A kelleténél több fürdetés is okozhat bőrproblémákat...

A baba bőre gyengéd ápolást igényel – ismerős a szlogen, azonban mindez nem jelent egyet azzal, hogy folyamatosan különböző, a tévéreklámok által egekig magasztalt babakozmetikumokkal kellene gyermekünket kenegetnünk, sőt! Egyes kutatások szerint éppen a túl gyakori, babakozmetikumok használatával is kiegészített fürdetés vezet bizonyos, a kisgyermekek körében egyre elterjedtebb bőrpanaszok megjelenéséhez.

Az elmúlt néhány évtizedben jelentősen megemelkedett a különböző bőrbetegségekkel, ekcémával küzdő csecsemők száma a fejlett országokban:

Amíg korábban csak elvétve lehetett találkozni ilyen megbetegedéssel, addig mára a csecsemők mintegy harmada küzd allergiás, ekcémás bőrproblémákkal élete korai szakaszában. Angol kutatók egy széles körű vizsgálat után arra a következtetésre jutottak, hogy éppen a (túl) sok fürdetés, illetve a babakozmetikumok használata idézi elő ezeket a problémákat. A kutatás során kiderült, hogy a ritkábban (nem minden nap) és szigorúan csak tiszta vízben fürdetett babák körében szinte alig fordulnak elő az említett bőrbetegségek.

A túlzott tisztaság kedvez az allergia kialakulásának

Egyébként a szóbanforgó vizsgálat során az is beigazolódott, immáron többszörösen, hogy a túlzott tisztaság kedvez az allergiás tünetek kialakulásának is. Az elmélet, amelyet 1989-ben állítottak fel először, a higiénia-hipotézis nevet kapta. Röviden úgy foglalható össze, hogy a kisgyermekeknek találkozniuk kell bizonyos mennyiségű kártékony mikroorganizmussal (piszokkal) életük korai szakaszában, ha ez nem így történik, fogékonyabbá válnak a különböző autoimmun megbetegedésekre. 

Mit tehet a szülő?

Eleinte tökéletesen megfelel a tiszta víz is fürdetéshez, de ha végképp ragaszkodunk hozzá, a patikában vásárolhatunk babafürdető krémet, azonban a kereskedelmi forgalomban kapható babakozmetikumokat inkább mellőzzük. Újszülöttek esetében nincs szükség napi fürdetésre, elég, ha egy nedves törlőkesztyűvel vagy olajos vattával áttörölgetjük a babát. Krém csak azokra a területekre kerüljön, ahol kiszáradt a bőr. A kipirosodott popsira hámosító krémet használjunk, de ezt is csak mértékkel tegyük; a felesleges popsikrém nem fog beszívódni, és rákenődik a pelusra, ezzel csökkentve annak nedvszívó képességét, amely legjobb esetben is a baba bőrének ismételt kipirosodásához vezet. Hintőporból is csak keveset használjunk, különösen a hajlatoknál legyünk óvatosak, a felesleg összetúrósodik, és kidörzsöli a baba bőrét. A hintőport és a popsikrémet ne használjuk egyszerre.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink