A szülési fájdalom jótékony hatású?
Várszegi Viktória
2009. augusztus 5.

Azokban az esetekben, amikor a szülés nagyon elhúzódik, vagy komplikációk lépnek fel, természetesen szükség lehet az epidurális érzéstelenítésre.

"Nem szabad alábecsülnünk a szüléskor érzett fájdalmat, a szülés erőteljes és fájdalommal járó élmény. És ha órákon át tart, nagyon kimerítő, kifárasztja az anyát, és ilyen esetekben az epidurális érzéstelenítés nagyon hasznos" - mondta Maggie Blott szülészorvos.

Az utóbbi húsz évben jelentősen megemelkedett az epidurálás aránya szüléseknél, annak ellenére, hogy más, kevésbé invazív eljárások is elérhetőek a szülési fájdalom elkerülésére. Az epidurálás azonban növelheti annak kockázatát, hogy hormonkezelés szükséges az összehúzódások fokozására, és ezért a szülés sikeres befejezéséhez fogó használata szükséges - mondta Denis Walsh, a Nottinghami Egyetem szülészprofesszora. Az epidurálás növekvő arányának nem ismerjük a hosszú távú következményeit - tette hozzá.

Szerinte a szülési fájdalom leküzdésére ösztönözni kellene olyan alternatív eljárásokat, mint a jóga, a hipnózis, a masszázs és a szülőmedencék használata.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink