A kevés alvás a későbbi elhízás szempontjából is kockázatos...
Várszegi Viktória
2010. szeptember 14.

Az elhízás aránya az Egyesült Államokban és más országokban is drámai mértékben emelkedett az elmúlt évtizedben. A tanulmány szerint az elhízás előfordulása kétszeresére emelkedett a 2-5 éves gyermekek és a 12-19 éves kamaszok körében, a 6-11 évesek között pedig megháromszorozódott. A keresztmetszeti népességvizsgálatok egyre inkább azt bizonyítják, hogy erőteljes összefüggés áll fenn a kevés alvás és az egészségtelen testsúly között a gyermekekben és kamaszokban.

Janice F. Bell, a Washington Egyetem munkatársa és Frederick J. Zimmerman, a Kaliforniai Egyetem kutatója 1930 tizenhárom év alatti gyermeket vizsgált 1997-ben, majd lekövetésként 2002-ben. A gyerekeket két csoportba osztották, 0 – 59 hónapos, és 60 – 154 hónapos korcsoportokba.

Az eredmények alapján kiderült, hogy a fiatalabb korcsoportban a kevés éjszakai alvás vizsgálat elején az elhízás illetve túlsúly megnövekedett kockázatával állt összefüggésbe idősebb korukban. Az idősebb korcsoportban az alvás mennyisége a tanulmány elején nem állt összefüggésben a későbbi testtömeg-növekedéssel.

A kutatók szerint az eredmények arra utalnak, hogy az ötéves életkor előtti időszak kritikusnak számít, ekkor az éjszakai alvás jelentősen befolyásolhatja az elhízás későbbi kialakulását. Mivel az alvás időtartama módosítható kockázati tényező, fontos eszköz lehet az elhízás megelőzésében és kezelésében.