A gyerekszoba lelke
Várszegi Viktória
2010. április 22.

A bébiágy szélessége általában 70-80 cm, ha az ágy átalakítható kisággyá, akkor ez a méret 10-12 éves korig is megfelel a gyereknek. A szobában teret lehet nyerni azzal, ha a pelenkázó lap rácsúsztatható az ágyra. Ha mégis különálló pelenkázót vásárolunk, olyat vegyünk, ami később átalakítható íróasztallá, vagy kiskomóddá. Az elhelyezésnél figyelembe kell venni, hogy a kiságy ne kerüljön huzatos ablak alá, ajtóátjáróba, hideg fal mellé, vagy földsugárzás, vízér közelébe. Nagyon jó szolgálatot tehet az ágy körül körbefutó rácsvédő, falvédő. Vidámabbá, meghittebbé tehetjük a baba sarkát az ágya fölé beakasztott, vidám színű figurákkal, vagy baldachinnal.

A kisgyerekágy akkor praktikus, ha szabályozható méretű. Ha van elég helyünk a lakásban, beállíthatunk a gyerekszobába felnőttméretű ágyat is, de 10-12 éves korig teret nyerhetünk a kisebb méretű gyerekággyal. Nagyobb játszóteret alakíthatunk ki, ha az ágy szekrénybe, falra csukható. Magasabbra téve az alvófelületet játékosdobozokat rakhatunk be alá, vagy fiókszerűen alátolhatunk egy második ágyat is. 10 éves kortól emeletes ágyat is tehetünk a gyerekek szobájába. Nagyon fontos, hogy biztonságos oldalkorlátja és legalább 5 fokú létrája legyen. Ha az emeletes ágyat L alakban rakjuk térbe, akkor alatta egy titokkuckót, vagy tanulósarkot rendezhetünk lurkóknak.

Régi ágyat sem kell kidobni, felújíthatjuk friss festéssel, jópofa grafikával, vagy egy szép takaróval. Egyébként is érdemes egy jól megválasztott színből falvédőt és ágytakarót készíteni, vagy vásárolni, így nem kell minden nap elrakni az ágyneműt, elég, ha letakarjuk. Kedvenc fotó, rajz is a fejrész fölé kerülhet, így könnyebb az elalvás. Mackók és alvós állatok tárolására nagy zsebeket lehet varrni a falvédőre. Az ágybetét legyen természetes anyagból, mert a műanyag szivacsok magukban tartják a nedvességet, nem szellőznek.

(LH Vonal Stúdió - lakberendezés)

Mire kell figyelni?

  • Bár az ágyak méreteit szabványok határozzák meg, mégis oda kell figyelni az ágy lécei közötti távolságra, nehogy beszorulhasson a baba fejecskéje, és fontos az is, hogy a rácsozás elég magas legyen (a kiesés, kigurulás veszélye miatt).
  • Egyéves kora előtt, lehetőleg a hátán fekve aludjon a baba, a játékokat, plüssállatokat, párnákat pedig száműzni kell éjszakára a kiságyból, nehogy fulladást okozzanak.
  • Fontos, hogy kemény és feszes legyen az ágyikó matraca, ne legyen rés mellette; illetve a lepedő biztonságos rögzítését is meg kell oldani!

Ha együtt szeretnétek aludni a babával:

  • nem lehet rés az ágy és a fal vagy ágytámla között, mert beszorulhat a baba;
  • csak pontosan illeszkedő lepedőt használjatok, olyat, amelyet rögzíteni tudtok az ágyhoz;
  • legyen valamilyen biztonsági korlát, hogy a baba ne tudjon lefordulni az ágyról;
  • ne maradjon egyedül a pici az ágyban!

Kapcsolódó cikkeink