A környezeti ártalmak károsítják a hímivarsejteket!

A környezeti ártalmak négy nemzedékre kihatóan károsítják a hím egyedek spermáját - mutatták ki patkányokon az Idahói Egyetem kutatói. A kísérletek során patkányokat tettek ki kerti mérgek, köztük a vinklozolin nevű gombaölőszer hatásának, és kiderült, hogy a toxinok génkárosodást idéznek elő a spermában.

A kutatási eredmények arra utalnak, hogy az apa szerepe nagyobb a jövendő nemzedékek egészségében, mint azt eddig hittük - hangoztatták a kutatók, rámutatva, hogy a sperma hasonló károsodását figyelték meg a sok alkoholt fogyasztó vagy sokat dohányzó férfiaknál is…

"Ha fiatal volnék, nem innék, mint a kefekötő, és nem füstölnék el napi két doboz cigarettát, ha gyermeket akarnék nemzeni" - összegezte véleményét az egyik szakember. A kutatásról az Amerikai Tudományfejlesztési Szövetség (AAAS) bostoni éves tanácskozásán hangzott el beszámoló.

(Az MTI tudósítása nyomán.)

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink