncsiság és a pisilés problémáin. Egyetlen dolog, mivel még nem próbálkozhat az az ordítás amikor éhes, de ezt be fogja pótolni nagyon gyorsan.

Ezen a héten a babák súlya és mérete nagyon különböző, de körülbelül 42-45 cm-esek és 3 kg súlyúak.

Az életed

Ha nem bírod abbahagyni a portörlést, vagy hirtelen kényszert érzel a ruháid újrarendezésének a szekrényben, akkor hivatalosan még kotlasz. A kotlás egy általános jelenség, amikor kimerült és nagyon terhes nők hirtelen erőre kapnak és olyan ütemben kezdenek csinálni valamit, mintha az életük függne tőle.

Kíváló időpont arra, hogy leellenőrizd, hogy a gyerekszoba tökéletesen tiszta-e és készen áll-e arra, hogy a baba minden négyzetcentijét lebüfizze. Kösd le a fölös energiáidat azzal, hogy felhalmozol jelentős mennyiségű pelenkát és törlőkendőt. És tényleg ne fényesítsd ki a nászajándékba kapott ezüstöt még egyszer (amúgy se fogod sose használni).

Alapvetően szuper-energikusnak érzed magad, de ne felejts el pihenni. Szükség lesz az erődre a nagy pillanatot megelőző pár órában.

Ezt edd:

Mini uborkás szendvics

Nézz utána:

A mellpumpa működése