A dohányzás és a termékenység kapcsolata
Várszegi Viktória
2010. szeptember 15.

Egy új tanulmány kimutatta, hogy a nők koraterhességi dohányzása csökkenti az embrió csírasejtjeinek számát. Ezek fejlődnek később petesejtté vagy spermiummá, így ronthatja a születendő gyermek későbbi termékenyítő képességét. A dohányzó férfiaknál pedig felborul a protamin nevű fehérje egyensúlya, mely elengedhetetlen a spermiumok termékenyítő képességéhez.

Az eredmények megerősítik a korábbi tanulmányok felfedezéseit, melyek a dohányzás, a passzív dohányzás és a termékenység kapcsolatát vizsgálták. A Buffalo Egyetem kutatói 2005-ben kimutatták, hogy a dohányos férfiak spermái nehezebben találnak el a petesejthez a nem dohányzókénál. A Rochesteri Egyetemen 2008-ban fedték fel, hogy azok a nők, akik gyerekként vagy fiatalként passzívan dohányoztak, nehezebben esnek teherbe.

A Koppenhágai Egyetemi Kórház csírasejt-kutatója, Claus Yding Andersen elmondta több kutatás szükséges, hogy kimutassák, a károsodás végleges e, vagy a terhesség későbbi szakaszában esetleg kompenzálódik. Bárhogy is van, véleménye szerint. "Ha egy nő terhességet tervez, mindenképp jó, ha leszokik a dohányzásról."

Termékenység a dohányfüstben

A fiúbabák esetében a csírasejtek száma több mint felére csökkent abban az esetben, ha az anyjuk a terhesség első harmadában dohányzott, azokhoz képest, akiknek az anyja nem élt káros szenvedélyével. Minél többet füstölt a kismama, annál több csírasejt károsodott.

Az apa DNS-e

A férfiaknál a dohányzás megváltoztatja a spermiumok DNS-ét. Emiatt ezen hímivarsejtek termékenyítő képessége csökken. Ha be is következik a megtermékenyítés, sokkal nagyobb a vetélés kockázata, állítják a kutatók. Egy másik tanulmány kutatója, Mohamed Hammadeh, a német Saarland Egyetem szülész-nőgyógyász professzora szerint a hatás megfigyelhető termékeny és nemzőképességi problémákkal küzdő férfiak esetében egyaránt. Azok a férfiak, akik mesterséges megtermékenyítési eljárásban szeretnének részt venni, a beavatkozás előtt legalább három hónappal hagyjanak fel a dohányzással. Mindkét tanulmány a Human Reproduction szeptember eleji számában jelent meg.

Kapcsolódó cikkeink