A forróság miatt intenzívebb a folyadékveszteség is
Várszegi Viktória
2012. június 21.

A forróság miatt intenzívebb a folyadékveszteség is

A csecsemők folyadékigénye napi 150ml/kg, vagyis egy hat hónapos kisbabának már közel egy liter folyadékot kell meginnia naponta, ha nincs kánikula – a forró nyári napokon értelemszerűen ennél is több folyadékra van szüksége gyermekeknek.

Kizárólag igény szerinti szoptatás mellett nincs szükség pótlásra, ha bármilyen okból zavart szenved a folyamat, gondoskodnunk kell további folyadékbevitelről

Az anyatej minősége egy etetésen belül is változik, a szoptatás kezdetén kalóriaszegény, szomjoltó tej távozik az anyamellből - ezért féléves kor előtt elvileg semmi sem indokolja a teáztatást, illetve babavíz adását; hiszen az anyatej/tápszer a csecsemő étele és itala egyszerre.

Azonban ha bármilyen ok folytán zavart szenved ez a folyamat, nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű anyatej, nincs lehetőségünk igény szerinti mellretételre, stb., gondoskodnunk  kell a további folyadékpótlásról.

Féléves kor előtt mindenképp tejalapú ital formájában kell fedezni a folyadékigény legnagyobb részét, ellenkező esetben a baba nem jutna hozzá a fejlődése szempontjából elengedhetetlenül szükséges anyagokhoz. Ugyanakkor az is igaz - hiszen a tápszer minősége nem változik egy-egy etetésen belül - hogy a tápszeres babák esetében gyakrabban kell kiegészítő folyadékot adni. Hat hónapos kor előtt legjobb, ha kizárólag felforralt és lehűtött víz vagy babavíz formájában kapja a baba a plusz folyadékot.

Fontos, hogy a pótlásképp adott folyadék semmiképp se terhelje meg a baba sérülékeny emésztőrendszerét, és tökéletesen csíramentes legyen

A hozzátáplálás megkezdése után a kisbaba egyre táplálóbb ennivalókat fogyaszt, és bár anyatej/tápszer még részét képezi napi menüjének, teljes folyadékszükségletét már közel sem fedezi. Kilenc-tíz hónapos kor körül már csak a folyadékszükséglet felét kell tejalapú itallal biztosítani, a fennmaradó részt pótolni kell, illetve az elfogyasztott ételekből kell ehhez hozzájutnia az apróságnak. Tehéntejet (és kecsketejet) az első születésnapja előtt nem kaphat a baba, a bennük található ásványi anyagok és fehérjék magas koncentrációja túl megterhelő lenne fejletlen bél- és emésztőrendszere számára, természetesen ugyanez igaz az ásványvízre is. Felforralt és lehűtött vizet, babavizet, teát vagy speciálisan csecsemők számára készített gyümölcslevet viszont bátran adhatunk. A teát lehetőség szerint cukrozás nélkül kínáljuk – ha a pici nem akarná így elfogadni, egészen kevés cukorral ízesíthetjük, mézzel semmiképp, ugyanis az egyébként értékes összetevőket tartalmazó édességet egyéves korukig tilos adni a kisgyermekeknek. Fekete tea helyett pedig inkább valamilyen – nem filteres - gyümölcsteát válasszunk.

Akár felforralt, majd visszahűtött szénsavmentes ásványvizet, akár babavizet adunk csemeténknek, fontos, hogy a nyitott vizes palack ne álljon túl sokáig a felhasználás előtt. Ha a felbontástól órák telnek el, mire a baba meginná a vizet, a csíramentesítés miatt ajánlott újraforralni azt. Tökéletesen csíramentes csak a forralás után lezárt palackban tárolt víz lehet.

Figyelem, kiszáradásra utal!

A vízháztartás egyensúlyának érzékenysége miatt a csecsemők különösen veszélyeztetettnek számítanak a kiszáradás szempontjából. Ha a baba nem pisil (eleget), illetve téglavörös a produktum a megszokott világos szín helyett; akkor nem kap elég innivalót a gyerkőc. További figyelmeztető jelek a feltűnő aluszékonyság, a lelassult mozgás, kiszáradt száj, illetve a beesett szemek és a profilból nézva homorú kutacs - ez utóbbi tünet a kiszáradás biztos jelének tekinthető!

Kapcsolódó cikkeink