A szerető érintés többet ér minden szónál

Az érintés az az állandó biztonságot adó emlékeztető, amely segít a babát megnyugtatni. Egy kultúrákon átívelő kutatás kimutatta, hogy azok a babák, akiket gyakrabban érintenek meg, nyugodtabbak, rövidebb ideig sírnak. Tény, hogy számos kultúrában a mamák évszázadok óta masszírozzák a babákat, hogy megnyugtassák, és könnyebben álomba ringassák őket. Kutatások bizonyítják a szülő-gyermek közti érintés útján kialakított kapcsolat és az önkontroll kialakulása közötti összefüggést is.

A szülői érintés lehorgonyozza a sodródó hajócskát, biztonságérzetet ad és segít a babának megnyugodni. Valójában az egész kötödés elmélet alapja az érintés kiváltotta inger, amely mind a baba mind a szülő számára biztonságot ad.

Tudtad?

  • Harry Harlow klasszikus tanulmányai szerint az érintés az anyatejnél is jobban biztosítja a babák komfortérzetét és erősebben köti őket mamájukhoz. A baba-mama kapcsolat által kialakított biztonságérzet minden szociális kapcsolatot megalapoz a baba elkövetkező életében.
  • Bell és Ainsworth kutatásai megmutatták, hogy azok a babák, akiknek anyukája következetesen és gyorsan reagált a baba sírására, nyugodtabbak voltak azoknál a babáknál, akiknek édesanyja nem rögtön reagált.

Értelmi fejlődés

Ha nem mondja senki, a mamák akkor is ösztönösen tudják, hogy az érintés a legvarázslatosabb eszköze a babájukkal kialakított kommunikációnak.

A baba iránt érzett szeretet, a felismert vonások azt sugallják a mamának, vonják őt minél közelebb magukhoz. A pici körmöcskék, a finoman felhúzódó szemöldök, a baba hihetetlenül finom bőre, amely még mindig fejlődésben van, ellenállhatatlanná teszi őt a mamája számára. A baba érzi a mama ringató kezének érintését, az arca finom simogatását és a meleg mellét, ami táplálja őt.

Az ilyen közeli "találkozásokkor" átvitt üzenetek stimulálják a baba érzelmi fejlődését és elősegítik az értelmi fejlődést egyaránt. Az érintés az agysejtek számára olyan, mint egy térkép, amely vezeti őket az agyban betöltött feladatuk és a többi agysejttel kialakított kapcsolat felé.

Összefoglalva, az érintés az anyatejhez hasonlóan segít a baba fejlődésében, táplálja a baba lelkét és testét: a lehetőségekkel teli jövőbe vezető út építőköve.

Tudtad?

  • A szülők válasza a gyereksírásra és közelségük kulcsfontosságúak a babák agyának fejlődésében és az agysejtek elrendeződésében.
  • Az érintés hiánya károsíthatja az agy és a test fizikai felépítését, így alacsonyabb IQ-t eredményezhet.
  • Margaret Mead szerint azok a gyerekek, akik megtapasztalták az emberi kontaktust, jobban fejlődtek intellektuális és mozgásszervi szinten egyaránt.

Az egészséges fejlődés építőkövei

Ma általánosan elfogadott tény a test és lélek kapcsolata, azonban nem is gondolnánk, hogy a babák esetében ennek mekkora jelentősége van. Az anya érintése segít a babának a szorongás és a félelemérzet csökkentésében, ez hatással van az immunrendszer fejlődésére és arra is, hogy a pici teste hatékonyan használja fel a bevitt tápanyagot a fejlődéshez.

Ha a baba egyedül van (gondoljunk csak a sodródó csónakra), egy idő után megijed. A mama adja meg számára a biztonságot és a túlélés lehetőségét. A baba a mamát keresi és a vele való testi kapcsolatot, amikor pedig nem érintkezhet vele, gyengébbnek érzi magát. A szorongás és a félelem energiát vesz el a babától, és pillanatnyilag az egészséges növekedéshez szükséges hormontermelést is szünetelteti a szervezetében. A "stressz" csökkentése tehát fontos ahhoz, hogy a baba le tudja küzdeni a betegségeket és egészségesen fejlődjön, kialakuljon természetes védekezőképessége. Egyszóval a természetes növekedési folyamatok és az egészséges szervezet kifejlődéséhez is nagyban hozzájárul az érintés.

Amikor a mama felveszi gyermekét, a félelem és a szorongás azonnal megszűnik, felszabadítja a baba energiáit, amit növekedésre, tanulásra és a betegségek leküzdésére fordíthat a pici szervezete.

Tudtad?

  • Azok a babák, akiktől megvonják az érintést (árvák, vagy elhanyagolt gyermekek), jobban ki vannak téve betegségeknek, nagyobb az esély náluk a szellemi sérülésre és fejlődési rendellenességekre, mivel minden energiájukat arra fordítják, hogy biztonságot, emberi kontaktust találjanak. Tehát a mamáknak követniük kell, amit az ösztöneik sugallnak: érintsék meg, vegyék fel, hordják kendőben vagy ringassák lágyan a babákat. Ezek a tapasztalatok jót tesznek a baba testének és lelkének egyaránt.
  • Ha óvatosan, az óra járásának megfelelően simogatjuk a babák pocakját, segíthetünk nekik az emésztésben, és elkerülhetjük a kínzó hasgörcsöket vagy a székrekedést. A masszázs segíthet a kólikás fájdalmak és a rossz közérzet enyhítésében is.

Folyt. köv.!

Forrás: Pampers sajtóanyag

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink