A bukás nem betegség!

Miért bukik a baba?

A nyelőcsövön keresztül a gyomorba, majd a bélrendszerbe vezet a táplálék útja – alapesetben, felnőtteknél – azonban a kisbabák gyomrának záróizma még gyenge, sok időt töltenek fekve, illetve az elfogyasztott ennivaló halmazállapotából adódóan is könnyen visszafelé áramolhat a táplálék a gyomor keverőmozgásának következtében. Továbbá az is előfordulhat, hogy a baba egyszerűen túleszi magát, sok levegőt nyel, és a falatozást követő percekben ezt a fölösleget bukja vissza. Mindez az első hónapokban gyakorlatilag természetes dolog.

Körülbelül féléves kor környékére lecsökken a bukások száma, ennek több oka is van: egyfelől megerősödik a gyomor záróizma, másfelől ilyen idős korban már biztonsággal ülnek a babák, jóval kevesebb időt töltenek fekve, amely önmagában is mérsékli a bukások számát; emellett a szilárd ételek fokozatos bevezetése is kedvezően hat, a táplálék állagából adódóan is kevesebb lesz a visszabukott étel.

Honnan lehet tudni, hogy csak bukik a baba (vagy esetleg komolyabb a baj)?

A bukás az etetést követő 5-10 percben jelentkezik, ha ennél később is tapasztalunk ilyesmit, az már intő jel lehet. A visszabukott ételmennyiség viszonylag kevés, mindössze két-három kortynak felel meg.

Refluxra utalhat...

Sok csecsemőnél anélkül jelentkezhet egyszerre több az alább felsorolt tünetek közül, hogy beteg lenne, vannak viszont súlyos refluxos babák, akiknél a felsoroltakból csak néhány tünet fordul elő. Megnehezíti a betegség felismerését, hogy nem minden refluxos baba hány vagy van gyomortartalom-visszafolyása.

Intő jelek lehetnek:

 • Nagy mennyiségű, vagy kisebb mennyiségű, de minden etetés után jelentkező gyomortartalom-visszafolyás;
 • a táplálék kihányása;
 • fájdalomra, betegségre utaló sírás;
 • fájdalomra utaló homorú testtartás (a baba "megfeszíti magát");
 • a mell visszautasítása;
 • a baba éjszaka sokszor felébred;
 • lassú gyarapodás;
 • problémák a nyeléssel;
 • fulladás, öklendezés;
 • gyakori gyulladt torok;
 • gyakori csuklás vagy böfögés;
 • asztma, hörghurut, zihálás, légzészavarok, tüdőgyulladás, átmeneti légzés-kimaradás, vagy ezekre utaló jelek.

Reflux - diagnózis, kezelés

Korai stádiumban nem igényel komoly orvosi beavatkozást a megbetegedés, súlyosabb esetben gyógyszeresen kezelik. A refluxos babát anyatejjel, anyatej hiányában anti-reflux tápszerrel etessük, többször, kis adagokban.

Ha a baba minden etetés után bukik és jelentkezik nála valamelyik a felsorolt tünetek közül, keressük fel a gyermekorvost a pontos diagnózis felállítása érdekében. Elképzelhető ugyanis, hogy a refluxon túl más kezelésre szoruló betegsége is van az újszülöttnek, valamint szerencsés esetben az is, hogy a baba nem is beteg, hanem érzékeny az anya étrendjének valamelyik összetevőjére, gyógyszerre, stb.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink