A halláskárosodás a helyes beszéd elsajátítását is nehezíti
Várszegi Viktória
2010. június 16.

Alapfeltétel a jó hallás

A korábbi években a gyermekorvosok és a tanárok is egyetértettek abban, hogy ha a gyermek legalább az egyik fülére tökéletesen hall, akkor a másik fülben kialakult halláscsökkenés nem akadályozza majd az anyanyelv elsajátítását és használatát. Azonban a legfrissebb kutatások azt mutatják, hogy már az egyik fülnél kimutatható halláscsökkenés is jelentősen rontja a gyermek nyelvi képességeket felmérő, szóbeli teszteken elért eredményeit.

Kiváltó okok

Halláskárosodás gyermekkorban több okból is kialakulhat. –magyarázza dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Budai Fül-orr-gége Központ orvosa. Kiváltója lehet veleszületett rendellenesség, a fejet ért sérülés, vagy fertőző betegség, például agyhártyagyulladás. Az egyik fület érintő halláscsökkenés gyakran hosszú ideig nem kerül felismerésre. A szülők gyakran a figyelem hiányaként, vagy "szelektív hallásként" értelmezik, ha a gyermek nem, vagy csak késve reagál az adott helyzetben.

A környezet is számít

A Pediatrics folyóiratban megjelent vizsgálatban kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy beszédfejlődés kialakulásában a biológiai adottságok mellett a környezet is fontos szerepet játszik. A gyermekek első életéveiket többségében otthon, a családban töltik. Bölcsődés, óvodás korban is több időt töltenek délutánonként az édesanyjukkal. Kutatók megfigyelték, hogy a nyelvi képességek elmaradása azoknál a gyermekeknél volt különösen jelentős, ahol a halláskárosodás mellett az édesanya aluliskolázottsága és a család rossz anyagi körülményei is súlyosbították a helyzetet.

Mit tehetünk?

A megértéshez a beszédhangok pontos hallása elengedhetetlen. Csakis ekkor tudja a gyermek a szavakat megkülönböztetni, és így tanulhat meg beszélni. Halláscsökkenésre gondolhatunk, ha a gyermek gyakran félreérti az elmondottakat és nem mindig képes helyesen kiejteni az egyes hangokat. Előfordulhat, hogy az elhangozott kérdés után válasz helyett csak kérdőn néz ránk.

A halláscsökkenés hatékonyan kezelhető hallásfejlesztés, vagy hallókészülék segítségével. Ha a gyermeknek hallásproblémája van, fordítsunk külön gondot beszédének fejlesztésére. Ennek érdekében beszéd közben forduljunk a gyermek felé, beszéljünk érthetően, kellő hangerővel, hagyjunk időt a hallottak feldolgozására.

A halláscsökkenés idejében felismerve jól kezelhető és így biztosítható a nyelvi képességek megfelelő fejlődése is.

Kapcsolódó cikkeink