A kicsik megérzik, ki a főnök

2011. február 1.

A videón egy nagy és egy kisebb kocka – szemekkel és szájjal – a képernyő két széléről haladt egymás felé. Amikor középen találkoztak, vagy a nagy, vagy a kicsi tért ki a másik elől. A nyolchónaposak még nem igazán észleltek különbséget a kettő között, de a tíz-tizenhat hónaposak meglepődtek, amikor a nagyobb tért ki a kicsi elől, ami azt sugallja, hogy ez a konceptuális megértés 8-10 hónapos kor között alakul ki.

A Science című lapban megjelent tanulmány vezetője, Lotte Thomsen szerint a gyerekek reakciói azt sugallják, hogy az emberek vagy már ezzel a tudattal születnek, vagy nagyon korán megtanulják, hogy a nagyobb méretűek általában dominánsabbak a kisebbeknél. Thomsen azt is hozzátette, az állatvilágban is számos példát láthatunk a méreten alapuló dominanciára, például a madarak és macskák esetében, amelyek felfújják magukat, hogy nagyobbnak – és ezáltal veszélyesebbnek - tűnjenek, vagy a kutyáknál, akik a behódolás jeleként elterülnek a földön. De az emberi nyelvben is sok példa van arra, hogy a nagysághoz hatalmat társítunk. Hatalmas vezetőkről és az utca kisemberéről beszélünk, az istenek és feljebbvalók előtt pedig meghajolunk.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink