Életünk során többször is átesünk rotavírus-fertőzésen, ami csecsemő- és kisgyermekkorban jelenti a legnagyobb veszélyt - az ismétlődő hányásos, hasmenéses epizódok, illetve a magas láz drámaian hamar, akár néhány óra leforgása alatt is kiszáradáshoz vezethetnek.
Sajnos az, hogy nem jár közösségbe a gyermek, nem jelent automatikus védelmet. Bárki, akivel kapcsolatba kerül a pici, megfertőzheti őt, lévén, hogy viszonylag gyakori megbetegedésről van szó. Hathatós védelmet a – szájon át beadandó – rotavírus elleni védőoltás nyújt egyedül.
A kisgyermekkori – és időskori – hasmenéses megbetegedések második leggyakoribb kiváltó oka a szalmonella-fertőzés. Maga a baktérium a tojás belsejében, annak külső héján és a baromfihúsban érzi magát a legjobban, de tulajdonképp bármilyen ételre rákerülhet, sőt akár vízzel vagy érintés útján is átadódhat.
A szalmonella baktériumot az alapos sütés-főzés pusztítja el, így a kielégítően hőkezelt ételek nem jelenthetnek veszélyt. A teljes egészében felforralt, illetve – ételhőmérővel ellenőrizhetően – a belsejében is minimum 75 fokos élelmiszerek már "ártalmatlanok" (legalábbis a szalmonella-fertőzés szempontjából).
Sokszor nem, illetve csak enyhe tüneteket okoz, ha a baba első ízben találkozik a számára veszélyes allergénnel - tehát a súlyos reakciók többnyire megelőzhetőek a fokozatosság elvének betartása mellett, vagyis elébe mehetünk a bajnak, ha csak apránként vezetjük be az új élelmiszereket a pici étrendjébe.
Allergiára hajlamos csecsemők esetében akár az anyatejen keresztül átjutó apró ételmolekulák is kiválthatják a tüneteket. A megoldást a galibát okozó ételféleségek kiiktatása jelenti (jellemzően a tejtermékek okozzák a zavart).
Az antibiotikumok lerombolják az egészséges bélflórát, melynek következtében gyakorlatilag törvényszerű a hasmenés. Tenni ellene egyrészt a szoptatás segítségével, másrészt speciális – orvos által elrendelt - bélflóra-visszaállító készítményekkel lehet.