A babák másképp alszanak

2010. november 8.

Az újszülöttek – a felnőttekkel ellentétben – a felületes REM-alvással kezdik pihenési ciklusukat, vagyis "fordítva" alszanak!

A REM-alvás során felélénkül a baba agyának vérkeringése, aktivitása, hogy feldolgozhassa és kiértékelhesse az elmúlt nap eseményeit, új tapasztalatait. Az alvás ezen fázisa kulcsfontosságú a tanulás és a fejlődés szempontjából, továbbá - a felnőttekénél nagyobb arányú felületes alvási szakasz - egyfajta veleszületett túlélési képességként is értelmezhető, hiszen könnyebben fel tud ébredni a kicsi, ha éhes, fáj valamije, stb. A regeneráció, valamint a testi fejlődést elősegítő növekedési hormon kiválasztódása a  mély alvás (nem REM-fázis) során történik. Az alvási ciklusok viszonylag gyorsan, rövid időn belül váltakoznak, a felnőttekre jellemző 90 perces szakaszok helyett óránként követik egymást.

A csecsemők a teljes alvásidejük nagyjából felét töltik REM-fázisban, ún. felületes alvással, míg a felnőttek csak mindössze 15-20 százalékát.

Gyorsan változó alvási mintázat

  • Három hónapos kor környékére megfordul a sorrend, már nem a REM-szakasz az első;
  • meghosszabbodnak az alvási periódusok, megközelítik a 90 percet;
  • idővel csökken a felületes alvással töltött idő, hároméves korra hozzávetőleg csak 30 százalékát teszi ki a teljes alvásidőnek.

Bízzuk a természetre!

Az alvási szokások jövőbeli rendeződése érdekében is az a legjobb, ha hagyjuk a dolgokat a maguk útján haladni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy azok a kisbabák, akiket újszülött-, illetve koracsecsemőkorukban hagytak a saját ritmusuk szerint enni, aludni; hamarabb átalusszák az éjszakát, és általában is nyugodtabbak, mint a mindenáron valamilyen napirendet követni kívánó anyák gyermekei. Egy egészséges, megfelelő ütemben fejlődő újszülött magától is fölébred, ha éhes, amikor "erőszakkal" fölkeltjük őt, csak megzavarjuk az amúgy harmonikusan működő alvási ciklusát...

...de!

  • Koraszülött vagy besárgult babákra nem vonatkoznak a fentebbiek, őket mindenképp fel kell ébreszteni, ha elérkezett az etetési idő!
  • Továbbá ha 4-5 óránál többet aludna szopizás nélkül a baba, illetve nem érdekelné az evés vagy feltűnően aluszékony lenne, mielőbb konzultáljunk a védőnővel/gyermekorvossal!

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink